Hrajte na kytary a zakládejte kapely. Poradíme vám, jak začít

Hrajte na kytary a zakládejte kapely. Poradíme vám, jak začít

Pokud si člověk pustí nějaké mainstreamové rádio, často žasne, jaké perly se na něj hrnou. Přitom sehnat v dnešní době kvalitní hudební nástroj a postavit se tomu svou vlastní tvorbou, je úplně snadné. „Tvorba“ nadnárodních labelů a společností potřebuje najít protiváhu v aktivním hudebním působení mladých lidí. Takže to máte ve svých rukou, milí studenti.

Podle čeho vybrat kytaru

Z kytary se za posledních sto let stal nejoblíbenější nástroj na světě. Matkou všech je klasická kytara. Její tradice sahá až někam do baroka a veškeré dnešní kytary z ní vycházejí. Klasika je charakteristická zejména tím, že se na ní natahují nylonové struny. Ty umožňují pohodlnou hru všemi prsty a hodí se tak hlavně na hraní klasické hudby, flamenca a podobných žánrů. Nic proti tomu, hrát klasiku je v dnešní době úctyhodné. Vy do toho ale možná budete chtít trochu více říznout…

…a proto vás asi bude zajímat akustická kytara (také se jí říká westernovka). Na tu se už natahují struny kovové, takže má hlasitější a průraznější zvuk. Navíc se na ní většinou hraje trsátkem, což také umožňuje předvést trochu větší „nářez“. Existuje několik typů „akustik“, přičemž úplně nejobvyklejší a nejprodávanější je Dreadnought. Na Kytary.cz seženete kvalitní akustickou kytaru za méně než tři tisíce, takže se tam můžete mrknout. Oblíbené jsou také elektroakustické kytary. Ty lze zapojit do kytarové aparatury, takže si můžete pohrát s nastavením jejich zvuku a hrát ještě hlasitěji z reproduktorů.

Foto: Studenta

Všechny ale úplně nejvíce zajímají elektrické kytary. Zapomeňte na všeobecně rozšířený mýtus, že začít se musí nejdříve na akustickou kytaru a až pak můžete zkoušet elektriku. Je to totiž úplná blbost. Pokud chcete rovnou hrábnout do strun a pozlobit svoje sousedy řízným zvukem elektrické kytary, není to nic proti ničemu. Jediné, co při nákupu první elektrické kytary musíte řešit, je také nákup kytarového komba. To je bedna s reproduktorem a zesilovačem, do které se kytara zapojí, aby hrála. Zde často platí přímá úměra, že čím větší kombo, tím větší rámus, ale na domácí hraní a první cvičení vám bude bohatě stačit nějaké kombo s výkonem od 10 do 20 Wattů.

Elektrických kytar samozřejmě existuje celá řada. Takové dva tradiční a nejstarší typy jsou Stratocaster od značky Fender a Les Paul firmy Gibson. Spousta současných výrobců z těchto dvou konstrukcí dodnes vychází a různě je modifikuje. Existuje ale i spousta zvláštních a ujetých modelů. Schválně se na Kytary.cz koukněte do sekce Hard a Heavy v elektrických kytarách a uvidíte je. Jinak nejlevnější elektrickou kytaru seženete okolo tří tisíc.

Začít s hudebním nástrojem může každý. Tahle země potřebuje dobré kapely, takže hurá do toho. A navíc, hudebníci byli, jsou a vždycky budou děsně sexy. Skočte do Kytary.cz, vyberte si svůj první nástroj a buďte také.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější