I holky můžou být skvělé programátorky! Říkají si Czechitas a pořádají kurzy zdarma

I holky můžou být skvělé programátorky! Říkají si Czechitas a pořádají kurzy zdarma

Že holky nezajímá IT? Že nejsou v programování tak dobré jako kluci? Že holky neumí logicky uvažovat? Tak tyhle věty u Czechitas opravdu neuslyšíš. Co třeba takhle – holky zajímá, jak si vytvořit vlastní webové stránky, jak fungují programovací jazyky, a i když se dá říct, že v mnohém uvažují jinak než kluci, tento jejich odlišný způsob uvažování je přínosem a je žádaný v každém oboru, včetně informačních technologií. Líbí? V tom případě vítej u Czechitas!

Kdo jsou a kde se vzaly?

"Jsme skupina holek, která se pohybuje v IT světě a která si je dobře vědoma stereotypů uvedených v úvodních větách. Taky toho, že holky mají rády ženské vzory a že se jim lépe pracuje v prostředí ostatních holek. Proto učíme ostatní holky kódovat a programovat," říkají. A kdo nejsou? Feministické hnutí. S kluky ajťáky rády spolupracují na pořádaných workshopech, kde jim pomáhají s koučingem. "Jsme za to rády a jejich pomoci si vážíme," dodávají.

Foto: Studenta

Chtěla by ses naučit kódovat v HTML a CSS a vytvořit si pomocí těchto jazyků vlastní webovou stránku, kde budeš prezentovat sebe a to, co tě zajímá? Chceš si vytvořit vlastní logo? Nebo chceš vědět, k čemu je javascript? Pokud ano, přijď na některý z workshopů, kde se přesně tohle a ještě mnohem víc dozvíš. Taky se seznámíš s jinými holkami, které mají stejný zájem a rozšíříš si obzory. Workshopy jsou zdarma v Brně a Praze (a výhledově i v dalších městech), takže stačí, pokud budeš Czechitas sledovat na facebooku, kde najdeš informace o plánovaných akcích.

Nejsi si pořád jistá, jestli je to pro tebe to pravé, jestli se na workshopu nebudeš cítit úplně mimo, moc mladá nebo moc stará? Pak si přečti článek Víkendové kódování s Czechitas na jejich blogu a uvidíš, že jakékoliv obavy tohoto druhu jsou zcela zbytečné.

Foto: Studenta

"Neslíbíme ti, že pokud s námi strávíš jeden den, bude z tebe hned skvělá kodérka, která všechny kluky strčí do kapsy, a o něco takového nám ani nejde. Jsme ale přesvědčené, že pokud přijdeš, strávíš skvělý den se zajímavými a nadšenými lidmi, vyzkoušíš si, o čem to celé vůbec je, a zjistíš, jestli tě kódování baví a chtěla by ses zúčastnit i navazujících workshopů. Možná si s naší pomocí jen vytvoříš webovou stránku, možná tě ale nasměrujeme i někam dál. V každém případě nám pomůžeš splnit náš cíl – přitáhnout k IT další holku, která zjistí, že to není zábava pro asociální příslušníky mužského pohlaví, ale fajn obor plný neuvěřitelně nadšených a tvořivých lidí, mezi kterými je dnes i díky Czechitas už i spousta holek," uzavírají holky z Czechitas.

Foto: Studenta

Zkuste to i vy.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější