IAESTE aneb šest písmen, které studentům mění život!

IAESTE aneb šest písmen, které studentům mění život!

IAESTE: pro někoho těžko vyslovitelná změť převážně samohlásek pro jiného pozitivní obrat v karierním životě. Setkání s IAESTE je často náhodné. Aktéři se shodují, že jim to mnoho dalo. Ale většinou nenachází ta správná slova, jak onen přínos popsat. Tak snad to tímto článkem aspoň trošku objasníme!

Příběh 1.: Pavel a labyrint jménem VŠCHT

Dnes je Pavlův první den. Poprvé jako student otevírá těžké dveře VŠCHT a míří na svou první přednášku. Dle rozvrhu se má dostavit do učebny BIII. Stoupá po širokém hlavním schodišti a s hrůzou zjišťuje, že učebna není ve třetím mezipatře, jak předpokládal. Nikde nikdo a tak zběsile loví ve svém batohu mobil, aby zavolal svého „přítele na telefonu“. Místo telefonu nahmátne brožurku Průvodce prváka. S úlevou v ní nachází mapku labyrintu jménem VŠCHT Praha!

Foto: Studenta

Příběh 2.: Veronika a karierní projekty IAESTE

Veronika je studentkou posledního ročníku. Do konce studia jí zbývají 3 měsíce. Veškerý svůj čas tráví nad svou diplomovou prací, přesto jí její intuice napovídá, že dotáhnout diplomku a státnice prostě nestačí. Co bude potom?

Druhý den ráno opět vyrazí do školy. Dnes je ale všechno jinak. Hned mezi dveřmi obdrží tašku s dárečky a informačními letáky. V prostorách školy jsou rozmístěné stánky a právě začíná Veletrh iKariéra, který IAESTE každoročně pořádá.

Veronika neváhá, honem oprašuje svůj životopis a vyráží okouknout neznámé tváře personalistů. Nesměle se odhodlá a osloví svého prvního potenciálního zaměstnavatele tváří v tvář.

Foto: Studenta

Příběh 3.: Jak šel Honza do světa

Honza má před sebou skoro 3 měsíce prázdnin. Včera úspěšně zdolal bakalářské státnice a těší se, co nového následující měsíce prožije. Zatímco Honzovi spolužáci se těší na dlouhé vyspávání, Honza se rozhodl být akčnější. Právě stojí na letišti Praha-Ruzyně a v ruce žmoulá akceptační dokumenty na pracovní stáž IAESTE. Příští 3 měsíce stráví v Austrálii. Bude pracovat pro jednu potravinářskou společnost. Dnes ještě netuší, jak zásadní bude tato položka v jeho životopise o 2 roky později.

Foto: Studenta

Příběh 4: Míša na rozcestí

Míša je studentka posledního ročníku. Právě se snaží srovnat si myšlenky. Vzpomíná. Je to víc jak rok, co doslova zabloudila na nábor do studentské organizace IAESTE. Kdo by to do ní řekl, že si jako nováček drze požádá o pozici koordinátora veletrhu iKariéra na  VŠCHT. Teď v sobě hledá stejnou odvahu- odvahu odeslat svoji kandidaturu na prezidentku lokálního centra IAESTE. Je přeci v posledním ročníku, měla by se věnovat diplomce…Míša ten večer s bušením srdce mačká tlačítko „Sent“. Neví, že právě toto rozhodnutí jí změní život. O několik let později se jako absolvent chemie se zkušeností s vedením studentské organizace IAESTE stává tiskovou mluvčí v jedné nadnárodní společnosti.

Štěstí přeje připraveným. A na trhu práce to platí dvojnásob. Toužíte-li se odlišit v davu absolventů, dovolte IAESTE, aby Vám změnila život. Sbalíte si kufry jako Honza? Vyrazíte oslovit svého budoucího zaměstnavatele? Nebo se stejně jako Míša stanete součástí IAESTE a uděláte si první zářez do kolonky „praxe“ ve Vašem životopise?

Michaela Chrástná

www.iaeste.cz

https://www.facebook.com/vscht.iaeste

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější