IT SPY pokračuje! Jaké jsou nejlepší IT diplomové práce roku?

IT SPY pokračuje! Jaké jsou nejlepší IT diplomové práce roku?

Osmý ročník elitní soutěže IT SPY, která vybírá nejlepší IT diplomové práce z českých a slovenských univerzit, zná své finalisty. Akademická porota vybrala devět nejlepších a nejzajímavějších prací, které uspěly u letošních obhajob státních závěrečných zkoušek. Finální výběr přináší ty nejzajímavější a nejinovativnější projekty, které mladá krev československého IT nabízí. Letošními tématy finálových prací je kybernetická bezpečnost, strojové učení (machine learning), návrh globálního varovného systému před tsunami, ale i software, který dokáže přelstít bookmakery kurzových sázek. Finalisté byli vybráni z asi 1700 diplomových prací ze 16 českých a slovenských univerzit.

Letošní ročník je ve znamení univerzit z velkých měst, protože almy mater jednotlivých finalistů sídlí v Praze, Brně, Bratislavě a Košicích. Stejně jako v loňském ročníku jsou i letos dva finalisté z pražské ČVUT. Jednu nominaci pak vybojovala VŠE. Z Brna to byla Mendelova univerzita, Masarykova univerzita a VUT. Slovenské univerzity získaly finalisty, kteří jsou absolventy Slovenské technické univerzity v Bratislavě, Technické univerzity v Košicích a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích.

Foto: Studenta

Přehled letošních prací ukazuje trend zájmu o kybernetickou bezpečnost a reflektuje také potřebu toto zabezpečení zvyšovat a chránit tak důležité instituce i běžné uživatele před stále vzrůstajícími kybernetickými hrozbami. Velkým tématem je v této době také strojové učení využívané ve většině oblastí, kterých se finálové práce týkají. Studenti v letošním roce opět prokázali schopnost vytvářet pro společnost přínosné a hodnotné projekty, což ukazuje například snaha o využití dat pořizovaných zařízením mezinárodní vesmírné stanice pro vytvoření globálního varovného systému před tsunami,“ komentuje letošní práce docent Jaroslav Zendulka z VUT v Brně, který je předsedou poroty soutěže IT SPY.

Chcete vědět více o soutěži IT SPY? Mrkněte na předchozí článek s infem nebo na web IT SPY.

O kvalitě prací je přesvědčen také Tomáš Krátký ze společnosti Profinit, která je spoluorganizátorem soutěže a zastupuje pohled soukromé sféry.

Letošní práce jsou doslova explozí v oblasti pokročilého zpracování dat a nádherně demonstrují, jak výzkum na univerzitách předchází průmyslovému rozvoji do praxe,“ říká Krátký a doplňuje: „Vybrané diplomové projekty mají obrovský potenciál k dalšímu růstu, a pokud finalisté neusnou na vavřínech a budou na nich dále pracovat, brzy o nich uslyšíme znovu. Tentokrát už ale jako o úspěšných startupech nebo zaměstnancích nejlepších technologických firem.

Vyhlášení absolutního vítěze soutěže IT SPY proběhne 7. prosince v Praze. Na základě prezentací finalistů ho vybere panel složený z akademiků a zástupců průmyslu. Vítěz získá 1000 eur na další rozvoj svého projektu.

Studenta je mediálním partnerem soutěže IT SPY.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější