Jak cestovat s prázdnou peněženkou? Zkuste CouchSurfing!

Jak cestovat s prázdnou peněženkou? Zkuste CouchSurfing!

Chtěli byste cestovat, ale chybí vám finance? Couchsurfing za vás možná takový problém vyřeší a umožní vám tak splnit si své cestovatelské sny. Tento unikátní projekt totiž nabízí možnost, jak se zdarma ubytovat kdekoliv ve světě. Získáte však mnohem víc než jen postel nebo gauč – poznáte zajímavé lidi, ochutnáte speciality domorodé kuchyně a možná navážete nová přátelství.

CouchSurfing je sociální sít, která funguje na podobném principu jako Facebook. Své profily zde zakládají lidé, kteří jsou ochotni poskytnout cestovatelům svůj gauč, postel, matraci nebo třeba houpací síť. :-) Na oplátku za to od vás žádají jediné: poznat zajímavé lidi, pobavit se, dozvědět se o jiné kultuře nebo se něco nového přiučit. Každý člen je nejdříve povinen vyplnit si svůj profil. Na něm zveřejníte informace o své osobě – své zájmy, dovednosti, názory, životní filosofii nebo jazyky, které ovládáte. Pak už jen stačí přiložit pár fotografií, na nichž se tváříte celkem slušně, a můžete začít hledat volné lůžko nebo naopak přijímat žádosti od ostatních cestovatelů.

Kde a jak tento projekt funguje?

CouchSurfing spojuje cestovatele po celém světě, jeho uživatelé pocházejí z celkem 232 zemí, od Paříže po Peking. V současné době má tato síť více než dva miliony uživatelů, z toho zhruba 40% z nich je plně aktivních a místo pro přespání u nich doma máte jisté téměř vždy, pokud vám ho zrovna nezabere jiný couchsurfer. Zbytek uživatelů pak tvoří většinou lidé, kteří vám sice neposkytnou lůžko, ale rádi se s vámi sejdou, provedou vás městem, ukážou zajímavá místa, do kterých se obyčejný turista jen tak nedostane, nebo vám představí místní studentský život a vezmou vás zapařit do svého oblíbeného klubu.

Základní informace

Projekt CouchSurfing je v současnosti největší internetová služba bezplatného ubytování. Jedná se o sociální síť. Projekt započal svou činnost v roce 2003 a formálně byl spuštěn 1. ledna 2004. V září 2010 měl přes 2 170 000 členů ve 232 zemích z toho více než 1 100 000 v Evropě. Podle statistik, které server publikoval, nabízí ubytování cestovatelům zhruba 40 % členů (dalších zhruba 20 % má v nabídce ubytování nastaveno „možná“ a další členové v daný moment cestují). Dle serveru Alexa se jedná o nejnavštěvovanější službu tohoto typu na internetu s průměrem 30 milionů zobrazených stránek za den (červenec 2008). www.couchsurfing.org

Zdroj: wikipedia.cz

Musím i já poskytnout svůj gauč?

Síť tedy můžete využívat dvojím způsobem – buď budete svůj gauč nabízet a přijímat u sebe doma cestovatele z celého světa, anebo budete cestovat a využívat nabídek ostatních uživatelů. Výhodou je, že nejste povinni zapojit se oběma způsoby. Podmínkou je pouze aktivní profil, na kterém uvedete, jak se na tomto projektu podílíte. Je tedy možné cestovat a využívat volných gaučů všude po světě i v případě, že nemáte možnost u sebe doma někoho na oplátku ubytovat. Buď na případnou žádost odpovíte negativně, nebo cestovatelům přijíždějícím do vašeho města alespoň nabídnete svoji pomoc při jeho objevování.

Foto: Studenta

Je to bezpečné?

Nabízí se otázka, zda je takový projekt pro cestovatele bezpečný. Vlézt k někomu úplně cizímu do postele dnes není zas tak běžnou záležitostí! :-) Je však nutné si uvědomit, že celý systém funguje na vzájemné důvěře. Zatímco couchsurfer se bude nejspíš obávat nástrah v bytě neznámého cizince, hostitel na tom není o nic lépe, protože k sobě domů zve lidi, které v podstatě zná jen prostřednictvím jejich profilu. Má možná ještě větší právo na strach, když se rozhodne svým hostům dát k dispozici klíče a v klidu si odejít do práce.

Projekt se však snaží zaručit bezpečnost tím, že umožňuje jeho členům tvořit mezi sebou přátelství a poskytuje prostor zanechat komukoliv referenci na zdi, bez ohledu na to, zda se spolu hostitel a couchsurfer přátelí. V praxi to funguje tak, že pokud máte jakoukoliv negativní zkušenost, napíšete ji zkrátka svému hostiteli na zeď, abyste tak upozornili ostatní cestovatele na skutečnost, že tento uživatel není spolehlivou volbou.

Eva Tročilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější