Jak na novoroční bolehlav?

Jak na novoroční bolehlav?

Bolest hlavy, spalující žízeň, pocit, že z nás někdo vysál všechnu energii, třas po celém těle a zašeptání nám zní jako výstřel z děla. Jo - známe to všichni. Kocovina. 

Na Silvestra jsme měli pocit, že co se nestihne oslavit do konce roku, to už v tom novém nedoženeme. A teď někteří z nás hořce litují, že si posledních 10 panáků raději neodpustili. Plýtvat energii na zpytování svědomí už nemá cenu, tak se pojďte podívat, co vám z té krásné novoroční opice trochu pomůže.

Ultra silná česnečka

Asi po ní moc vonět nebudete, ale česnečka se na kocovinu doporučuje už pěknou řádku let. Tělu totiž dodá chybějící ionty i energii. Pokud se nad vámi maminka nesmilovala, nebo na koleji nemáte dost sil, abyste hned z kraje roku stáli u sporáku, můžete zkusit studentskou verzi česnečky:

Na polévkový talíř rozetřete česnek se solí, přidejte trochu oleje a pepře a vše zalijte vařící vodou.

Foto: Studenta

Vitamíny a zase vitamíny

Máte po ruce rozpustné vitamíny do vody? Výborně, budou se vám hodit. Pokud šumivými tablety neoplýváte, zkuste si do vody vymačkat citronovou šťávu. Efekt bude zhruba podobný. Pokud jste to včera ale jo přehnali a bolí vás žaludek, raději vitamíny vynechejte. Kyselé by vašemu žaludku jen uškodilo.

Jděte pod sprchu a ven

Přesně tak. Donuťte se vstát z postele a dopřejte si aspoň pár minutovou sprchu. Po ní se oblečte a jděte se projít. Nemusíte nikam daleko, stačí 20 minut. Za tu dobu by se vám měla okysličit krev a následky kocoviny se zmírní.

Foto: Studenta

Vyprošťovák pro odvážlivce

Ti nejodvážnější tvrdí, že nejlepším lékem na kocovinu je další alkohol. Máte-li tedy dost kuráže, můžete si místo sprchy, snídaně a procházky prostě otevřít pivo a pustit televizi. Kocovinu tím ale jenom oddálíte, protože jednou vám alkohol z těla stejně vyprchá a nedostatek tekutin a živin v těle se projeví.

Káva? Ne, děkuji

Dříve se také tvrdilo, že káva je zaručený recept proti kocovině.  Teoreticky vám chvíli bude lépe, ale káva z těla odvádí tekutiny a dehydruje ho. A po silvestrovské protančené noci vám tekutin bude chybět opravdu hodně. Pitím kávy si tak maximálně přivodíte větší bolehlav.

Ať už vás Silvestrovské oslavy zmohly jakkoli, nepřemáhejte se. Ideální je strávit celý den v klidu, trochu se zregenerovat a v nejlepším případě jít brzy spát, aby tělo načerpalo energii do začátku nového roku.

A jak bojujete s kocovinou vy? Pochlubte se nám vašemi zaručenými tipy!

Text: Veronika Doskočilová

Foto: pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější