Jak se naučit základy fireshow doma? Stačí odvaha a trocha zručnosti!

Jak se naučit základy fireshow doma? Stačí odvaha a trocha zručnosti!

Fireshow znáte z různých akcí a festivalů všichni, ale uvažovali jste někdy o tom, to sami zkusit? Před samotným zapálením ohně vás čeká dost dlouhá příprava s tréninkovými poikami (neboli míčky připevněné na provázky), takže není důvod se zbytečně bát. A jestli ten strach překonat ani nechcete, můžete zůstat u tréninkových poi, nebo jen točit se svítícími.

Historie poi začíná na Novém Zélandu u národu Maorů, který je známý svým tetováním obličeje. Muži točením získávali sílu a ženy s poi tancovaly.

Na trénink si můžete poiky koupit asi za 200 Kč nebo si je můžete vyrobit sami. Nejjednodušší jsou tenisáky přidělané na řetěz, nebo poiky z ponožky – sock poi. Ponožky se plní na konci rýží, čočkou nebo čímkoliv co je zrovna doma. Poutka na ruku se dají buď dokoupit v obchodu s vybavením pro fireshow, nebo s trochou fantazie sehnat kdekoliv jinde. Výroba vás vyjde maximálně na 20 minut času a pár korun. Jak můžou vypadat ponožkové poi a jak je vyrobit názorně ukazuje video:

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Jak na samotné točení

Na začátek není od věci zkusit si jak se ty poiky vlastně hýbou. Zkuste si někde v klidu zatočit všemi směry, bez snahy o jakýkoliv trik. Zjistíte jak poiky reagují na vaše pohyby a hlavně okusíte na vlastní kůži jaké to je, když se trefíte sami do sebe. Užijte si dokud jste začátečníci a nevíte nic o tricích a využíváte jen svou vlastní fantazii. Vymýšlet si vlastní triky je větší zábava než jen okoukávat to co umí ostatní. Jestli se stejně rozhodnete pro učení od ostatních, můžete začít na webu playpoi.com, kde jsou v sekci „poi spinning basics“ výborná výuková videa. Vždy je ale lepší učit se „naživo“ a na to jsou nejvhodnější srazy a kurzy.

Srazy, kurzy

Několik profesionálních fireshow skupin nabízí pro zájemce vlastní kurzy. Naštěstí jsou taky spousty svobodomyslných lidí a skupin, které vám ukáží jak na to bez hodinové sazby. Nejlepší příležitostí okusit hrátky s ohněm jsou srazy, které například v Praze svolává skupina Tribo Fuego každý měsíc. Na toto setkání jsou zváni všichni včetně netočících diváků a hudební kulisu tvoří bubeníci, kteří jsou na každém srazu. S trochou vlastní aktivity si na srazu najdete dobrou duši, která vám ukáže základy točení,

Foto: Studenta

Ohnivé poi

Poiky na točení s ohněm se vyrábí v mnoha provedeních a výběr záleží na tom, které vám sednou, jak velký oheň chcete dělat, jak dlouho mají hořet, atd. Před samotným nákupem si určitě najděte někoho, kdo je má nebo si je vyzkoušejte v kamenném obchodě. Poiky jsou různě těžké, dlouhé a proto se všechny chovají trochu jinak. Můžete si je sami vyrobit, ale myslete na to, že špatně vyrobené poiky se můžou taky při točení rozletět na několik kusů. Návodů na výrobu najdete dostatek, tady hned několik: www.ciperove.tym.cz/vyroba-poiek

Alternativy bez ohně

Jestli vás oheň neláká, ale máte chuť si zatočit jsou tu další způsoby. Už samotné sock poi mohou být v UV barvě, nebo si koupíte přímo svítící poiky. LED poiky stojí asi od 400,- a mohou svítit v různých barvách, plynule měnit barvy a nebo blikat. Svítící poiky vám zajistí za tmy zábavu, ale s ohněm se samozřejmě srovnávat nedají. Jestli jste trochu šikovní můžete si led poiky vyrobit sami, návod tady: www.ghada.webovastranka.cz

Foto: Studenta

A na závěr, nezkoušejte točit s ohněm po přečtení několika článků na internetu. Musíte získat absolutní jistotu v točení při tréninku a až pak se můžete zajímat o to jaké palivo použít abyste mohli zapalovat. Do té doby trénujte a hlavně se učte od zkušenějších.

Petr Plachký

Foto: pixmac.cz, freedigitalphotos.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější