Jak se obléknout na pracovní pohovor? 5 praktických tipů

Jak se obléknout na pracovní pohovor? 5 praktických tipů

Každého to jednou čeká, nebo alespoň téměř každého. První pracovní pohovor je důkazem, že tvůj životopis a ty někoho zajímáš. Prolézt tlustou mašinérií zájemců o vysněnou práci nebo brigádu je určitě úspěch. Stále však nemáš vyhráno. Ve skutečnosti až osobní kontakt se zaměstnavatelem rozhodne, zda práci dostaneš ty, nebo ta hezky upravená kočka vedle tebe. Celkový dojem, chůze, pozdrav, podání ruky, to vše zvyšuje šanci na získání vysněné pozice.

Nasaj atmosféru firmy

Před pohovorem si zjisti firemní zvyklosti v oblékání a pokus se jim přizpůsobit. Ať se tomu bráníme nebo ne, první dojem a pohled rozhodne. Není to spravedlivé, ale je to fakt. Dobře oblečený zájemce v obleku bude mít větší šanci než kluk ve „stylově“ rozdrbaných džínech.

Holky sukni, kluci oblek

Pokud nemáš informace o oblékání ve firmě, je dobré zvolit univerzální model. Kluci by si měli obléknout tzv. vycházkový oblek – jednobarevnou košili, nevýraznou kravatu a boty na šněrování. Nezapomeň na obličej. Měl bys mít upravené vlasy a hladce oholenou tvář, případně zastřižené vousy. Něžné pohlaví by mělo zvolit kostýmek v univerzální barvě (černá, modrá, lososová, bordeaux). K němu sladit košili nebo halenku s decentním výstřihem, lodičky a punčochy, silonky. Ty musí být i v případě nesnesitelného vedra v parném létě!

Méně je více

Líčení by mělo být jemné, decentní a nenápadné. Podobně na tom bude i vůně, proto zvol lehčí parfém.  Je atmosféra oblékání ve firmě volnější? V tomto případě můžeš být kreativnější, ale i tak by kluci neměli ustupovat od saka a kalhot. Pro holky se žádná velká změna nekoná a neměly by ustupovat od sukně nebo kalhotového kostýmku.

Módní faux pas

Kluci se téměř jistě odepíšou vykukujícím holým lýtkem nad horním lemem ponožky. Trapas vzniká v okamžiku přehození nohy přes nohu. V těsném závěsu je špinavá bota. Před pohovorem si obuv pro jistotu přelešti hadříkem! U holek je to určitě hluboký výstřih, výrazné líčení a až příliš „sexy“ sukně.

Správně se posaď

Rozvalený kluk na křesle s roztaženýma nohama na nikoho dojem neudělá. Sedět by se mělo rovně, výrazně neopírat a mít nohy u sebe. Ne křečovitě, ale přirozeně. To platí dvojnásob u holek. Dokonce se ani nedoporučuje dávat nohu přes nohu, neboť sukně může být zrádná. Pokud si onu sedící pozici nedokážeš odpustit, buď si stoprocentně jistá, že je tvá obuv perfektní a výstavní kousek. Pokud sedíš při pohovoru za stolem, tak se neopírej lokty o desku, ale pouze lehce loketní kostí o hranu stolu. Nepředkláněj se, tím na sebe prozrazuješ nejistotu! Pokud nevíš, kam s rukama, jednoduše s nimi gestikuluj. Budeš působit energičtěji a přirozeně.

TIP: Na pohovor se chodí deset minut předem - zbyde ti tedy ještě dost času na zkontrolování neposedných límečků a zákeřných knoflíků! :-)

Kateřina Adamcová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější