Jak se vyznat v nabídce stáží a trainee programů

Jak se vyznat v nabídce stáží a trainee programů

Přestože pro studenty teprve začíná letní semestr, firmy už rozjíždějí hlavní náborovou sezonu. Během ní zaměstnavatelé studentům i absolventům nabídnou množství nových pracovních pozic, stáží a trainee programů. Nepropásněte šanci rozjet právě v tomto roce svou kariéru! Pro lepší orientaci vám přinášíme přehled pracovních možností.

Jsem student a chci praxi -> stáž (internship)

Odborná praxe ve firmách je určena převážně pro studenty vyšších ročníků. Trvá od 2 do 6 měsíců a může být i placená. Většina zaměstnavatelů respektuje vaše časové možnosti, a proto jsou stáže dobře slučitelné s denní formou studia a nemusíte mít předchozí zkušenosti. Pro budoucího zaměstnavatele po absolvování ztrácíte nálepku „nováčka na trhu“. To potvrzuje i Pavel Wimmer z IBM: „Je to šance, jak nám v IBM ukázat svůj talent. Těm, kterým se to podaří, nabízíme dlouhodobou spolupráci již placenou formou. Pro nás jde o osvědčený systém vyhledávání a rozvoje talentů.“

Jsem student a láká mě zahraničí -> zahraniční stáž

Stáže v zahraničí nabízí nadnárodní společnosti, neziskové organizace i instituce Evropské unie. Mimoto v ČR působí několik organizací (IAESTE, AIESEC) či společností (Czech-us), které stáže zprostředkovávají.  „Absolvování stáže se příznivě odrazí na jazykových dovednostech účastníka,“ říká Tereza Vintrová ze společnosti Czech-us a dodává, „vracíte se s kvalifikovanou pracovní zkušeností ze zahraničí, což z vás činí atraktivnějšího kandidáta pro zaměstnavatele nejen v ČR, ale i ve světě, s absolvováním stáže získáváte i mezinárodní certifikát a reference.“

Projekt Návštěvy ve firmách – podívejte se do zákulisí velkých podniků

Nový projekt portálu UNIjobs.cz Návštěvy ve firmách vás zavede do českých i mezinárodních firem, popovídáte si s personalisty a strávíte příjemné odpoledne ve společnosti studentů podobného zaměření.

„Rádi přivítáme studenty a absolventy ekonomického zaměření, kde budou mít možnost podívat se na pracovní prostory a zažít tak přátelskou atmosféru naší firemní kultury. Připravenou máme prezentaci TPA Horwath, kterou povede jeden z partnerů společnosti, a dále se mohou studenti těšit na diskusi se zaměstnanci a tím získat informace k případné budoucí spolupráci,“ říká Zuzana Pospíšilová pořádající Návštěvu v TPA Horwath Audit.

Účast na projektu už přislíbily další společnosti, jako Tesco Stores, Robert Bosch, IBM, Coca-Cola Hellenic, CapGemini a další. Každá z firem si pro vás navíc připravila poradenství v oblasti psaní CV, přípravy na pohovory apod. Rozhodně se na exkurzi nebudete nudit! Přihlašujte se na portálu UNIjobs.cz.

Končím studia a jsem bez praxe -> trainee program

Vzdělávací, trainee programy jsou programy pro studenty posledních ročníků a pro absolventy VŠ. Cestou studentských projektů hledají firmy schopné lidi, ze kterých se snaží přímo v praxi vychovat své budoucí zaměstnance. Hlavní rozdíl oproti stáži je práce ve vztahu zaměstnanec–zaměstnavatel, podepíšete tedy klasickou pracovní smlouvu. Většinou ve firmě zkusíte několik odlišných pozic a pak vám bude nabídnuto nějaké vyšší místo. „Několikaměsíční program studenty prověří lépe než jakékoliv jiné výběrové řízení a ti šikovní mohou získat pracovní nabídku na plný úvazek. Pro studenty je to skvělá příležitost zorientovat se na trhu a ověřit si, která společnost nebo oddělení jsou pro ně to pravé,“ říká o trainee programech Hana Velíšková z KPMG.

Jsem absolvent -> kvalifikovaná práce

Pokud jste již dokončili studia a rádi byste si našli stálou práci, zkuste se po ní poohlédnout na www.UNIjobs.cz. „Na UNIjobs.cz mají studenti možnost ucházet se o stáže a absolventi si u nás najdou trainee programy nebo kvalifikované pozice u top českých i mezinárodních společností. Mimoto chystáme na jaře 2013 několik akcí, na kterých se vysokoškoláci mohou setkat s personalisty různých společností nebo si třeba vyzkoušejí assessment centrum nanečisto,“ potvrzuje výhody projektová manažerka portálu Veronika Dobešová.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější