Jak si na vysoké dobře zorganizovat čas

Jak si na vysoké dobře zorganizovat čas

Klíčovou věcí na vysoké škole je organizace času. Oproti střední škole se cca 75 % skutečného vzdělávání děje až doma (čest výjimkám), což vyžaduje sebedisciplínu a dlouhodobý boj proti prokrastinaci, u svědomitých studentů pak třeba schopnost občas vypnout a odpočinout si. O organizaci času už se napsalo milion knížek, natočilo bilion videí a zveřejnilo trilion článků, ale tady se budeme zabývat organizací času poté, co nás střední vyplivne na vejšku.

Jedna z věcí trochu složitějších, co na studenta při proplouvání prvním semestrem čekají, je rozhodně organizace času aneb jak se zbavit pocitu, že vážně absolutně na nic nemám čas a že fakt nevim, kdy všechny ty seminárky budu dělat, když jsem ve škole od rána do večera.

No. Netvrdim, že neexistuje, aby student neměl čas, znám pár chudáků studujících medicínu, pro něž je volný čas pojem neznámý, ale bavme se spíš o studentech, jejichž spolužáci dokážou dokonce i pracovat, aniž by si nějak zásadně ukrajovali volna nebo dokonce spánku. Absence času je jen iluze a iluze není realita.

Prohlédněte si pořádně rozvrh. První přednáška je od osmi do deseti, další je od půl jedné do tří a pak je malý cviko od šesti do sedmi? Zkuste si s tím přijít za někym, kdo má vážně školu celej den se skromnou pauzou na oběd, vysměje se vám do očí. Máte čas dopoledne, máte čas i odpoledne. Pokud vám cesta domů trvá dlouho, prostě tam nejezděte po skončení každý přednášky, je to ztráta času. Radši si najděte alternativy, kde trávit volný čas - kavárny, školní studovny s wi-fi, parky, obchodní centra, fitness centra... Vždycky se najde místo, kde se můžete svým koníčkům oddávat, kolik hrdlo ráčí.

Pokud jste nadále přesvědčeni, že neexistuje místo, kam složit hlavu a dělat zábavu, vždycky je tu velice nepopulární, zato ale efektivní varianta studování ve studovně, případně v knihovně. Není to nejzábavnější věc na světě, ale vidina naprosto volných víkendů za to stojí, ne?

Zamyslete se nad svými předměty. Je vážně potřeba dřepět na všech do jednoho jako otrok? Ne snad, že bych vyjadřovala podporu záškoláctví, ale snad každej z nás má v rozvrhu cosi obskurního bez jakéhokoliv užitku, navíc ještě s příslibem, že kredity jsou věcí seminární práce, nikoliv zkoušky nebo docházky. Tak proč tam chodit? Pokud vás předmět dotyčný vyloženě nezajímá, hoďte na to, erm, klobouk a radši si užijte volno.

Třetím a posledním tipem je ponouknutí k upřímnosti k sobě samému. Že je vašim koníčkem běh, ale kvůli škole jste už týden viděli svoje běžecký boty maximálně koutkem oka? No, a kolik času jste proseděli přilepení na FB nebo s nohama nahoře u seriálů? Pokud je to víc než hodina, zaběhat jste si klidně jít mohli. Prioritizujte si proto váš čas, stopněte prokrastinaci a nicnedělání.

Text: Eliška Svobodová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější