Jak to chodí v trainee programu? V ČEZ hledají techniky, ekonomy i studenty práv

Jak to chodí v trainee programu? V ČEZ hledají techniky, ekonomy i studenty práv

Trainee programy nabízí řešení pro absolventy, jimž schází potřebná praxe. Kdo se plně věnoval studiu a zaměstnání a rozhodl se hledat až s diplomem v ruce, potřebuje nejen štěstí, ale i plán, koho oslovit.

Je dobré vědět, že absolventy bez praxe upřednostňují velké, renomované firmy, které si chtějí zaměstnance samy vychovat. První pracovní zkušenost totiž určuje pracovní návyky na dlouhou dobu dopředu, a proto se společnostem s pevně danou firemní kulturou vyplácí nabírat jedince praxí tak zvaně nezkažené. K tomu, aby prošli přijímacím řízením, potřebují hlavně potenciál k růstu, odhodlání a talent. Trainee programy trvají rok až dva. Firma si absolventy obvykle vyzkouší na různých pozicích a těm, kteří se osvědčí, nabídne pracovní smlouvu.

ČEZ Potentials

ČEZ organizuje trainee program pro absolventy vysokých škol s názvem ČEZ Potentials každoročně již od roku 2005. Program je určen především pro absolventy technických oborů, zajímavé pozice však nabízí i studentům ekonomie či práv. Absolventi během jednoho roku získají celkový přehled o strategii firmy a představu o příležitostech profesního růstu.

Vybraní nováčci se podílejí na zajímavých projektech, rozvojových programech, setkáních s TOP manažery a pravidelně vyrážejí mimo svá pracoviště. Letos mají za sebou návštěvu běžně nepřístupného primárního okruhu v obou našich jaderných elektrárnách nebo provozů elektrárny v Dalešicích a Ledvicích. Výlety přímo do provozů patří k  aktivitám, jimiž společnost ČEZ rozvíjí zájem a motivaci nových zaměstnanců. O prázdninách si také prohlédli přečerpávací vodní elektrárnu s největším spádem v České republice, Dlouhé Stráně na Moravě. Petra Diviše z útvaru fúze a akvizice nadchla okolní krajina: „Elektrárna ideálně zapadá do svého přírodního okolí. Žasl jsem, že celá nádrž byla vytvořena uměle. Navíc nám vyšlo skvělé počasí, výlet se vydařil.“

Foto: Studenta

Letošní nábor do programu ČEZ Potentials vrcholí 1. října, kdy do zaměstnání nastoupí nová pětka vysokoškoláků. To však neznamená, že by se ta stávající loučila. „Nestává se, že bychom našim trainee nenabídli pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Do programu zařazujeme talentované uchazeče a cílem je dlouhodobá spolupráce,“ říká Romana Květoňová, koordinátorka projektu.

Martin Valášek svůj první pracovní rok shrnuje slovy: „Po VŠE jsem si chtěl zkusit nějaký program pro absolventy a přihlásil jsem se do Komerční banky, Kooperativy a ČEZ. Nakonec vyšly všechny tři varianty. Zvolil jsem energetiku, lákala mě kombinace těžkého průmyslu a strategických investic. Pracuji v útvaru divize nákupu a připravuji obchodní nabídky. Získal jsem skvělé zkušenosti, rozšířil si síť kontaktů a prohloubil profesní dovednosti. Podobný start kariéry mohu každému doporučit.“

Foto: Studenta

Nové přihlášky začne ČEZ přijímat v květnu příštího roku prostřednictvím online dotazníku na stránkách www.kdejinde.cz. Zájemci musí splňovat základní kvalifikační kritéria, mezi něž patří ukončené vysokoškolské vzdělání, maximálně dvouletá relevantní pracovní zkušenost a výborná znalost anglického jazyka. Čtyřkolové výběrové řízení probíhá vždy od června do srpna.

Více informací na www.kdejinde.cz, na http://www.facebook.com/PracevCEZu nebo na www.cez.cz/vzdelavaciprogram.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější