Jak vůně ovlivňují náš život?

Jak vůně ovlivňují náš život?

,,Krásně voníš.” Přesně tahle věta patří bezpochyby k těm, které rádi slyšíme všichni. Pokud právě přemýšlíte nad tím, kdy ji vám někdo řekl naposledy a nemůžete si vzpomenout, zpozorněte. Vůně je totiž opravdu mocná, provází nás na každém kroku a dokáže toho v našem životě hodně ovlivnit. 

Věděli jste, že je náš čich schopen rozeznat až bilion různých vůní a pachů? Výzkum vědců z Rockefellerovy univerzity tak ukázal, že lidský čich dokáže zaznamenat o mnoho více než zrak, který rozlišuje přibližně deset milionů barev, a než sluch, jenž rozeznává jen asi půl milionu zvuků. Kromě kávy, čerstvě posekané trávy, deště, starých knih a mnoho dalších příjemných vůní však dokážeme zaznamenat i zápach. V žádném případě bychom proto neměli podceňovat používání parfému, protože vůně tvoří neoddělitelnou součást našeho života, ať už si to uvědomujeme nebo ne.

Podílí se na utváření prvního dojmu

I když se na schůzku připravujete dlouhé hodiny, první dojem, který na váš protějšek uděláte, je bohužel hotový už během několika minut, někdy dokonce i vteřin. Kromě oblečení, řeči těla a celkového vzhledu ovlivňuje první dojem právě i to, zda příjemně voníte. Podle mnoha studií hraje vůně v mezilidské interakci zásadní roli, což bychom měli mít všichni vyryto za uši. Špatný první dojem se totiž velmi těžko mění a vývoj jakéhokoliv vztahu může ztížit.

Uchovává vzpomínky

Určitě se vám někdy stalo, že jste ucítili nějakou vůni a okamžitě jste si vzpomněli na nějaký zážitek, místo nebo osobu. Když třeba ucítíme tvarohové buchty, tak se nám vybaví bezstarostné prázdniny u babičky. Jak je to možné? Vůně dokážou vyvolat z naší paměti vzpomínky velmi rychle a živě, i když jsou několik let staré. Někteří vědci se dokonce domnívají, že si každou zaregistrovanou vůni pamatujeme po celý život. Pokud ucítíte parfém, který máte s někým spojený, daná osoba se vám okamžitě vybaví a možná se i rozhlédnete kolem sebe, zda není náhodou nablízku.

Ovlivňuje výběr partnera

Každý člověk má svou specifickou vůni, kterou tvoří kombinace tělesného pachu, parfému, mýdla, šampónu a dalších prostředků, které používáme každý den. I když si to možná ani neuvědomujeme, vůně hranou klíčovou roli i při výběru partnera. Platí totiž, že čím víc nám někdo voní, tím víc jsme k němu přitahováni. A naopak.

Studenta tip:

Hrajte hru na svádění! Chcete okouzlit a stát se královnou párty? Nebo zvolit elegantní úsměv a úchvatný pohled? Buďte neodolatelní a vyzkoušejte třeba nové vůně Playboy. Vůně pro něj je složená z citronu, černé kávy a vanilky. Vůně pro ni voní po jasmínu, čokoládě a cedru. Jste připraveni na hru?

Foto: Studenta

Vyvolávají emoce

Pouhý závan vůně dokáže změnit naši náladu. Vůně nás uklidňují, rozesmutňují, rozveselují, ale mohou nám i zvýšit sebevědomí nebo nás vzrušit. Jak je to možné? Emoce jsou totiž zpracovávány stejnými částmi mozku jako vůně. Jsou lidé, kteří si proto uchovávají prázdné lahvičky od parfému, jednou za čas si k nim přivoní a okamžitě se ocitnou na druhé straně zeměkoule, o několik let zpátky a s úsměvem na tváři vzpomínají na události, které pro ně měly zásadní význam.

Jak na to?

Nastříkejte si parfém na zápěstí, předloktí, šíje a za uši. Proč? Na těchto místech vám pulzuje krev a navíc je zde velmi tenká kůže, takže se vůně lépe odpařuje a váš parfém bude rázem cítit výrazněji. A jestli chcete rozvonit váš parfém rovnoměrně po celém těle, nastříkejte ho do prostoru kolem sebe a následně ním projděte.

Vůně sice zásadně ovlivňují náš život, my je ale naštěstí můžeme ovlivnit také. Pokud vám dlouho nikdo neřekl, že váš parfém krásně voní a ani vy už nejste z jeho vůně tak nadšení, nastal pravděpodobně čas na změnu. Jen do toho!

Foto: pixabay.com

Text: Kristýna Dolejšová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější