Jak získávat to nejlepší z přírody a o to víc jí pak vracet?

Jak získávat to nejlepší z přírody a o to víc jí pak vracet?

Minerální prameny bezesporu patří k bohatství naší země. Bohatství, o němž se nerozhoduje na burzách, ale které je spojeno s čistotou a zdravím našeho životního prostředí. Karlovarské minerální vody (KMV) o tom vědí své a snaží se nejenom využívat a dodávat svým spotřebitelům to nejlepší, co nám příroda nabízí, ale starat se i o to, aby naše životní prostředí prospívalo. Věděli jste například, že se společnost…

... postarala o obnovu vlečky Mattoni?

Heinrich Mattoni dokončil v roce 1884 železniční trať mezi Vojkovicemi nad Ohří a Kyselkou. Tento spoj, který napojil Kyselku na evropskou železniční síť, fungoval až do roku 1997. Jeho obnova začala v květnu 2012 a již v srpnu téhož roku na něm opět vyjely vlaky s produkty KMV. Jeden vlak zastoupí 22 plně naložených kamionů a od zahájení obnoveného provozu se jich na trať vydalo už 288. Tento projekt, díky němuž se šetří životní prostředí, zpracoval Supply Chain Manager KMV Roman Dittrich, který byl spolu s kolegou Romanem Kordinou za svoji práci oceněn na prestižním fóru LOG-IN.

Projekt by bezesporu nebyl tak rychle dokončen, kdyby jeho tvůrcům bránily v práci zdlouhavé schvalovací procesy. Oproti korporátům, které musí reportovat do zahraničí, je ovšem KMV mateřskou firmou, kde majitel sídlí ve stejné budově jako jeho zaměstnanci. Novým nápadům je navíc velmi otevřen.

Foto: Studenta

… aktivně zasazuje o využívání PET lahví jako alternativního stavebního materiálu?

KMV je hlavním iniciátorem projektu a rozsáhlého technologického výzkumu PET MAT, který vede Fakulta Architektury ČVUT. Cílem je z recyklovaného PET materiálu vyvinout materiál stavební, který by se mohl dále využívat. Kromě výzkumných prací se PET MAT zaměřuje také na praktické ukázky toho, kam využití plastu v budoucnu směřuje. Prvními úspěchy tohoto projektu jsou přestavitelné a podsvítitelné lavičky, poprvé představené na Expu 2015 v Miláně, či v témže roce rozsvícený PETree, vánoční stromek z 12 tisíc PET lahví v Praze. Kombinací využití PET pro relaxaci a estetické obohacení veřejného prostoru poukazuje PET MAT na to, že plasty nejsou nezdolatelným nepřítelem. Pouze se k nim musíme naučit správně chovat.

Foto: Studenta

... stará o zachování historicky cenných budov?

Ruku v ruce s přírodním bohatstvím jde bohatství historické. Kyselka nás díky své architektuře spojuje s krásou a řemeslem 19. a raného 20. století. KMV se stará o to, aby toto spojení přetrvávalo nadále. Rekonstrukce objektu Stallburg byla dokonce v roce 2014 oceněna v rámci soutěže „Stavba Karlovarského kraje“, a to hned několikrát. Objekt Lӧschnerův Pavilon byl v roce 2015 zrekonstruován neméně zručně a navíc zde KMV připravují expozici muzea stáčení minerálních vod v Kyselce. Tamní budovy mají nicméně celkem devět majitelů (například budova lázní KMV nikdy nepatřila), a proto je jejich renovace během na dlouhou trať. KMV ovšem dávají významně ruku k dílu – spoluzaložily například obecně prospěšnou společnost Lázně Kyselka, která se snaží zachránit i ostatní místní historické objekty.

Foto: Studenta

... zaměřuje na šetrnost k životnímu prostředí při navrhování nových lahví?

KMV se snaží jít příkladem v inovacích vlastních technologií. Proto spolu s novým produktem – Mattoni s extra jemnou perlivostí – představují i novou eko lahev. Tato lahev je vyrobena z 30 % ze složek přírodního původu, například ze zpracované cukrové třtiny. Jde tak o nové, daleko ekologičtější balení.

Text: Lukáš Horák

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější