Jak znovu nastartovat mozek, nejen po zkouškovém?

Jak znovu nastartovat mozek, nejen po zkouškovém?

Známe to všichni, skončí zkouškové, anebo jiné psychicky náročné období a rovnou se rozjedou nové povinnosti - třeba nový semestr. Aspoň na chvíli vypnout a vyresetovat mozek umí nejlépe každý po svém. Otázkou zůstává, jak potom zase mozek nahodit zpátky do módu "funguj". V redakci se nám sešlo hned několik zaručených tipů. 

Nikdy to nejde úplně tak rychle, jak bychom potřebovali. Bude chvíli trvat, než se vaše pozornost vrátí opět na nejvyšší úroveň. Máme pocit, že náš mozek by potřeboval spíš nějaký wellness pobyt, než se ihned vrátit do práce. Naštěstí existují různé triky, které nám s regenerací mysli pomůžou téměř okamžitě.

Rozhodli jsme se podrobit rozboru ty nejznámější "moudra" z dětství, která si pamatuje snad každý z nás.

Máš žízeň? Dej si nohy křížem!

Mozek sice nemá nožičky, aby si je dal křížem, ale žízeň mít může. Pokud nedopřejete svému tělu dostatečné množství tekutin, přestane se okysličovat a váš mozek bude pracovat čím dál pomaleji. Nejedná se však o přímou úměru čím víc vody, tím mi to víc pálí. Jde o to, aby jeho funkce nebyla zpomalena. Přílišná hydratace není tělu nijak prospěšná. Odborníky doporučovaná denní dávka vody je asi 3 litry denně. Samozřejmě se ale tato doporučená dávka mění podle postavy, počasí i aktuální fyzické zátěže.

Foto: Studenta

Máš hlad? Tak si ho hlaď a říkej mu malej!

Poté co náš mozek pracuje celý den na plné obrátky je potřeba ho aspoň něčím nakrmit. Hladovění může naši koncentraci spíše zhoršit. Některé potraviny dokonce jakoby mozku chutnali víc a on z nich zvládá nabrat více živin než z jiných. Co by si přál váš mozek, abyste celý den jedli? Ke snídani si naservírujte smoothie z banánu a borůvek. Na oběd si objednejte celozrnné těstoviny se špenátem. K odpolední kávě si dopřejte bez výčitek Carla mandle v hořké čokoládě. Na večeři si pak připravte salát z červené řepy. Všechny tyto potraviny obsahují zvýšené množství vitamínů a minerálních látek, podporující činnost mozku. A ano, dokonce i hořká čokoláda!

Foto: Studenta

Prosím tě, vyvětrej si tady! Je to zde jak v opičárně!

Mít v pokoji jak v opičárně pokud jsme tam celé dny zavření, není nic neobvyklého. Trošku odborněji by se proces přeměny pracovny v opičinec dal popsat jako vydýchání čerstvého vzduch a úbytek kyslíku v místnosti. Ani když tedy budeme pít dostatek vody, nemusí to nutně znamenat, že se našemu chytrému orgánu dostává dostatek kyslíku. Takže až budete příště zase klimbat nad klávesnicí, otevřete si aspoň na chviličku okno. Uvidíte, jak to mozek nakopne k dalšímu fungování. S tímto měly tedy naše maminky vážně pravdu!

Jaké fígle fungují na vás?

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější