Jaromír Gajdáček: V klidu a v pohodě. A nebát se práce

Jaromír Gajdáček: V klidu a v pohodě. A nebát se práce

Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA, byl původně důlním inženýrem. Na změnu ale není nikdy pozdě, a tak si s námi v únoru povídal už jako generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR a prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Studenti to podle něj nemají na pracovním trhu lehké. Se správným nasazením ovšem mohou dokázat cokoliv. Ostatně, jak sám Gajdáček říká: „Vždycky mi bylo líto lidí, co chodí do práce jen proto, aby vydělali peníze.“

Čím vším musí člověk projít, aby se dostal na vaši pozici?

Patřím k lidem, kteří v životě nic nedostali zadarmo, takže jsem musel vždy bojovat. Hlavní tažnou silou je nebát se práce.

Byla to dlouhá cesta? Únavná?

Původním povoláním jsem důlní inženýr. Postupně jsem v tomto oboru dosáhl na vysoké manažerské funkce. V roce 1997 jsem se rozhodl radikálně změnit obor a odešel do oblasti zdravotního pojištění. Jedenáct let jsem byl výkonným ředitelem Svazu zdravotních pojišťoven ČR, pak jsem vyhrál výběrové řízení na generálního ředitele ZP MV ČR a následně byl zvolen i prezidentem SZP ČR. Únavné to nebylo, spíše hodně napínavé. Bez motivace by to nešlo. Vždycky mi bylo líto lidí, kteří chodí do práce jen proto, aby vydělali peníze.

Jaká vlastnost či schopnost je pro vaši práci nejdůležitější?

Pro manažera je důležité umět rozdělit práci mezi podřízené a následně ji se znalostí věci také kontrolovat. Je třeba být skutečnou vůdčí osobností, která umí nejen rozkazovat, ale taky naslouchat, poradit. Říká se tomu přirozená autorita. Bez ní je manažer úplná nula a může se snažit, jak chce.

Foto: Studenta

Co je na vaší práci nejpříjemnější?

Mám rád, když se firmě daří, když mohu ocenit ty, kteří se o úspěch nejvíce zasloužili. Zdravotní pojišťovna se za mého vedení dostala mezi nejlepší, umíme – kromě základních povinností daných zákonem – vymyslet i něco navíc. Máme nejlepší a smysluplný marketing. Významně ovlivňujeme i celkové dění ve zdravotnictví.

Čím jste chtěl být, když jste studoval?

Vždycky jsem chtěl, aby za mou prací zůstala stopa v tom kladném slova smyslu. Když jsem studoval, tak samozřejmě proto, abych dosáhl vyšších postů. Za totality to nebylo možné, povedlo se to ale brzy po revoluci.

Co se podle vás v životě studenta od té doby změnilo? Jsou dnešní studijní léta lehčí, či složitější?

Myslím, že dnešní studenti to mají horší z finančního hlediska. Na druhou stranu zase lepší z hlediska možnosti výběru školy. Také už dnes naštěstí nevadí, jestli rodiče byli, nebo nebyli politicky angažovaní.

Foto: Studenta

Jak by se podle vás měli studenti připravovat na vstup na pracovní trh? Máte nějakou radu?

Prosadit se na pracovním trhu je dnes docela složité. Podle mě je dobré sehnat si již během studia praxi v daném oboru. Důležité je také umět svou práci dobře prodat, navázat kvalitní kolegiální vztahy na pracovišti. A také musíte narazit na dobrého a spravedlivého šéfa, což taky někdy není lehké.

Budeme-li hovořit o ZP MV ČR, existují služby, které pojišťovna nabízí pouze studentům?

Na jednu speciální nabídku chci rozhodně upozornit: jde o cestovní pojištění pro studenty zdarma. Pokud naši klienti-studenti vycestují na studijní stáž do některé evropské země, například v rámci programu Erasmus, nebo vyjedou do zahraničí na letní brigádu či jen na prázdniny a uzavřou u nás komplexní zdravotní pojištění, budou ho mít zdarma. Studentům nabízíme i některé zajímavé příspěvky. Doporučuji sledovat aktuální nabídku na www.zpmvcr.cz.

Jak byste přiblížil slogan vaší pojišťovny „Zdraví jako vášeň“?

V naší zdravotní pojišťovně hledáme stále nové a neotřelé způsoby, jak pomoci klientům, aby žili pokud možno co nejdéle zdravý, šťastný a spokojený život a pomoc zdravotníků aby byla až to poslední, co budou potřebovat. Právě proto naši filozofii charakterizuje heslo: Zdraví jako vášeň! Zkrátka upřednostňujeme zdraví před nemocí a prevenci před léčením. Stačí se mrknout na náš web www.ZdraviJakoVasen.cz a uvidíte.

Proč by se student měl rozhodnout právě pro vaši pojišťovnu?

Protože je nejlepší  My jsme přesvědčeni, že kvalitu zdravotní pojišťovny neurčuje, kolik vám přispěje na plavání či nákup vitaminů, ale to, že vám uhradí drahou a špičkovou zdravotní péči, pokud ji budete potřebovat, a že vás motivuje k aktivní snaze udržet si pevné zdraví. A o to usilujeme. Myslím, že poměrně úspěšně. Nakonec, jsme největší zaměstnanecká zdravotní pojišťovna, máme více než 1,2 milionu klientů, spolupracujeme s více než 25 tisíci, tedy s absolutní většinou, zdravotnických zařízení v zemi a působíme na území celé republiky.

Foto: Studenta

Nabízíte něco, co jiná pojišťovna nenabízí? Například službu Karta života?

Ano, Karta života je náš velice úspěšný originální produkt, který už převzala i jiná zdravotní pojišťovna. Dnes už Kartu života vlastní přes 217 tisíc našich klientů a každý týden přibývá asi tisícovka nových.

Je to užitečný pomocník pro všechny, kteří se chtějí orientovat v informacích o svém zdraví. Je dostupná nejen na internetu, ale také v chytrých mobilech. Majitelé přístrojů s aplikacemi Android a iPhone mohou své údaje v Kartě života kdekoliv a kdykoliv aktualizovat.

Jak nejraději relaxujete? Máte nějaké hobby?

Rád poslouchám hudbu a taky si i aktivně zazpívám a zahraju na kytaru. Natočil jsem si i vlastní CD a na dalším jsem se podílel. Ze sportu mám rád kolečkové brusle, lyže, kolo, vysokohorskou turistiku. Rád cestuji, poznávám nové země a přírodu. Aktivní relax je pro mě nejlepší.

Dosáhl jste všeho, co jste v životě chtěl?

Říct, že jsem dosáhl úplně všeho, nemohu. To by mě život už asi přestal bavit.

Existuje nějaké přání, které byste si rád splnil, ale ještě jste se k tomu nedostal?

Vzhledem k mému „mladému věku“ je jich ještě hodně. O některých ještě ani nevím, ale už teď se těším, jak si je splním.

Jaké je vaše životní motto?

V klidu a v pohodě, avšak s plným nasazením.

Text: Markéta Paráčková

ZP MV ČR pro studenty

– cestovní pojištění zdarma

Pokud jste zdravotně pojištěn u ZP MV ČR a chystáte se do zahraničí, máte cestovní pojištění zdarma.

– Zdraví jako vášeň!

Žijete zdravě? ZP MV ČR vás za to odmění, věcně i preventivním vyšetřením dle libosti.

– Karta života

Vaše zdraví jako na dlani. Nebo spíš na tabletu a v mobilu – zkrátka kdekoli budete údaje potřebovat.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější