Je to jasné: Jsme světoví! Do zahraničí už nechceme jen na dovolenou

Je to jasné: Jsme světoví! Do zahraničí už nechceme jen na dovolenou

Svět máme na dlani. Můžeme cestovat prakticky kamkoli a žít snad úplně kdekoli. Vážně nás to ale láká? A kam? A jak? V redakci nás to zajímalo, a když nevíš, máš se zeptat. Tak jsme se vás zeptali. :)

Našeho dubnového průzkumu se vás zúčastnilo přes tisíc, což je super číslo, takže předně ještě jednou děkujeme všem! A teď tedy k výsledkům. Možná vás to překvapí (anebo možná ne), ale přes 60 % respondentů cestuje do zahraničí hodně rádo. Těch, co je zahraničí neláká, je jen trochu pod 5 %. A proč cestujeme? V našich nejsilnějších motivech dominuje touha poznat jiné kultury a pro většinu z nás jsou klíčové i nové zkušenosti a zdokonalování jazyka. Jen třetina považuje za hlavní důvod cestování čistou rekreaci.

Je tedy vidět, že rozhodně neleníme a snažíme se z nabízených možností vytěžit maximum. „Práce v zahraničí má mimořádné plus v tom, že vás nutí pořád se s někým seznamovat. Snažíte se být lepší než doma, možná i ze strachu, abychom nedělali České republice ostudu,“ řekl nám k tomu třeba Ondřej, který nějaký ten měsíc strávil prací v jihozápadní Anglii.

Foto: Studenta

Překvapila nás i četnost cestování. Téměř 70 % dotazovaných si během roku vyrazí do zahraničí alespoň dvakrát, což svědčí o velké touze poznávat cizí země, a za to jsme samozřejmě rádi.

Život nekončí na hranicích

Pouze 13 % dotázaných odpovědělo, že by nikdy nechtělo v zahraničí žít, a to ani na pár měsíců. Mezi hlavními důvody této menšiny byla neznalost cizího jazyka, nedostatek odvahy žít v jiné zemi a především to, že se jim doma v Česku líbí a nikam jinam jezdit nechtějí.

Foto: Studenta

I přesto, že valná většina respondentů by si chtěla život v cizí zemi alespoň vyzkoušet, nemusí si to naše republika brát příliš osobně – jen sedmi procentům z nich se tady totiž vyloženě nelíbí. Ostatní zmiňují jako důvod pro to, že by chtěli za prací do zahraničí, výhody zahraničních zkušeností, většího rozhledu a příležitostí pro nastartování kariéry.

Chceme žít jinde

Věděli jsme, že život v zahraničí láká, ale rozhodně jsme nečekali, že bude chtít dlouhodobě žít v Česku jen čtvrtina z nás. To je docela síla, co? A kam tedy místo toho? Hlavně jinam do Evropy (Velká Británie, Německo nebo Skandinávie) a pak Austrálie/Nový Zéland a severní Amerika. To skoro vypadá, jako kdyby tu žádní studenti nechtěli zůstat, co? Možná to souvisí i s tím, že většina dotázaných myslí, že jsou v zahraničí lepší pracovní příležitosti než u nás.

Foto: Studenta

To nám potvrdil i Petr, který před časem vyrazil na rok do Kanady. Pracoval v restauraci, což byla podle něj podobná práce jako u nás, ale i když se dostal jen na minimální mzdu, stále vydělával v přepočtu mnohem více peněz. A hlavně se v neposkvrněné přírodě mohl věnovat svému největšímu koníčku, totiž jízdě na horském kole. Na druhou stranu ovšem přiznal, že třeba z cen alkoholu se mu v Kanadě protáčely panenky. Je tedy důležité si uvědomit, co od jiné země vlastně očekáváme.

Foto: Studenta

Co se nám na Čechách (ne)líbí?

Zase jednou se ukázalo, jak je pro nás všechny důležitá rodina a vybudované zázemí. Většina respondentů vnímala Českou republiku jako svůj domov, který prostě není lehké opustit. Další časté odpovědi ale zdůrazňovaly i jiné výhody pro život – třeba dostupné zdravotnictví a vzdělání a relativní bezpečnost. Je tedy vidět, že máme přece jen co nabídnout.

Foto: Studenta

Komu se v ČR dobře nežije, vytasil se obvykle s ještě zajímavější odpovědí. Víte jakou? Většina těchhle studentů se podle vlastních slov neslučuje s typickou českou mentalitou. Zní vám to povědomě? A pozor, to není všechno – dalšími nedostatky naší země jsou podle vás odpor vůči politice (a to hlavně), netolerance, závistivost, hloupost a v neposlední řadě i nedostatek kariérních příležitostí. Patrioty ale může těšit i to, že přes všechno to špatné považuje víc než 80 % dotázaných naši zemi za dobrou pro život.

Růžová budoucnost?

Jak je vidět, velkou většinu studentů cizí země lákají, ať už kvůli osobnímu rozvoji a novým zkušenostem, nebo jako rozjezd pořádné kariéry. Je bezpochyby skvělé, že dnešní možnosti cestování jsou téměř neomezené a odjet na libovolně dlouhou dobu vlastně není žádný problém. Kdo ví, možná i ty právě zvažuješ, jestli se touhle cestou vydat. Můžeme potvrdit, že každá zkušenost je dobrá. A kdy jindy si člověk může vyzkoušet téměř cokoli, co se mu zachce, než během studií? Takže držíme palce na šťastné cesty!

Foto: Studenta

* Průzkum s podtitulem „Jsme světoví, nebo ne?“ provedl časopis Studenta v dubnu 2016 na vzorku více než tisíce respondentů napříč Českou republikou.

Text: Mojmír Sedláček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější