Jen tak si kliknout…

Jen tak si kliknout…

Prý jsem hrozně hlasitá. Kamkoli přijdu, jsem slyšet. Jednou mě kvůli tomu vyhodili z práce. Usilovně jsem se snažila to změnit. Jenže pak mi došlo, že cesta do příštího života, v kterém budu klidná éterická víla, je strašně dlouhá. Musí existovat něco, kde své nepřeslechnutelnosti využiji. A pak jsem náhodou narazila na plakát nabízející PC kurzy pro seniory a rozhodla jsem se, že je budu vést. Klidně i zadarmo. Tady výrazný hlas určitě vadit nebude. :)

Kurzy probíhají celý rok a každý trvá deset týdnů. Každý čtvrtek to u nás ve Studentě zabalím o trochu dřív a jdu si na čtyři hodiny užívat pozornosti 50 nadšenců. Nejstarší studentce je 92 let, a ačkoli jsou kurzy pro seniory zdarma, docházka je téměř vždy stoprocentní.

Vzájemně si rozšiřujeme obzory

Seznamujeme se s fungováním počítače a objevujeme svět internetu na základě toho, co mé studenty zajímá. Jak to vím? Zeptala jsem se. Všech 72 seniorů mi prozradilo, proč se do kurzu přihlásili, a výsledky mě upřímně překvapily. Jejich primární motivací totiž není možnost využívat počítač na kurzu, zábava ani navazování nových sociálních vazeb prostřednictvím internetu. Drtivá většina z nich chodí na kurzy proto, aby si rozšířila obzory. Senioři jsou zkrátka hladoví po tom dozvědět se, jak funguje náš on-line svět, do kterého nevyrostli tak jako my.

Občas je to boj. Často se stává, že co je jednu hodinu naučím, do příště zapomenou, protože nemají možnost si postupy používané při práci na počítači dostatečně zažít. To je logické, je to ale hodně trápí a klesá kvůli tomu jejich sebedůvěra i ochota se učit. To mě inspirovalo k tomu začít psát návody na nejjednodušší práce na počítači a zveřejňovat je on-line, aby si všichni studenti mohli připomenout to, co neměli šanci procvičit. Pomáhá jim to překonávat strach a mě těší, že jim k tomu můžu pomoct.

Smysl života v neočekávaném

Jejich snaha prohloubit vlastní znalosti a porozumět světu kolem, ale hlavně jejich rostoucí sebevědomí a nadšení mě motivují k dalšímu úsilí. Touha po seberealizaci totiž s věkem nezmizí. Já pomáhám jim a oni zase mně.

Pokud máte i vy touhu pomáhat, určitě se nedržte zpátky. Prospět můžete jak ostatním, tak i sami sobě – smysl života může totiž člověk mnohdy najít i v neočekávaném.

Znáte příběhy aktivních seniorů? Napište mi je jako inspiraci na michaela.brodecka@studenta.cz, budu jedině ráda!

Text: Michaela Brodecká

Foto: Vašek Žalud

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější