Jídelníček dětí na základkách? Hrůza, varují odborníci

Jídelníček dětí na základkách? Hrůza, varují odborníci

Studenti na vysokých školách se stravují každý sám za sebe, jiná je ale situace u malých dětí na základních školách. Ty jsou často odkázány na to, co jim doma připraví rodiče. Tady ale nastává problém: rodiče si často se snídaní a svačinou pro svého potomka hlavu nelámou.

Většina dětí nesnídá, protože na ně ráno rodiče spěchají. Co je ale horší, že z různých důvodů nenosí ani svačiny. Kupují si buďto sladkosti ve školních automatech, nebo jsou o hladu až do oběda. Ani na ten ale nechodí zdaleka všechny děti,“ upozorňuje Petra Režná z Nadačního fondu Albert. „Důsledkem takového stravování pak může být i dětská obezita, protože děti pak zpravidla hlad zahání doma dalšími sladkostmi,“ doplňuje.

Celer? To je co?

Že je problém skutečně akutní, potvrzuje i lektorka zdravé výživy Nina Dráčková. Ta navštěvuje první stupně základních škol, kde dětem ukazuje různé druhy ovoce a zeleniny: „On tomu málokdo věří, ale někdy mě děti šokují. Někdy vidí třeba celer nebo ředkev poprvé v životě. Buďto je to finanční situací rodiny, nebo na to rodiče nemají čas. Výmluvy na čas slýchám od dětí bohužel často,“ vysvětluje Dráčková.

Odborníci tak naléhají na rodiče: ráno na děti nespěchejte, nechte je v klidu najíst a vypít čaj. Svačiny neřešte tak, že dáte dítě peníze, aby si koupilo „něco dobrého“. Přichystejte mu ji sami – snažte se přitom vyhnout rohlíkům s máslem každý den. Experimentujte, zjistíte tak, co vašemu dítěti chutná. Chyba je i dát na potomkovy stížnosti ke školní jídelně – i když nemusí vždy vařit jako v pětihvězdičkovém hotelu, je to alespoň záruka, že je strava kaloricky vyvážená.

Foto: Studenta

Ovoce zdarma a hry

O nápravu stravovacích návyků dětí po celé zemi se snaží různé programy. Ty zajišťují přísun ovoce a zeleniny dětem do školy zdarma, případně se snaží je vychovat hrami. Jednou z nich je desková hra Košík plný rozumu. Hra se snaží děti naučit, že ideální je jíst pětkrát denně, a to co nejzdravěji. Zdravá strava ale nestačí, důležitý je i pohyb a dostatek spánku.

Děti hru půl roku trénovaly, dostaly ji zdarma jako učební pomůcku. Chtěli jsme, aby je bavila, je hodně neformální a z některých pouček o životním stylu si i trochu střílí,“ vysvětluje jeden z autorů hry Martin Martinov. Hra je simulací průběhu jednoho dne, který se hráč snaží prožít co nejzdravěji. Podle toho, jak je úspěšný, získává herní peníze. Na volném trhu je hra nedostupná, slouží jen školám v rámci výuky.

Foto: Studenta

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější