Jíme i očima aneb Jak na gurmánskou fotografii

Jíme i očima aneb Jak na gurmánskou fotografii

Také jste rozšířili řady nadšenců, kteří se nebojí trávit v kuchyni hodiny pilováním svých kulinárních dovedností? Pak si jistě chcete výsledky svého snažení zdokumentovat – ať už pro vlastní vzpomínku, do své sbírky receptů nebo pro inspiraci přátel na sociálních sítích. Co kromě opravdové ochutnávky může přiblížit lahodný pokrm ostatním lépe, než fotka, nad níž se sbíhají sliny? 

Jen si představte, jaké chutě ve vás vyvolávají obrázky čerstvě připravených dobrot na vašem oblíbeném food blogu nebo v časopisech o vaření. Krásné vyobrazení laskomin na talíři není ale jen výsadou profi fotografů s technikou za stovky tisíc. Při troše snažení, trpělivosti a s využitím praktických rad se jim můžete přiblížit i s méně nákladným vybavením. V následujících tipech od školitele značky Nikon Michaela Juráka si můžete přečíst, jak na to!

Kompozice je základ

Fotografování jídla vždy začíná u správné kompozice, tedy volby rozmístění jednotlivých fotografovaných objektů a vhodného úhlu.

Foto: Studenta
  • K focení jídla je dobré přistupovat podobně, jako ke krajině. Vnímejte tvary, barvy, struktury. Pokud je obsah talíře členitější, je dobré, aby měla výsledná kompozice pozadí a popředí. Toho dosáhnete fotografováním ze strany, je dobré vyzkoušet si různé úhly. Naopak více ploché pokrmy – polévky, koláče apod. mohou velmi dobře vypadat focené kolmo shora.
  • Nebojte se pracovat s malou hloubkou ostrosti. Tím dosáhnete ostrého zobrazení detailu, na který zaostříte, zatímco okolí zůstává neostré. Podpoříte tím nejdůležitější místo na pokrmu.
  • U většího počtu stejných kousků (zákusky, kanapky atd.) využijte rytmus, tedy opakování stejného tvaru v obrazu.
  • Citlivě zakomponujte doplňky, jako jsou sklenice, příbory nebo dekorace, dosáhnete tím přirozeného dojmu.

Nebojte se zrcadlovky

Jistě, zrcadlovka je vždy dražší, než kompaktní fotoaparát, odmění se vám však mnoha výhodami. Ty je ale potřeba umět správně využít. Nebojte se vyzkoušet všechny funkce, které vám fotoaparát nabízí.

  • LCD displej i hledáček vám pomohou přesně komponovat. Výhoda hledáčku, kterým drtivá většina kompaktů nedisponuje, spočívá v izolaci vašeho pohledu na focenou scénu. Neruší vás pak okolí a světelné zdroje a lépe si představíte obsah výsledného obrazu.
  • Pracujte s možností velmi přesného zaostření do vybraného místa – funkce AF (auto focus) a MF (manual focus). To je užitečné právě při práci se výše zmíněnou malou hloubkou ostrosti.
  • Program „A“, tedy časová automatika, za vás rozhodne vhodnou hodnotu expozice, aby fotka nebyla tmavá, nebo naopak „přepálená“. V případě, že nejste s výsledkem automatiky spokojeni, můžete provádět manuální korekci expozice (tlačítko +/-)
  • Zrcadlovka Nikon vám umožní pečlivě nastavit vyvážení bílé barvy (WB) podle typu osvětlení a barevný profil (Picture control). Tím se vyhnete nechtěným barevným nádechům.
  • Zejména při servírování na bílém porcelánu a ubrusu je užitečný scénický režim High-key, který pomůže potlačit nechtěné stíny.
Foto: Studenta

Příslušenství rozšíří vaše možnosti

Dnes je možné vybírat z široké palety příslušenství, které pomáhá rozšířit možnosti digitální fotografie o mnoho dalších funkcí a specifických přístupů.

  • Objektivy s pevnou ohniskovou vzdáleností (jako je třeba 35/1,8 DX nebo 50/1,8) vynikají vyšší světelností, a proto pomáhají k lepším výsledkům i za horších světelných podmínek. To vám opět pomůže při práci s hloubkou ostrosti.
  • Objektivy s pevným ohniskem mají většinou lepší optické vlastnosti, než ty se zoomem, ale bohužel se s nimi nedá ostřit na příliš blízké předměty. Pro focení z blízka je proto vhodný makro objektiv, který zaručí špičkové zachycení detailů. Mezi makro objektivy jsou dobrou volbou například 40/2,8 DX, případně 85/3,5 VR DX.
  • Bežné osvětlení místnosti nikdy není pro kvalitní fotku dostačující, proto je dobré dopomoci si vhodným bleskem, jako je například SB300. Nenastavujeme jej však přímo na focenou scénu, ale vždy odrazem. K tomu se používají odrazné desky, které ale hravě nahradíte čtvrtkou bílého papíru nebo i talířem.
  • Pro udržení fotoaparátu maximálně v klidu a bez otřesů je neocenitelným pomocníkem stativ. Pokud navíc využijete kabelovou spoušť MC-DC2 nebo dálkový ovladač ML-L3, máte jistotu, že nebude foťák v momentě stisku spouště nijak roztřesený. Díky tomu můžete využít i nižší citlivosti ISO a snížit tak na minimum rušivý šum ve výsledné fotce.

Foto: Marek Kučera

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější