Job Crafting: Naučte se milovat to, co děláte

Job Crafting: Naučte se milovat to, co děláte

Máte občas pocit, že to, co většinu dní děláte, vás vlastně nebaví? Ať už se jedná o školu, která nenaplnila vaše očekávání, nebo brigádu, na které to vždy přetrpíte. Ani s jedním se ale nechcete rozloučit. Do studia jste investovali příliš mnoho času a znovu si hledat novou práci je ubíjející. Co s tím? Rozhodně nemusíte propadat do depresí. Zvládat obojí s nadhledem a nakonec i s potěšením vám pomůže Job Crafting.

Job Crafting je metoda, která vám pomůže upravit si to, co děláte, tak, aby vás to víc bavilo. Využít ji můžete všude - v práci, při škole nebo v osobním životě. „Mně pomohla třeba při studiu, kdy mě škola vůbec nebavila. Uvědomila jsem si, že čím víc se musím překonávat, tím víc trénuji disciplínu a hlavně svou vůli, což se mi pak může hodit třeba v budoucím zaměstnání. Najednou učení nebyla pruda, ale výzva. Přístup ve své hlavě můžete díky Job Craftingu změnit,“ vysvětluje senior konzultantka v Grow Job Institute Veronika Dohnalová, která se metodě Job Craftingu dlouhodobě věnuje.

Foto: Studenta

Jak na to?

  • Ačkoli důkladný Job Crafting s odborníkem dokáže zabrat několik hodin i dní, vyzkoušet si jej můžete i sami a to za pomoci několika kroků.

  1. Sepište si na papír všechny činnosti, kterým se každý den věnujete. Následně je rozdělte do tří skupin podle času a energie, které na ně vynaložíte (nejvíce, středně a nejméně).
  2. Zeptejte se sami sebe, jestli vám tento stav vyhovuje a zda by to nešlo uspořádat lépe.
  3. Identifikujte své silné stránky, hodnoty a vášně. Podle Dohnalové spoustu lidí své silné stránky vůbec nezná. „Někdo si dokonce myslí, že žádné nemá. To je hloupost, každý je v něčem dobrý,“ podotýká.
  4. Na řadu přichází reálný crafting, kdy byste si měli uvědomit, čemu chcete věnovat nejvíce času. Vezměte si jednu činnost po druhé a řekněte si, jestli nad ní opravdu chcete trávit tolik času. Pokud ne, zkuste vymyslet, co s tím. Můžete ji někomu předat? Nebo se třeba spojit s někým, kdo by vám mohl s úkoly pomoci?
  5. Dále uvažuje nad tím, jak můžete do těchto každodenních činností propašovat své silné stránky a vášně.
  6. Zapřemýšlet byste měli i nad tím, se kterými vašimi hodnotami tyto každodenní činnosti rezonují. „Uvědomte si, komu tím pomáháte a jaký smysl má to, co děláte,“ vysvětluje Dohnalová.
  7. Nakonec si zodpovězte, v čem jste unikátní, a jak tuto vaši schopnost můžete do práce či studia promítnout. „Znám účetní, která má doma rozdělenou lednici na sektory A, B, C. Jeden je pro maso, druhý zeleninu a třetí pouze pro mléčné výrobky. Může se to zdát ujeté, ale v její práci to jde perfektně zužitkovat. Ráda třídí věci, a tak tuto svoji schopnost přenesla i do svého zaměstnání. A jde to, ve výsledku je šťastná ona i firma,“ podotýká Dohnalová.

Stojí to vlastně za to?

Nevíte, zda vám takovéto náročné přemýšlení vůbec stojí za to? Podle Dohnalové rozhodně ano. „Pokud to, co děláme, vnímáme jako smysluplné, jsme šťastnější, zdravější, lépe se cítíme a v konečném důsledku i žijeme déle. Vyplavuje se nám totiž hormon oxytocin a ten potlačuje stresový hormon kortizol. Snižuje se tak riziko kardiovaskulárních onemocnění. Navíc právě prací trávíme většinu našeho života, proto má cenu se zamyslet nad tím, jak na to, aby nás bavila, “ dodává lektorka.

JIC (Jihomoravské inovační centrum)

Metodu Job Crafting představila Veronika Dohnalová v rámci přednášek StartupClubu v rámci Jihomoravského inovačního centra. Co dělá JIC? Podporuje lidi ve vytváření a rozvoji firem, které mění svět. Jeho služby využívá každoročně přibližně stovka  firem, ať už ve fázi prvotního nápadu, rychle rostoucího start-upu či zavedené technologické firmy.  Začínající společnosti, které prošly programy JIC, už vytvořily více než 1 400 nových pracovních míst a další stovky míst v navazujících službách. Za 13 let své existence nastartoval JIC téměř 360 spoluprací mezi vědci a firmami. Těmito a dalšími aktivitami pomáhá JIC zvyšovat konkurenceschopnost jižní Moravy a budovat z ní jeden z nejinovativnějších regionů Evropy.

Článek vznikl ve spolupráci s JIC, text: Nikola Jakubová, foto: JIC

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější