Jsi ve stresu? Vybarvi se do klidu

Jsi ve stresu? Vybarvi se do klidu

Nikdo nepochybuje o tom, že je tempo dnešní doby až šibeničně vysoké, což v mnohých probouzí stres. Proti němu se však dá bojovat - třeba barvami. 

Stresu se dnes člověk nevyhne - nebo jen s velikým štěstím. Krátkodobý stres nemusí být úplně negativním prvkem - může totiž vést k vyšší výkonnosti, namotivovanosti a efektivitě (v takovém případě se mu říká eustres, což zní, jako že jej schvaluje i Evropská unie). Dlouhodobý stres (distres) však rozhodně není žádoucím společníkem. Je jedním ze základních stavebních prvků civilizačních chorob, depresí a úzkostí - zkrátka, dokáže s člověkem nesympaticky zamávat po stránce tělesné i duševní.

Stresových faktorů je kolem nás přitom neustále nebetyčně mnoho - a to především těch psychických či sociálních. Zkoušková období, práce a plnění termínů, pocity nesplněného očekávání, přehnané zodpovědnosti, dokonce i ten nesnesitelně dlouhý poslední týden před výplatou může jednomu způsobit nemilé stresové chvilky.

Foto: Studenta

Způsobů, jak se stresu bránit, je několik. Můžete se naučit si od něj získat emoční odstup, popřít je či minimalizovat jeho význam racionální úvahou (doopravdy jde totiž velice často o problém řádově menší, než jak jej člověk vnímá), ovšem rozhodně se musíte naučit odpočívat a relaxovat. Oblíbeným nástrojem relaxace se pak v současnosti stávají tzv. antistresové omalovánky, které na náš trh přináší mimo jiné nakladatelství Grada.

Pamatujete si ten nebeský klid, kdy jste coby děti - jen vy a vaše pastelka - hojně naplňovali svůj umělecký potenciál? A později na základní/střední/vysoké škole chvíle, kdy mnohem zábavnější než hodina či přednáška byl prázdný roh sešitu, který musel nutně posloužit jako podklad pro vaše artistické vyjádření v podobě všelijakých kresbiček, ornamentů, nápisů vaší osobité kaligrafie (kterou svět ještě nebyl sto ocenit) a podobně? Oba tyto motivy se teď slévají v omalovánkách pro dospělé. V knize Antistresové omalovánky pro dospělé naleznete kvanta - nečekaně - omalovánek. Oblíbené mandaly, květiny, motýly a mnohem větší živočichy, stroje a katedrály. K jejich vyplnění můžete použít skupiny barevného tónování, které vám kniha nastíní... anebo ještě lépe: nehledět na konvence a sáhnout vždy přesně po té barvě, kterou vám vlastní cit doporučuje.

Foto: Studenta

Antistrestové omalovánky pro dospělé navíc přinášejí i několik stránek nenáročného, milého a motivačně laděného textu. Ovšem tím hlavním, oč v téhle knize jde, jsou:

- obrázky

- barvy

- vy

- a váš relax.

Někdy zkuste stres zaplašit pastelkami. Vybarvěte se do klidu.

Text: Josef Horký

Foto: GRADA, pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější