Kam na nekonečné pobřeží? Stačí za humny, do Německa!

Kam na nekonečné pobřeží? Stačí za humny, do Německa!

Národní park Šlesvicko-holštýnské wattové pobřeží je zároveň biosférickou rezervací UNESCO a láká na opravdu nekonečné pláže. Jedná se totiž o nejdelší souvislé pobřeží tohoto typu na světě, a to vše na samém severu Německa. Na co se můžete těšit?

Watty sice ano, ale o fyziku nejde

Watty na tomhle pobřeží nemají se slavným Jamesem Wattem a po něm pojmenovanou jednotkou výkonu nic společného. Jedná se totiž o specifikum Severního moře, které je možné zažít pouze na severu Německa a Nizozemska a také v Dánsku. Tato zvláštní písčitá mělčina je zaplavovaná při přílivu a odhalování během odlivu, rozdíly ve výšce hladiny dosahují až pěti metrů. Díky tomu je možné se právě během odlivu dokonce projít po mořském dnu. Podle počasí si buď obujete holínky, nebo vyrazíte rovnou naboso. Průvodce vám vše popíše a vy se dočkáte skutečně jedinečného zážitku. Ten navíc můžete opakovat každý 12,5 hodiny, kdy se cyklus přílivu a odlivu opakuje.

Maják na ostrově Langeness © www.nordseetourismus.de - Carlos Arias Enciso
Maják na ostrově Langeness © www.nordseetourismus.de - Carlos Arias Enciso Foto: Studenta

Jedinečná fauna

Čeká na vás i přehlídku zvířectva, na které jen tak v našich podmínkách nenarazíte. Takzvanou velkou pětku tvoří dva druhy tuleňů, sviňucha, orel mořský a jeseter velký. Toho jediného už volně na wattovém pobřeží nepotkáte, ale navštívit ho můžete třeba v akváriu Národního parku. Tato zvířata pobřeží dominují, ale těšit se můžete i na několik tisíc druhů šneků, hvězdic nebo mušlí. A pokud vám nebude stačit sledovat zvířata jen z pláže, můžete se k nim přiblížit pomocí lodí. Ty směřují za tuleními kolonie nebo praktikují lov mořských živočichů. Přístavů, z nichž lodě vyplouvají, je spousta, takže naplnění vašich námořnických snů už nic nebrání!

Eiderstedt © Hans Peter Dehn
Eiderstedt © Hans Peter Dehn Foto: Studenta

Neobvyklé sportovní vyžití

Prostředí nekonečné pláže rovněž vybízí k mořským sportům, pro otužilce bude klima Severního moře zcela ideální. Doporučuje se zejména kitesurfing nebo cyklistické výlety podél mořského pobřeží. Pokud vás tedy pozorování zvířat a přírody omrzí, stále najdete řadu způsobů, jak se vyžít. Navštívit můžete i ostrovy Hallingen. Tyto obydlené ostrůvky jsou obklopené Severním mořem a známé také pod názvem „plovoucí sny“. Místních několik stovek obyvatel má na uměle vytvořených kopcích domy a je pro ně zcela běžné, že obzvláště během zimních měsíců dojde k jejich kompletnímu vytopení!

Dokážete si představit zajímavější dovolenou několik málo kilometrů od našich hranic? Sever Německa skýtá netušené možnosti a byla by škoda jich nevyužít!

Text: Mojmír Sedláček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější