Kam na vánoční trhy? Do Vídně, Drážďan a Berlína za pár korun!

Kam na vánoční trhy? Do Vídně, Drážďan a Berlína za pár korun!

Pokud na vás doléhá předvánoční deprese, přeplněným obchodním centrům se vyhýbáte obloukem (dárky kupujete pro jistotu výhradně přes internet) a oblíbené kavárny a kluby už vás pomalu začínají nudit, přišel čas na změnu. Pro cestovatelské nadšence jsme sestavili itinerář, který zaručeně odežene zimní chmury a přinese spoustu nových zážitků.

Evropské destinace, které vám chceme naordinovat, se nacházejí nedaleko, stačí sednout na vlak a za pár hodin jste tam. Dalším kritériem výběru byla dostupnost a příznivá cena za dopravu. Nepoženeme vás do letadla, protože cesty z/na letiště jsou obvykle drahé a úmorné, my jsme pro vás prověřili vlak. Ten vás pohodlně doveze až do středu města a na jízdenku vám stačí pár desítek eur. Výhodné jízdenky eTiket si můžete koupit na eShopu Českých drah (www.cd.cz) nejpozději tři dny před odjezdem – koneckonců to už asi budete mít plán hotový.

A nebojte, posíláme vás jen na místa, kde je opravdu na co se koukat!

1. Vídeň

Předvánoční Vídeň určitě stojí za vidění! Alternativou k tradičním adventním trhům, které si určitě nenechte ujít, se letos staly moderní vánoční trhy „kubik lightroom“. Jde o instalaci z vodních nádrží ve tvaru krychlí, které jsou zevnitř osvíceny a vytváří zajímavé světelné efekty. Součástí projektu jsou i video performance či elektronická hudba.

Ve výstavní síni Albertina probíhá do 16. ledna 2011 výstava obrazů a kreseb Pabla Picassa s názvem Mír a svoboda. Do 9. ledna je tu k vidění i unikátní výstava Michelangelo: kresby génia. Díky programu ČD Bonus získáte oproti jízdence na vlak odkudkoli z ČR do Vídně 25% slevu na vstupné, místo 9,50 € tedy zaplatíte jen 7 €.

www.albertina.at

www.wien.info

2. Drážďany

Drážďany prosluly velkými a krásnými adventními trhy. Za jejich centrum se považuje Striezelmarkt čili „Štólový trh“. Od vlakového nádraží se sem dostanete za 20 minut chůze po Prager Strasse, již zbožňují hlavně nákupní nadšenci.

Jestliže jste fandové do kultury, určitě navštivte Rezidenční zámek, galerii Albertinum či Zwinger se světoznámou Obrazárnou starých mistrů, kde můžete obdivovat přední malířskou tvorbu z období od 14. do 18. století, včetně Raffaelovy Sixtinské madonny. S mezinárodní jízdenkou odkudkoli z ČR do Drážďan získáte slevu 25 % na vstupné do jednoho z těchto objektů.

www.dresden.de

www.skd.museum

3. Berlín

Berlín je pulzující město, kde se výborně paří a každý si tu přijde na své. Kromě známých památek, jakými jsou třeba Braniborská brána, berlínská katedrála, televizní věž nebo Alexanderplatz, se vyplatí navštívit třeba neotřele řešené muzeum holokaustu, které tvoří nepřehledné bludiště z velkých šedivých bloků, přičemž expozice se nachází v podzemí.

Téměř povinností je návštěva berlínské zdi a Reichstagu. Budova prošla v 90. letech rekonstrukcí podle návrhu Normana Fostera. Sněm má od té doby obrovskou skleněnou kopuli a vyhlídkovou terasu, odkud se vám naskytne prvotřídní výhled na celý Berlín.

www.berlin.de

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější