Kam zmizeli hipstři nebo kde najdete bitcoinovou kavárnu? Inspirujte se, kam v Praze

Kam zmizeli hipstři nebo kde najdete bitcoinovou kavárnu? Inspirujte se, kam v Praze

Máte pocit, že v Praze znáte každý kout a často tápete, kam se vydat za kulturou? Nebo chcete zažít Prahu jinak? Tak zkuste divadlo, kde nesedíte pouze v hledišti, nebo pražskou Mekku současného umění na Letné. Studenta vám vybrala nejzajímavější tipy, které určitě stojí za návštěvu. A nudit se tam nebudete.

Oživlý Hollar

Hollar je sídlo Fakulty sociálních věk UK a zároveň galerie české grafiky. Když jde člověk po Smetanově nábřeží, ani si budovy nevšimne. Chyba. Kavárna ve dvoře má parádní atmosféru a ceny tam jsou vyloženě studentské. Párty mají styl. Namátkou jmenujme festival Pavlač, Burgery & rap party, Kittchen a jeho industriální folk anebo ultimátní elektro přímo v kavárně. Přece jen jsme ale pořád ve škole. Na Hollaru se taky pravidelně debatuje, a to třeba v rámci cyklu Rozpravy o českých médiích. Na workshopech v galerii se zase setkávají mladí grafici s těmi staršími a navzájem se od sebe učí.

Foto: Studenta

Kam zmizeli hipsteři z náplavky? Jsou v Bubenské

Proč zrovna tam? Protože budova Orco na Letné se stala Mekkou současného umění – stojí tam vedle sebe The Chemistry Gallery, klub Neone a vzdělávací centrum Scholastika.  Na rozdíl od náplavky se ale v Bubenské jen nevysedává u piva nebo s lahví Clubu-Mate. V Chemistry se prezentují mladí umělci jak z Česka, tak z ciziny a párty tu mají hodně specifickou atmosféru. Nejbližší akce najdeš v kalendáři na Prague-Up.com. V Neone zase zážitek z hudby umocňuje propojení s vizuálními projekcemi studia Lunchmeat. A Scholastika? To je ráj designérů a všemožných umělců.

Foto: Studenta

Archa – tohle divadlo je i pro mladý

Ať už si divadlo představuješ jakkoli, tak Archa je jiná. Když se řekne, že mají nadstandardní technické zázemí, znamená to, že třeba přijdeš na představení a místo sezení v hledišti (to totiž zmizelo) se sluchátky v uších potmě bloumáš mezi herci ve skafandrech. Když už židle v divadle jsou, často se řeší aktuální témata, a to dokonce i v rámci diskusních večerů. Mezinárodní festival dokumentárního divadla AKCENT střídá okamžitě vyprodaný Electronic Beats Festival. Taky stojí za to kouknout se na vzdělávací program Archa.školám, nebo se realizovat v rámci projektu Archa.lab, který je určen mladým umělcům.

Foto: Studenta

V Paralelním Polisu jdou zaběhnuté pořádky stranou

Paralelní Polis experimentuje s bitcoinovou ekonomikou a vznikla v něm vůbec první bitcoinová kavárna na světě. Pravidelné akce se odehrávají v Institutu kryptoanarchie nebo v coworkingovém prostoru Paper Hub. V třípatrové budově je kromě toho i laboratoř 3D tisku, knihovna anebo kino. Za celým projektem stojí aktivistická skupina Ztohoven, takže je to hodně o hackingu, anonymitě a o svobodnějším bytí. Pořád se tam něco děje. Meetupy, přednášky, workshopy,… nejenom věda a nové technologie jsou ale středem zájmu „místních“. Po večerech tady degustují kávu nebo čaj a jednou za měsíc vaří ze zeleniny, která je podle supermarketů k vyhození.

Foto: Studenta

Pokud i vy máte zajímavé tipy, kam vyrazit v Praze za kulturou, dejte nejen nám, ale i ostatním studentů vědět do komentářů!

Text: Markéta Henzlová

Foto: Prague-up

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější