Karlův most nechme turistům. V Praze teď frčí Hrabalova zeď, Kafkova hlava nebo Point chodníky

Karlův most nechme turistům. V Praze teď frčí Hrabalova zeď, Kafkova hlava nebo Point chodníky

Praha je plná historických památek. Jsou zajímavé a už tak trochu okoukané. Ale víš třeba, kde je v Praze Hrabalova zeď, vymalované chodníky nebo mural portrét Franze Kafky? Možná kolem těchto skvostů chodíš každý den, nebo tak úplně nevíš, kde všude je hledat. Projekt ArtSpotting proto přichází s mapou pouličního umění, a tvořit ji můžeš i ty!

ArtSpotting je projekt skupiny studentů Arts Managementu na VŠE v Praze. Nápad vytvořit ucelený pohled na streetart a umění v pražském veřejném prostoru popisuje autorka projektu Nicole Princlová, která na jednoduchou aplikaci mapující streetart narazila letos při své návštěvě v New Yorku: „Po návratu do Čech mi došlo, že něco podobného tu chybí a i v historicky bohatém městě jako je Praha se najde mnoho, často ne na první pohled zřetelných, streetartových perel.“ Neznamená to ale, že je projekt určen jenom Pražanům. „Chtěli bychom mapu nabídnout všem, které to zkrátka zajímá, ať už jsou z Prahy, nebo ne,“ uvádí na pravou míru.

Foto: Studenta

Interaktivní mapa, která funguje přibližně od půlky prosince, pomocí špendlíků zobrazuje už téměř dvacet „art spots“ rozházených po hlavním městě. Po rozkliknutí uvidíš přibližnou adresu a aktuální fotografii. Kmenovým fotografem projektu je Petr Hricko, který fotil například i pro Adidas Originals, Red Bull nebo filmový festival Jeden svět. „Šel jsem do toho, protože rád podporuji a fotím věci, co mají smysl a dovedou lidem rozšířit obzory.“

Foto: Studenta

Právě rozšiřování obzorů je hlavním cílem projektu. Autoři chtějí zachytit streetartovou scénu, nepřetržitě dokumentovat a aktualizovat její vývoj. K tomu jim můžeš dopomoct i ty, třeba tím, že budeš na jejich facebookové stránce, která už má přes tisícovku fanoušků, sdílet nová díla. Když na ulicí objevíš nějaký zajímavý kousek, rychle ho vyfoť a postni na Facebook. Praha má několik tváří a ta streetartová rozhodně stojí za prozkoumání.

Sdílej fotky na www.facebook.com/artspotting a koukni na interaktivní mapu na www.artspotting.cz.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Foto: Petr Hricko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější