Kauza Opisování v Plzni: Co se vlastně stalo?

Kauza Opisování v Plzni: Co se vlastně stalo?

Kauza na jejímž začátku stáli studenti a na konci padaly hlavy na těch nejvyšších místech.

Skandál na právnické fakultě v Plzni, začal letos v září, když studenti z akademického senátu odhalili, že značná část dizertační práce jejich proděkana Ivana Tomažiče je plagiát. Celé desítky stran měl opsat z různých jiných právnických textů. Lidové noviny poté kauzu rozvíjely dále a na povrch vyplývaly další podezřelé praktiky vedení právnické fakulty.

Poté, co bylo zveřejněno Tomažičovo opisování, vedení fakulty se k tomu postavilo velmi neobvykle. Pár dní na to přišlo s vysvětlením, že plagiát byl do knihovny nastrčen schválně, aby byl odhalen člověk, který z fakulty vynáší citlivé informace.

Navíc se zjistilo, že z knihoven zmizelo 35 dizertačních a habilitačních prací nejen vedení fakulty, ale i prominetních studentů, kteří na fakultě dřívě působili (například chomutovské primátorky za ODS Ivany Řápkové). Podle rektora Západočeské univerzity Josefa Průši se ale velká část prací našla a chybí už jen pouze tři. Nebyly prý v knihovně, protože se připravovalo jejich katalogizování.

Studentům, kteří kauzu rozpoutali, také vadilo, že proděkan Tomažič získal doktorský titul za pouhé tři a půl měsíce, zatímco běžným studentům to trvá roky. Problémy s akademickými pracemi a získáváním titulů nyní na fakultě řeší akreditační komise.

Spasí Pospíšil plzeňská práva?Dalším problémem, na který lidovky upozornily bylo neprůhledné přijímání studentů ze soukromých práv v Karlových Varech. Minulý rok jich mělo bez zkoušek do Plzně přestoupit asi osmdesát. Ve Varech působí i druhý proděkan Milan Kindl, který měl přestupování zařizovat. „To, co napsaly lidovky, není pravda. Slibovali nám to sice, když jsme se hlásili do Varů, ale postupně na to začali nabalovat další a  další podmínky jako například průměr do 1,5, museli bychom mít navíc splněné některé zkoušky. Když jsme ale loni chtěli ve třetím ročníku přestoupit, řekli nám, že musíme dělat normální přijímací zkoušky jako všichni ostatní. Z našeho kruhu se tam tak dostali jen tři – a to normálním způsobem,“ řekl nám student soukromé právnické fakulty v Karlových Varech.

Celý skandál nakonec vyústil v rezignaci děkana právnické fakulty Jaroslava Zachariáše. Hned po něm se funkcí vzdali oba proděkani Ivan Tomažič i Milan Kindl. Zachariáš odstoupil i z postu šéfa Ústavu státu a práva.Na uvolněné místo děkana jmenoval rektor Západočeské univerzity dočasně bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Hned po nástupu na nové místo začal s razatními kroky – jako první chce vyhodit všechny studenty, kteří přesáhli povolenou dobu studia osm let, což jim minulé vedení fakulty tolerovalo. Martin Macek, člen akademického senátu, který kauzu rozpoutal, řekl, že se jim podařilo najít i studenta, který byl na škole už třináctým rokem. Pospíšil chce také změnit stávající přijímací řízení a přenechat ho v režii společnosti Scio.

Celý případ se zdá být vyřešen – staré kompromitované vedení je pryč a s ním i staré poměry na plzeňských právech. Podaří se prozatimnímu děkanovi Pospíšilovi očistit jméno fakulty v očích veřejnosti? A dozvědí se studenti po šetření akreditační komise, co nekalého se na jejich škole ještě dělo? A bude za to někdo potrestán?

Míša Raková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější