Když král potká královnu (za májkou :) )

Když král potká královnu (za májkou :) )

Denní teploty se konečně vyšplhaly z minusových hodnot, sluníčko hřeje čím dál silněji a venku pomalu, ale jistě začíná všechno kvést. A my se těšíme na jaro nejen kvůli počasí. Pojí se s ním totiž i náš oblíbený studentský svátek. Uhodnete, o který jde? Napovíme – májky, masky, květy, král a královna a nadupaný hudební program. Už tušíte? No jasně! Majáles! 

Víte vůbec, jak majáles vznikl a proč se slaví? Možná vás to překvapí, ale majálesové slavnosti mají v českých zemích tradici, která sahá až do středověku. Už v 15. století, kdy se teprve začínaly rozvíjet první univerzity, tak leckdo studentům toleroval různé formy oslav a recesi, i když byla někdy dost provokativní. Poskočme ale o pár set let dopředu. V době komunistického režimu se studentské oslavy nesly v opozičním duchu – v roce 1965 se například králem majálesu stal americký básník a nejznámější představitel takzvané beatnické generace Allen Ginsberg. Režim okamžitě reagoval jeho zatčením a následným vyhoštěním z Československa a potažmo také úplným zakázáním majálesu jako takového. Tradice studentských slavností tak byla obnovena až po revoluci.

Rok ve znamení sedmičky

Ale konec už historie, pojďme se radši soustředit na to, co nás čeká letos na jaře! Nejoblíbenější studentský festival se stejně jako v minulých letech bude i tentokrát konat ve třech univerzitních městech – v Praze, Brně a v Hradci Králové – a vyvrcholí velkým open-air festivalem, na který se mnozí z nás těší snad už od toho minulého. Vezměme to ale pěkně popořádku od zvyků a tradic.

Foto: Studenta

Období majálesu se samozřejmě neobejde bez tradičního stavění májky. Studenti ji každý rok společně ozdobí barevnými fábory, symboly, nápisy a vlajkami. Každá vysoká škola je na ní zastoupena jinou barvou. Nazdobená májka je následně postavena a pokřtěna – nezapomeňte se na tenhle rituál přijít podívat, v podstatě totiž celé oslavy startuje, a že bude letos duben pořádně nadupaný!

Král, královna a nejlepší den v roce

Protože je potřeba se na takovou důležitou akci řádně připravit, už od ledna se mezi studenty jednotlivých vysokých škol hledá král a královna Majálesu 2017. Program jednotlivých kandidátů a kandidátek bude od března dostupný na internetových stránkách Majálesu a rozhodnout může i váš hlas, takže volte zodpovědně.

Majálesové oslavy 2017

Hradec Králové – 21. dubna (info)

Praha – 29. dubna (info)

Brno – 6. května (info)

Chybět nebudou ani sportovní turnaje, souboje kapel, party a další doprovodné akce. Vrchol oslav pak představuje majálesový průvod a velký open-air festival. Průvod začíná tam, kde je postavená májka. Studenti ji musejí pokácet a pak se spolu s ní ve velkém stylu vydat do víru oslav. Lidé v maskách, alegorické vozy, kapely a doprovodné kejkle tak ovládnou pražské, hradecké a brněnské ulice. Letošní majálesový průvod navíc může být podle organizátorů opravdu rekordní, protože dva se budou konat v sobotu a jeden v pátek, kdy má většina studentů volno. Jedinečná atmosféra vás tak skvěle naladí na samotný závěr Majálesu plný skvělé hudby.

Na velkém open-air festivalu vystoupí známá jména nejen české hudební scény. Letošním headlinerem bude MARPO & TroubleGang. A jaká jsou další lákadla? Svá hrdla a hudební nástroje už teď žhaví Tomáš Klus, Horkýže Slíže, Mandrage, Rybičky 48, Majk Spirit, Aneta Langerová, Sebastian, Paulie Garand, No Name, Vypsaná fiXa, ATMO music, Jelen, UDG, Skyline, Mydy Rabycad, Inekafe, Wohnout, Prago Union a Sto Zvířat. Neděláme si srandu! Tihle všichni vystoupí na majálesových pódiích, a vy si je tak budete moci poslechnout v jeden den, na jednom místě a za jednu cenu. Hvězdně nabitou sestavu navíc ještě doplní dva vítězové studentských soutěží.

Foto: Studenta

Pozor na lístky, doprodávají se!

Datum hlavního dne oslav se bude samozřejmě v jednotlivých městech lišit. Hradecký Majáles se bude konat v pátek 21. 4. v Šimkových sadech, v sobotu 29. 4. bude na Letišti Letňany následovat Pražský Majáles. Zbývající Brněnský Majáles se pak uskuteční v sobotu 6. 5. na brněnském Výstavišti. Zapište si tato data do diáře, u takové akce přece nemůžete a ani nechcete chybět. A pokud se právě sami sebe ptáte, zda by bylo divné vyrazit na více než jeden Majáles, rádi vám odpovíme: nebylo a nebudete jediní. Protože proč nezažít vrchol majálesového měsíce studentů hned několikrát?

Legendární akce s dlouholetou tradicí a jedinečným programem prostě nemůže ve vašich plánech na jaro chybět. Lístky na tuhle peckovou událost byste ale rozhodně neměli nechávat na poslední chvíli. Včasným nákupem vstupenky jednak ušetříte, což se bude pak na festivale hodit, třeba na pivo. Budete si ale také zároveň jistí, že se na Majáles vůbec dostanete. Hradecký Majáles totiž hlásí třeba už tři měsíce před akcí vyprodáno a další by ho mohly následovat, tak pozor na to.

Čapněte tak lístek radši hned a pak už si jen prozpívejte, protancujte a probavte to nejrozkvetlejší období v roce!

Text: Kristýna Dolejšová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější