Když Němec učí preciznost a Japonec suši

Když Němec učí preciznost a Japonec suši

Tzv. skill sharing zná lidstvo vlastně už od pravěku. Ten byl lepším lovcem mamutů, ten zase sběračem bobulí a vzájemně si radili, jak na to. No, a pak jeden podivín přišel s ohněm a dál už to všichni známe. Dost možná ale nevíme, že je výměna dovedností dnes zase v módě. Důvodem může být buď čím dál větší ochota lidí si vzájemně pomoct, anebo třeba prostě jen ten banální důvod, že zatímco platy zase tolik nerostou, všechno kolem nás je rok od roku dražší. Ale věřme raději té první verzi, přecie jen je taková vřelejší.

Takže tu máme moderní skill sharing. O co jde? „Téměř každý člověk na světě ovládá něco, co by chtěl umět někdo jiný. No a pak už stačí tyto lidi jen propojit. Zdarma se tak můžete naučit téměř jakoukoli dovednost pouze výměnou za tu, kterou ovládáte vy. Kromě toho se taky můžete snadno seznámit s lidmi, se kterými si díky podobným zájmům máte co říct,“ říká Zdeněk Loziáš, který s kamarádem Jakubem Zajíčkem před nějakou dobou založili specifické skill sharingové skupiny na Facebooku. Lidé si v nich vyměňují dovednost za dovednost a kluci jdou v tom, aby jim to celé ulehčili a zpříjemnili, ještě dál – vyvíjejí totiž už rok také praktickou mobilní aplikaci – a pozor, Studenta je vůbec první médium, kterému o ní kdy pověděli! :)

Černý čaj a žádný spánek

„Jako každý týden jsme spolu jeli klasickou trasu z Břeclavi do Zlína, slovo dalo slovo a z hecu jsme si řekli, že než dorazíme, vymyslíme nějaký podnikatelský záměr. No a než jsme dojeli do Hodonína, položil Zdeněk zásadní otázku: Jak si můžou lidé vyměňovat dovednosti?,“ popisuje Jakub, jak se nápad vlastně zrodil.

Jakub & Zdeněk

Jakub je absolvent a Zdeněk ještě student bakalářského studia Marketingových komunikací na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Zatímco Jakub se zabývá copywritingem, tvorbou strategií a obsahovým marketingem, Zdeněk se věnuje fotografii, internetové reklamě a tvorbě webů. Kromě toho je Zdeněk nadšený lowcost cestovatel a Jakub si rád zahraje na kytaru nebo zazpívá.

„Následovaly dva týdny, kdy jsme skoro nespali, Zdeněk moc nechodil do školy a vycházeli jsme jen na nákup nebo pro pizzu. V tu dobu taky vznikl náš signature nápoj, který nám s tím ne-spánkem pomáhal – Mentea, což je černý čaj louhovaný za studena. Kreslili jsme první prototypy aplikace, promýšleli, jak bude naše appka vydělávat, a taky to, kde na to všechno vezmeme peníze. Za investorem jsme totiž jít nechtěli, protože bychom ztráceli část svobody, kvůli které podnikáme.“ A tak se zrodil Mentee, váš dovednostní pomocník.

Od hry na kytaru po pečení dortů

Kluci neuvažují jen na úrovni české kotliny. Rádi by projekt viděli překračovat hranice a tak trochu s tím už začali – skupinu založili nedávno i ve Velké Británii a s jejich rozvojem jim tam pomáhají místní ambasadoři. „Vizí našeho projektu je zpříjemnit cestu k nabytí nových dovedností všem lidem na celém světě bez rozdílu věku, pohlaví, rasy, náboženského vyznání nebo finančních možností. Naším cílem je to, že se jednoho dne bude moct Čech naučit od Itala, jak nosit oblek, Ital od Němce základy time-managementu a Němec od Japonce, jak připravovat suši,“ vysvětluje Jakub.
Foto: Studenta

Zatím si prý přes jejich skupinu dovednosti vyměňují hlavně lidi našeho věku, což je díky naší lásce k moderním technologiím poměrně logické, v budoucnu by se ale mohl zapojit úplně kdokoli a odkudkoli. A co se takhle třeba můžete učit? „Je toho hodně. Od hry na kytaru nebo zpěvu přes výcvik psa a pečení dortů až po základy v Adobe Photoshop nebo rady v oblasti fitness. A to jsme jen ve facebookových skupinách, jen počkejte, až přijde Mentee!“ směje se Jakub.

A kdy že to přijde? Už brzy! První verze bude jen na iOS, ale později vyjde i pro Android. A pokud chcete, můžete se už dnes zapojit do beta testování, které začne už brzy!

Text: Markéta Paráčková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější