Když sestry spojí síly, vznikne krásná hudba
poweredbyexperts

Když sestry spojí síly, vznikne krásná hudba

Sesterské duo Baiba a Lauma Skride není na poli komorní hudby žádným nováčkem – v obou případech vynikající sólistky spolu pravidelně vystupují již řadu let. O jejich úspěšné spolupráci vypovídá i CD nazvané The Duo Session, které v roce 2007 s velkým úspěchem nahrály pro label Sony Classical. V této koncertní sezóně společně vystoupí ve světoznámé Wigmore Hall či amsterdamském Concertgebouw.

Program nabízí netradiční hudební výlet na sever Evropy. Zahrnuje díla jak klasického, tak soudobého repertoáru. Houslové sonáty Edvadra Griega a Ludwiga van Beethovena doplní tvorba Pēterise Vaskse. Rodák z lotyšského Aizpute patří mezi nejuznávanější současné hudební skladatele Pobaltí.

Právě instrumentální komorní hudba hraje v jeho díle klíčovou roli. Inspiraci hledá v přírodě svého rodného Lotyšska, v níž slovy skladatele „…je hodně nápadů. V lesích. Na březích řek. Všechny jsou tam. Je potřeba mít určitý vnitřní oheň a pak to správné prostředí, aby tento oheň začal hořet. Pro mne je to příroda.“ Nejinak je tomu v případě skladby Maza vasaras muzika (v překladu Malá letní hudba) z roku 1985, půvabné suity, v níž je možno mimo jiné slyšet také názvuky osobitého lotyšského folklóru. Program uzavírá Sonáta pro housle a klavír č. 4 op. 39 polského autora Mieczysława Weinberga.

“A passionate, heart-on-sleeve player, she attacked the opening with such richness of tone that her Stradivarius sounded more like a viola than a violin. The subsequent swerves between lyricist and aggression were superbly negotiated. [...] the evening’s high point – very exciting.

The Guardian

„Vášnivá, doslova se srdcem na dlani, uchopila úvod s takovou bohatostí tónu, že její Stradivariho nástroj zněl spíše jako viola, než jako housle. Následné přechody mezi lyričností a dravostí byly úžasně vyrovnané,[...] vrchol večera – velmi vzrušující.“

The Guardian

Původem litevská houslistka Baiba Skride je vítězkou slavné Soutěže královny Alžběty v Bruselu (2001). Ve své bohaté kariéře má za sebou spolupráci s řadou předních světových orchestrů (Berlínská a Londýnská filharmonie, Bostonský symfonický orchestr) a dirigentů (Christoph Eschenbach, Paavo a Neeme Järvi, Andris Nelsons, Yannick Nézet-Séguin ad.). Vedle orchestrální hudby se aktivně věnuje komorní hře, a to často právě v duu se svou sestrou Laumou. Hraje na nástroj Stradivari z roku 1734, který jí zapůjčil slavný houslista Gidon Kremer.

Lauma Skride se hře na klavír věnuje od pěti let. Začínala jako žačka Anity Pāže na hudební škole Emila Darzina v Rize. Pod vedením Volkera Banfielda absolvovala Hochschule für Musik und Theater v Hamburku. Je laureátkou řady mezinárodních soutěží (Cleveland International Piano Competition v USA, Maria Canals ve Španělsku ad.). Jako sólistka vystoupila s řadou evropských orchestrů (hr-Sinfonieorchester, Drážďanská filharmonie ad.). Jako komorní hráčka pravidelně vystupuje na mezinárodních hudebních festivalech a v prestižních koncertních sálech Evropy (Schleswig-Holstein Musik Festival, Rheingau Musik Festival, Gewandhaus Leipzig).

Více info, program i možnost koupit vstupenky získáš na stránkách festivalu Pražské jaro.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější