Kinovýhled na prosinec: Závěr roku v jasné režii

Kinovýhled na prosinec: Závěr roku v jasné režii

Už třetí advent za sebou bude v kinech probíhat v podstatě stejně: jeden velký hráč a několik snaživců, kteří se mu budou snažit ukrást trochu přízně. Kdo to bude tentokrát?

Další legenda na obzoru?

Tak nechoďme kolem horké kaše a představme si jednoznačný kasovní hit letošních Vánoc. Stejně jako v minulých letech budou kina (a spousta dalších obchodů) zaplavena fenoménem Hvězdných válek, tentokrát se zřejmě nejočekávanějším dílem této dekády. Osmá epizoda s podtitulem Poslední z Jediů může být nejzajímavější částí třetí trilogie a už z dosavadních ukázek stihla fascinovat. Zatím totiž nebylo prozrazeno téměř nic z děje, který se bude opět točit kolem Rey a Finna, ústředních klaďasů dva roky staré sedmé epizody. Režisér Rian Johnson natočil prozatím nejdelší epizodu, osmá část totiž bude mít celé dvě a půl hodiny. Studio Disney však má v jeho produkt očividně důvěru, neboť mu pod patronaci svěřilo celou další trilogii. To je ale všechno vedlejší – stejně se všichni potkáme v kinech, neboť tuhle událost si žádný filmový fanoušek ujít rozhodně nenechá. Světelné meče taste od večera 13. 12. (první ohlasy z USA říkají, že je to nejlepší Star Wars epizoda ever a že vás naprosto ohromí, tak jsme taky dost zvědaví!).

Foto: Studenta

Adventní zábava…

Kdo by čekal nějakou novou Lásku nebeskou, nejspíš bude mít smůlu. O adventní pohodu se bude snažit postarat tuzemská komedie Přání k mání, balancující na hraně rodinné pohodovky a čistokrevné pohádky. Jak se to podaří skloubit, se dozvíme už 7. prosince. Obdobně nenáročnou zábavu naservíruje třetí díl série Ladíme. Skupina pěveckých hrdinek v čele s oblíbenou Annou Kendrick se opět bude snažit prozpívat ke štěstí. A méně zpěvu a více adrenalinu se dočkáme ve volném pokračování dvacet let staré komedie Jumanji, v níž bude tentokrát hrát prim oblíbený The Rock. Nečekejme kdovíjak sofistikovanou zápletku, ovšem přenesení obyčejných zoufalců na půdu podivného ostrova může přinést přesně tu míru oddychu, kterou v předvánočním shonu oceníte.

Foto: Studenta

...i umění pro otrlé

Festivalové drobky, které si zaslouží vyzobat, tentokrát zastupuje Cukrář, izraelsko-německé drama tematizující stále neklidné vztahy těchto dvou zemí. Oblíbili si ho už diváci na karlovarském festivalu a poslední předvánoční čtvrtek může jeho romantická atmosféra dostat i vás. Naopak drsné lesbické drama Thelma vám advent zrovna nezpříjemní, je však považované za jeden z nejlepších evropských filmů tohoto roku, a tak by nemělo fanoušky náročnější kinematografie minout. S fantasy zápletkou se připomene Paolo Genovese, autor nenápadného hitu Naprostí cizinci. Tentokrát před své hrdiny snímku Místo splněných přání předestře úžasnou, avšak zároveň děsivou otázku – co byste byli ochotni udělat, abyste dosáhli splnění svých snů?

Za pozornost stojí i novinka Michela Hazanaviciuse, který před šesti lety nečekaně dominoval Oscarům s poctou klasickému Hollywoodu s názvem The Artist. Tentokrát vzdává hold dalšímu velikánovi filmové historie, konkrétně Jean-Lucu Godardovi, jehož tvorba od 60. let polarizuje v podstatě celou společnost. Životopisné drama Obávaný ocení nejen cinefilové. A z podobného ranku je i souboj Borg/McEnroe, sledující dění kolem jedné z největších rivalit v dějinách bílého sportu. Poslední letošní čtvrtek se dočkáme nelítostné tenisové bitvy okořeněné výkonem filmového enfant terrible Shii LaBeoufa v úloze bouřliváka Johna McEnroea.

Foto: Studenta

Takže, i pokud nefandíte věčnému boji Jediů s temnými silami, v adventních týdnech vás návštěva kina nezklame!

Text: Mojmír Sedláček

Foto: oficial

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější