Klavírní festival: Hudba inspirovaná obrazy

Klavírní festival: Hudba inspirovaná obrazy

Od 19. do 26. listopadu se můžete těšit na další ročník Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného, který pořádá Pražské jaro, a čtyři špičkové klavírní recitály. Vedle Garricka Ohlssona, Sira Andráse Schiffa či mladičké Olgy Scheps bude českou klavírní školu reprezentovat Martin Kasík. 

Toho francouzská kritika přirovnala k legendárním klavíristům Vladimiru Horowitzovi a Martě Argerich. Kasík ostatně Horowitze uvádí jako svůj pianistický vzor: „Vždy jsem obdivoval a považoval za jednoho z klavíristických bohů, velikánů. Byl to neuvěřitelně talentovaný člověk s největší dávkou citlivosti k hudbě. On zahrál dva tóny a už jste měl slzy na krajíčku. Dokázal v hudbě najít neuvěřitelné souvislosti,“ vyznal se v rozhovoru pro Českou televizi.

Cestu na světová pódia mu otevřelo vítězství v celosvětové soutěži Young Concert Artists Competition v New Yorku v roce 1999. Následovaly recitály v Carnegie Hall, londýnské Wigmore Hall, Concertgebouw Amsterdam, Tokyo Suntory Hall, Tonhalle Zürich ad. „Jeho hra vyniká obdivuhodnou technikou, plasticitou, silným smyslem pro barvu a inteligencí,“ píše list The New York Times.

Pro svůj listopadový recitál vybral hudbu inspirovanou obrazy: Musorgského Obrázky z výstavy většina lidí zná v symfonickém aranžmá, přestože byly původně složeny pro sólový klavír a ten jim může dát netušené odstíny. Dále zazní Janáčkův cyklus Po zarostlém chodníčku a Rachmaninovy virtuózní Études-tableaux.

Kromě vizuálních obrazů, které tyto skladby v posluchačích podněcují, se Kasíkovi líbí, jaký vytváří kontrast. „Janáček je velmi intimní, jednoduchý, ale účinný, třeba jako Schubert,“ přirovnává. „Rachmaninov, jak je u něj typické, má plnější zvuk a technicky vzato je nesmírně náročný. A Musorgského Obrázky z výstavy většina lidí zná v symfonickém aranžmá, ale původně byly složeny pro sólový klavír. Ten jim může dát větší barevné nuance,“ líčí Kasík.

Foto: Studenta

Také to ale bude večer netušených spojení. „Janáček byl velký obdivovatel ruské kultury, v nejlepším smyslu slova rusofil. Hudebně ho ovlivnil Musorgskij, jenž pocházel ze stejného prostředí jako Rachmaninov. A u Janáčka mimochodem studoval Rudolf Firkušný,“ připomíná Kasík interpreta, po němž je festival Rudolfa Firkušného pojmenován. Kasík ho slyšel hrát v Brně roku 1990, kdy se Firkušný vrátil z amerického exilu. „Byl vynikajícím hudebníkem a světovým klavíristou,“ soudí Kasík. „Měl noblesní, vysoce kultivovaný zvuk, velmi typický pro českou klavírní školu,“ dodává.

Janáčkova hudba zastává mimořádné místo i v Kasíkově životě: „K tomuto skladateli mám přirozeně silný vztah – pocházíme ze stejného kraje. Vyrostl jsem na valašském a lašském folkloru, takže Janáčkova hudební řeč je mi velmi blízká. Mám rád jeho poznámku, že hudba, která není zabodnuta v krvi a v životě, je hříčka, která se nemusí cenit. Jeho snaha o pravdivost, průnik do hloubky lidské duše, je v každém jeho zralém díle,“ říká.

Martin Kasík nabídne 22. listopadu v Rudolfinu opravdu velkolepý program! Více informací a vstupenky na www.firkusny.cz.

Foto: © Vilém Veverka

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější