Kolik studentů se nacpe do 4 + 1 aneb Jak si nejlépe najít byt

Kolik studentů se nacpe do 4 + 1 aneb Jak si nejlépe najít byt

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, a tak je nejvyšší čas popřemýšlet, jak tento rok přežijete - hlavně kde. Pokud jste už unavení ze spolubydlení na koleji (i přesto, že minulý rok všechny „chodbovice“ stály za to), nebo se jen konečně chcete trhnout od rodičů, je na čase, abyste si jakožto budoucí absolventi dopřáli trochu víc luxusu. Připravili jsme pro vás proto pár rad a tipů, jak si najít ideální studentské bydlení za rozumnou cenu a jak se přestěhovat hladce a bez problémů.

Ujasněte si priority

Úplný základ při hledání bytu tvoří vaše priority. Jako první si musíte uvědomit, v jaké lokalitě chcete bydlení hledat. Zda chcete na okraj města, který může být cenou nájmu lákavý, či byt blízko školy, anebo centrum, které váš účet provětrá. Pokud se stěhujete do studentského města poprvé, je důležité, abyste si dané lokality prověřili.

Nicméně při výběru bytu se musíte zamyslet nad dalšími faktory, jako jsou – vybavenost bytu, velikost a dispozice a především cena. Cena hraje při výběru tu největší roli. Studenti samozřejmě chtějí bydlet v bytě za dobrou cenu a pak přichází situace, kdy ve 4+1 bydlí až 12 studentů. V této chvíli byste se měli zamyslet nad tím, jestli opravdu nízká cena může zajistit dostatek soukromí a prostoru. Zvláště během zkouškového období.

Začněte hledat

Ve 21. století málokdo hledá byt přes tištěnou inzerci, všichni využíváme internet a sociální sítě, které ušetří čas. Zkuste například naši oblíbenou stránku UlovDomov.cz, Studentreality.cz nebo asi neznámější bezrealitky.cz. V současnosti více oblíbené je hledání přes Facebook. Existují desítky facebookových skupin, kde lidé každý den hledají bydlení či nabízejí pokoje a byty k pronájmu.

Řádná prohlídka

Prohlídka bytu či pokoje, o který máte zájem, je nutností. Než se nastěhujete do vysněného „hnízda“, musíte mít přesnou vizualizaci vašeho království. Ale myslete i prakticky, zkuste si v klidu dát dohromady otázky, které budete chtít na prohlídce majiteli nebo realitnímu makléři položit. Připravte si vše dopředu, ať vám neunikne ani nejmenší detail. Nebojte se zeptat například na otázky týkající se kauce bytu, trvání nájmu, vypovězení nájmu, jak je to s kuřáky či domácími mazlíčky a tak dále.

Foto: Studenta

Důvěřuj, ale prověřuj

Než se s majitelem dohodnete na podpisu smlouvy, důkladně si majitele i byt prověřte. I kdyby majitel vypadal jako největší „sympaťák“ na světě. Nahlédněte do katastru nemovitostí. Určitě byste pak neradi naháněli zmizelého majitele, protože vám na dveře zaklepali exekutoři.

Pokud je vše v pořádku, smlouvu si řádně projděte a znovu se na vše zeptejte. Velice důležité je také pověřit odpovědnou osobu, která bude nájem majiteli zasílat a komunikovat s ním. Měl by to být ten nejzodpovědnější z vás, takže to nechte na tom studentovi z právnické fakulty. Někdy se totiž stává, že pronajímatel nevrátil kauci nebo přeplatky za energie, případně nájemníky z bytu neprávem vyhodí.

Bezpečnost především

Těsně před nastěhováním se domluvte s majitelem a spolubydlícími na výměně zámku. Nikde nevíte, kdo může mít od vašeho bytu klíče a může se stát, že ve chvíli, kdy zrovna budete v knihovně pilně studovat, si někdo zajde do vašeho bytu pro úspory schované pod polštářem.

Stěhovací horečka

Stěhování může být pěkná sranda, ale i otrava. Nejužitečnějším stěhovacím prostředkem jsou papírové krabice - seženete je například zdarma v supermarketech.  Krabici pak stačí jen zalepit lepenkou a pro pořádek nadepsat. Užitečné jsou také velké igelitové pytle. Snažte se zredukovat vaše věci na minimum, nepotřebné věci vyhoďte. Zbytek se dá vždycky dokoupit v IKEA.

Přejeme šťastnou ruku při výběru bytu a novému semestru zdar!

Text: Kateřina Hajná ve spolupráci s UlovDomov.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější