Koncipientka Barbora Malimánková: K udržení work-life balance je nejdůležitější správná organizace času
poweredbyexperts

Koncipientka Barbora Malimánková: K udržení work-life balance je nejdůležitější správná organizace času

Barbora pracuje jako koncipientka v mezinárodní advokátní kanceláři Taylor Wessing, kde po návratu ze zahraničního Master of Law and Business (MLB) programu od začátku letošního roku opět působí na plný úvazek. Nyní se zde zaměřuje na obchodní a soutěžní právo. Jak se jí daří skloubit volnočasové aktivity s budováním kariéry?

Jaký pro tebe byl přechod ze studijního života do toho plně pracovního a co ti pomohlo překonat takovou změnu?

Díky tomu, že jsem pracovala už při škole na částečný úvazek, jsem už věděla, co mě čeká, a přechod pro mě nebyl takový šok. Přesto to ale nebylo snadné. Jako student si člověk vůbec neumí představit, kolik času a energie mu práce na plný úvazek vlastně zabere. Předchozí zkušenosti mi ale rozhodně pomohly to zvládnout. Ve firmě navíc máme skvělý kolektiv, takže mi dost pomohli i lidé kolem mě, kteří mi poradili, jak si vše lépe zorganizovat.

Jak se ti teď daří práci skloubit s volným časem?

Na volnočasové aktivity stále čas mám, byť je ho samozřejmě méně. Podle mě je nejdůležitější si umět vše dobře zorganizovat. V plánování je právě asi největší rozdíl. Když jsem studovala, tak jsme čas tolik řešit nemuseli. Vždy jsme se s ostatními sešli ve škole a bylo jasné, že potom půjdeme na oběd, nebo večer někam posedět. Když ale někam chci jít s přáteli nyní, neobejde se to bez nahlédnutí do mého diáře. I přesto ale na svoje koníčky čas stále mám.

Foto: Studenta

Co nejradši ve volném čase děláš a jak si ho plánuješ?

Nejraději chodím běhat, s kamarádkou chodím také na jógu a pak samozřejmě večer ráda trávím čas s kamarády. Mám ráda, když můj týden má pevnější řád. Mám v něm několik pravidelných aktivit, a tak je pro mě potom snazší si plánovat cokoliv dalšího. Ale taky musím prozradit, že například donutit se k pravidelnému cvičení, to není jednoduché a moc mi pomáhá, když se domluvím s někým dalším. Když vím, že na jógu půjde i kamarádka, tak mě to vždy motivuje tam jít taky, i když samotné by se mi momentálně třeba nechtělo.

Co si představuješ pod pojmem work-life balance? Co podle tebe může pomoci k udržení této rovnováhy?

Work-life balance je pro mě možnost budovat si kariéru a zároveň přitom mít čas na sebe, kamarády, rodinu a další osobní rozvoj. K udržení work-life balance určitě může pomoci flexibilní pracovní doba, pro některé zaměstnance to může být i home office. Mně samotné třeba home office nevyhovuje, protože doma neumím být úplně produktivní. Věřím ale, že hodně lidí to zase ocení a čas mimo kancelář dokáže efektivně využít.

Taylor Wessing

Mezinárodní advokátní kancelář poskytuje svým klientům celosvětově kompletní servis ve všech odvětvích jejich podnikání. Více než 1 200 právníků podporuje své klienty všude tam, kde chtějí podnikat. Celkem 33 kanceláří v Evropě, na Středních východě a v Asii, stejně tak dvě kanceláře v USA, nejsou jen symbolickým zastoupením;  jedná se o týmy se znalostí místního obchodního, průmyslového a kulturního prostředí, ale zároveň s mezinárodní zkušeností.

Více info --> www.taylorwessing.com

Pomáhá ti v udržení work-life balance i firma samotná?

V Taylor Wessing máme flexibilní pracovní dobu a většinou už na začátku týdne vím, kdy budu moci odejít dříve, a kdy naopak bude potřeba pracovat déle, což mi umožňuje si následující dny a volný čas naplánovat. Firma nás navíc podporuje ve volnočasových aktivitách jako takových, například máme možnost chodit do fitness centra v Kotvě, a to třeba i o polední pauze, nebo se přes firmu účastnit různých akcí. Z těch kulturních to byl například netradiční první ročník cizojazyčného Comedy festivalu PRAHAha či Rakouský ples, který navazuje na věhlasnou tradici vídeňských plesů a do Prahy každoročně přináší kousek vídeňské plesové atmosféry. Ze sportovních jsou to především maratonské štafetové běhy, kterých se účastníme v rámci Taylor Wessing Global. Naposledy to byla štafeta ve Vídni, kde jsem běžela dvanácti kilometrový úsek.

Jak bys popsala firemní kulturu Taylor Wessing?

Je tu především příjemná a přátelská atmosféra, kde se pořád něco děje.  Většina lidí si advokátní kancelář představuje jako hodně konzervativní prostředí, což o nás určitě neplatí. Jsou na nás samozřejmě kladeny poměrně vysoké nároky, ale když každý pochopí, že klient je skutečně náročný zákazník, tak má vyhráno. Je tady i početná skupina koncipientů a vždycky mezi námi vládne dobrá nálada a umíme si vzájemně pomoci.

Foto: Studenta

Co tě na práci teď nejvíc baví?

Hlavně to, že je různorodá a že stále mohu uplatňovat cizí jazyky. V kanceláři máme rodilé mluvčí především z Rakouska a Německa, takže každodenně aktivně mluvím německy, a velmi často využívám také angličtinu, která je oficiálním firemním jazykem. Je skvělé, že se tak i po škole dále rozvíjíme. Advokátní kancelář zároveň podporuje další vzdělávání zaměstnanců i praxi v zahraničí, takže já jsem například minulý rok byla na magisterském programu v Hamburku.

Máte ve firmě ještě další juniornější pozice jako koncipienty či stážisty?

Ano, jak už jsem napověděla, máme jich tu spoustu, jak koncipientů, tak i stážistů, kteří u nás pracují při studiu práv. Momentálně tady máme stážistu z Vídně a jednu stážistku z Frankfurtu. V létě jsme tu měli na praxi například i studenty z Číny, kteří nám zase předali vlastní zajímavé zkušenosti. Tohle poznávání světa přes další kolegy z ciziny mě baví a navíc nám zpestřuje pracovní den.

Co je tvoje rada studentům, jak dosáhnout úspěchu v pracovním i osobním životě?

V každém případě bych jim doporučila účast na zahraničním programu, například Erasmu. Ten mně osobně hodně přinesl. Rozšířila jsem si jazykové znalosti každodenním tréninkem, i získala nové zkušenosti ze světa. Také bych studentům doporučila, ať se věnují předmětům, které je nejvíce baví, což jim umožní se právě v jejich oblasti zájmu více rozvíjet. To je určitě dobrý základ pro budoucí uplatnění. A také, aby si užili studentská léta. A samozřejmě všem přeji hodně štěstí u zkoušek a ať se jim daří!

Text: Marijana Šutová

Foto: Libor Fojtík

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější