Konec nudy na cestách aneb notebooky jsou čím dál lehčí
poweredbyexperts

Konec nudy na cestách aneb notebooky jsou čím dál lehčí

Studentský život neznamená jen přednášky, ale mnohdy taky dlouhé přesuny z místa na místo a neustálé cestování – vlakem, tramvají, metrem nebo autobusem. Takto strávené hodiny vašeho života se dají využít i jinak než civěním na trasu, kterou už jste projeli nesčetněkrát. Díky notebookům nebo chytrým telefonům můžete po cestě vyřídit spoustu věcí do školy, chatovat s kamarády nebo prostě jen zahnat nudu filmem nebo hrou. Jak přece dávno víme: kdo si hraje, nezlobí!

Pravda, tahat s sebou denně notebook o klasické úhlopříčce 15,6 palců a váze dvě a víc kil je otrava, ale to už dnes naštěstí nemusíme. Výrobci spotřební elektroniky stále častěji nabízejí řešení, která jsou nejen mnohem skladnější, ale také univerzálnější než klasický notebook.

Foto: Studenta

V zásadě se dnes kromě notebooků setkáte ještě s tzv. konvertibly – konvertibilními zařízeními neboli produkty 2v1, které kombinují výhody notebooků a tabletů. Taková zařízení se ještě dělí na dvě skupiny, které se navzájem liší řešením své konstrukce. Zatímco některé konvertibly mají možnost oddělit displej od klávesnice, jiné se zase vyznačují tím, že displej můžete otáčet o 360 stupňů. Společným jmenovatelem obou kategorií je dotykový displej.

Foto: Studenta

Skladné a čím dál výkonnější

Nutno říct, že za poslední dva až tři roky šla i kvalita konvertiblů dost nahoru. Významně byly vylepšeny hlavní ovládací prvky jako touchpad nebo klávesnice, které u předchozích generací kvalit klasických notebooků viditelně nedosahovaly. U touchpadů pak došlo zejména k jejich zvětšení a zvýšení citlivosti. Klávesnice jsou dnes obecně mnohem ergonomičtější, takže se vám na cestách bude pohodlněji psát.

Asus Transformer Book T100HA

Asus Transformer Book T100HA je 10,1 palců zařízení 2v1, a to doslova – notebook vybavený klávesnicí, jejímž odpojením lze zařízení přeměnit na tablet se systémem Windows 10 o tloušťce pouhých 8,4 mm a hmotnosti jen 580 g. Jedná se tedy o dvě zařízení v jednom. Potřebujete pracovat? Využijte výkonný notebook. Je čas dopřát si trochu odpočinku? Odpojte klávesnici a máte k dispozici praktický tablet.

Výhodou je i oboustranný port USB 3.1 typu C. Díky dlouhé výdrži baterie až 12 hodin budete mít jistotu, že zvládne celý pracovní den. Oproti přechozí generaci má inovovaný model víko z hliníku a seženete ho ve čtyřech barvách – bílé, šedé, modré a růžové už za cenu od 9990 Kč.

Doporučení na závěr – na cesty si vybírejte modely, které mají úhlopříčku maximálně 12 palců a hmotnost ne víc než 1,2–1,3 kilogramů. Nejen že se vám budou lépe přenášet, ale oceníte i jejich skladnost v batohu nebo tašce.

ASUS Transformer Book Flip TP200

ASUS Transformer Book Flip TP200 o velikosti obrazovky 11,6 palců umožňuje otáčet displej v rozsahu 360 stupňů. Díky tomu nabízí hned několik režimů použití – jako klasický notebook, tablet, stan nebo stojan. Zatímco režim notebooku využijete hlavně při práci, po překlopení do režimu stanu můžete sdílet a probírat obsah na obrazovce – hodí se hlavně pro prezentace nebo práci v kolektivu. V režimu stojanu se zařízení promění ve vaše soukromé kino. Režim tabletu vznikne otočením displeje o celých 360 stupňů.

Plocha notebooku je menší než list papíru A4 a celé zařízení působí s tloušťkou 18,45 mm a hmotností jen 1,2 kg velmi kompaktně. Díky výdrži baterie až osm hodin se hodí pro celodenní práci i zábavu na cestách. Transformer Book Flip TP200 má kovovou povrchovou úpravu, která je nejen pevná, ale i odolná proti poškrábání. Prodává se v tmavě modrém a stříbrném barevném provedení od 7990 Kč s DPH.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější