Kutná Hora: Místo pro milovníky historie i drobného nárůstu adrenalinu v krvi

Kutná Hora: Místo pro milovníky historie i drobného nárůstu adrenalinu v krvi

Když už výmluvy typu... Dneska je moc vedro někam jít. Nemám peníze na cestování. Babička potřebuje pomoct s nákupem. Galaktické uspořádání není dneska příznivé… a jiné vyčerpáte, zkuste se odhodlat k cestování. Zde je typ i pro ty, co nepohrdnou krásami České republiky a nepotřebují k hezkému dni plnou pusu písku a slané vody.

Kutná Hora aneb z hory rychle dolů

Pro milovníky vřískotu a rychlosti je zde nejdelší bobová dráha na území České republiky. To že je nejdelší sice neznamená nejstrmější, ale i tak za to jízda na ní stojí. Některé fáze dráhy jsou křiku hodné a rozhodně nezůstanete u jedné ochutnávky. Máte možnost se povozit sám i s někým ve dvojici za příznivé ceny, kdy je vždy výhodnější si koupit pět jízd (jedna osoba 240 Kč, pár 320 Kč). A to se už vyplatí!

Jestli Vám bobová dráha přijde moc okoukaná, je zde připraveno několik zorbingových koulí, kde když se vsáknete do nitra plastového obalu, můžete sjet kopec tzv. po svých. Pocit křečka v běhacím kolečku je součástí ceny 200 Kč za cestu z kopce.

Když vám rodiče či známí přibalí na výlet nezletilého jedince, můžete ho nebo ji na chvíli odložit na trampolínu či je posadit na čtyřkolku určenou pro děti. Hlídání personálu sice není v ceně, ale máte aspoň šanci si dát drink za dobré ceny bez rušení.

Vzpomínky na násilí a zesnulé

Když nepohrdnete při pohledu na historické centrum vstupem na Vlašský dvůr, naskytne se vám zážitek v dnešní době již zakázaný. Muzeum mučicích nástrojů, které není jen za sklem nebo za vínovým provazem. Máte možnost si vše osahat, na všechno sedat, lehat, houpat se, přidusit se a co je komu libo. Když vás nepohltí potřeba vyzkoušet si šibenici nebo skřipec, můžete to pojmout jako designerskou inspiraci.

Jako ještě silnější kalibr se dá chápat slavná Kostnice, kde je kostel uprostřed hřbitova vyzdoben lidskými ostatky. Tato pro někoho absurdní vyhlídka má symbolizovat naději v nesmrtelnost. Najdete zde kosti několik staletí staré a ukázky usmrcení často drastické. Budova Kostnice vznikla jako místo odpočinku na kusech posvěcené půdy. Bohužel je již zde plno a další čekající nepřijímají, takže zde si můžete vše jen prohlídnout, ale odpočinek nečekejte.

Rodinná bašta po náročném dni

Kutná Hora je plná úžasných míst, takže po několika zhlédnutých vás budou bolet nohy. Jestli ne, je stejně potřeba si utříbit dojmy a ideálním místem je domácky vyhlížející restaurace Rudhartka. Když prolezete dvířky porostlými břečťanem, máte pocit, že někomu drze lezete na zahradu. Je to ale omyl. Žádná drzost se nekoná. Restaurace s venkovním zázemím připomínající pohádku vás uvítá altánky, šicími stroji místo stolků a výborným jídlem za dobré ceny. Jestli nemáte hlad, pivo se zde točí také...

Foto: Studenta

Text: Tereza Rybková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější