Zürich

Láká vás Švýcarsko? Máme 10 tipů na to, jak si ho užít úplně zdarma

Taky máte Švýcarsko zafixované jako drahou zemi? My pro vás máme tipy, jak si tu užít skvělou dovolenou, aniž byste si museli vzít nevýhodný úvěr. Mnoho služeb, zážitků a požitků si tu totiž můžete dopřát úplně zdarma. A nemyslíme tím jen krásný výhled! Přečtěte si našich 10 tipů a dopřejte si super výlet.

1. Lanovky v létě zdarma pro ubytované v Davos-Klosters, Sv. Mořici, Saas-Fee a celém údolí Saas, v Samnaun, v Les Diablerets, Villars a dalších místech Švýcarska. Ve většině míst se nabídka týká všech typů ubytování, tedy i apartmánů, mládežnických ubytoven a kempů.

2. Koupání v jezerech a řekách ve městech je oblíbené a možné na mnoha místech mimo plovárny. V Curychu je to například velký areál vpravo od Bürkli Platz, pokud stojíme čelem k jezeru, v Lucernu naopak dále za budovou KKL, v Luganu v parku, ve Vevey poblíž Alimentaria. Voda v řekách i jezerech je opravdu průzračná a pokud vám vyjde počasí, nejde jí odolat.

Foto: Schweiz Tourismus

3. Pitná voda teče ze všech kašen a těch je ve švýcarských městech opravdu hodně. Úplně vám tak k doplnění tekutin stačí vzít vlastní láhev. V České republice obvykle funguje značení míst, kde teče pitná voda, ve Švýcarsku jsou naopak značena místa, kde pitná voda neteče (a těch je málo).

Foto: Schweiz Tourismus

4. Pikniková a grilovací místa podél turistických tras - přibalte si jen něco vlastního na opékání a můžete využít připravené ohniště se dřevem i posezení. Samozřejmostí je, že po sobě uklidíte. Velice nádherný je pěší výlet k Oeschinensee z vesničky Kandersteg, kam se pohodlně dostanete vlakem. Jedná se o jedno z nejhezčích jezer ve Švýcarsku.

5. Místnosti pro piknik na vrcholových stanicích lanovek - v horní stanici lanovek pamatují i na ty, kteří si donesli vlastní občerstvení a rádi by si ho v klidu a důstojně snědli. Čekají na ně místnosti označené piknik, které mají často stejný výhled jako luxusní restaurace.

Foto: Schweiz Tourismus

6. Většina toalet je zdarma a navíc jsou obvykle v dokonalém pořádku.

7. Městská doprava pro ubytované v hotelích v Ženevě a Basileji je zdarma. Při check-inu dostanete městkou kartu, díky čemuž vás už výdaje za MHD nemusí znepokojovat. Pokud do Ženevy letíte letadlem, tak máte dopravu z letiště do centra Ženevy zdarma. U výdeje zavazadel v tranzitním prostoru je automat městské dopravy, který speciálně zdarma nabízí jízdenku do centra. Švýcarská letecká společnost SWISS vám dá i možnost při letu z Prahy do Ženevy a Curychu využít tarif Light, kdy cestujete pouze s příručním zavazadlem -  zpáteční letenky do Ženevy se tak pohybují v ceně kolem 2 000 Kč.

Foto: Schweiz Tourismus

8. Vybraná muzea pro ubytované nebo pro držitele regionálních jízdenek nebo Swiss Travel Passu. S ním je volný vstup do 490 muzeí po celém Švýcarsku.

Foto: Schweiz Tourismus

9. Ve Švýcarsku se neplatí poplatek za průjezd tunely ani za vysokohorské silnice. Pokud se jedná o dálniční tunely, ty jsou již obsaženy v dálniční známce. Výjimkou je hraniční tunel s Francií a Itálií, protože tam jsou tunely zpoplatněné. Dálniční známka je pouze roční a stojí CHF 40,-, je možné ji zakoupit na hranicích nebo v ČR u ÚAMK. Aktuální přehled průjezdnosti vysokohorských průsmyků, tunelů, dálnic a další informace pro motoristy naleznete tady.

10. Téměř zdarma, tedy za pouhých CHF 5,- můžete přenocovat v houpací síti v hostelu v Interlakenu. Navíc máte k dispozici vlastní lampičku a zásuvku.

Foto: Schweiz Tourismus

Další aktuální turistické informace o Švýcarku naleznete na webu MojeSvycarsko.com a na Facebooku.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější