Lasvit: kde se doslova i přeneseně dělají velké věci

Lasvit: kde se doslova i přeneseně dělají velké věci

Jako malá chtěla být astronautem (kdo nechtěl?), nakonec se ale vydala jinou cestou. Fascinace vesmírem jí zůstala. Vesmír ji inspiruje – hlavně jeho nepozemskost a nespoutanost. Může si představit cokoliv, v jakékoliv formě. 

A tak vznikla třeba Supernova. Talentovaná mladá designérka Petra Krausová ji navrhla tak, aby odpovídala na pohyby lidí, kteří se na ni dívají. Petra Krausová pracuje pro společnost Lasvit a se sklem to opravdu umí. Poprvé s ním začala pracovat už na střední škole, učila se, jak ho využívat v sochařství a plastikách. Vždycky měla potřebu vymýšlet a vytvářet něco nového, vždycky ji to táhlo k umění.

A pak na vysoké přišla Příležitost. Lasvit odpověděl na její životopis. „Najednou jsem mohla realizovat nápady, které by jinak vzniknout nemohly. Moje projekty jsou totiž často v takovém měřítku, že bych je sama k životu přivést nedokázala, ale s Lasvitem a jeho technologiemi to je možné,“ popisuje Petra.

Jak je důležité porozumět

Po Příležitosti přišla Zkouška. První její návrh byla plastika, lustr na výletní loď. Taková plastika ale musí kvůli otřesům a houpání splňovat spoustu podmínek. Zkouška dopadla úspěšně.

Foto: Studenta

O svých návrzích Petra opravdu přemýšlí. Nejde jen o neustálé hledání inspirace, jde i o to, aby její návrhy vhodně zapadly do prostředí, kde budou umístěny. Na Blízký východ, do Číny. S každým novým prostorem se musí seznámit. „Velkou životní zkušeností pro mě byla práce na zahraničních pobočkách firmy. Dva roky jsem působila v Hong Kongu a poté jeden rok v Londýně. Díky cestování jsem měla a stále mám možnost poznat nejrůznější kultury, což je důležité pro rozvoj mé práce, vzhledem k tomu, že navrhuji plastiky po celém světě. Je dobré prostředí nejdříve porozumět a podle toho nakreslit vhodný návrh.“

Otevřeno

Práce Petru doprovází takřka neustále, i když odpočívá, tak její podvědomí jede naplno a přemýšlí, co dál tvořit a navrhnout. Přesto je pro ni tvoření ale více než co jiného relax. Oči má vždy otevřené a nasává inspiraci. Otevřenou má i mysl, nebojí se do svých návrhů aplikovat nové technologie, třeba do kinetických plastik.

Se svými návrhy je od začátku do konce, účastní se výroby prototypů ve sklárně, je i při instalaci.

Co ji na její práci baví? Třeba když se lidé snaží popsat její abstraktní plastiky.

Foto: Studenta

Kde hledáte inspiraci vy? A chcete být jako Petra?

Tak navštivte www.lasvit.com nebo pište na career@lasvit.com. Není to samozřejmě jen tak, pokud ale válíte v oblasti designu nebo umíte 3D modelovat, nenechte si utéct Příležitost. Lasvit je v oboru pojem, díky němu můžete dělat velké věci.

Text: Nela Vejvodová

Foto: youtube.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější