Lechtivý románek a záplava odpadků? Nejen o tom jsou náborová videa českých VŠ

Lechtivý románek a záplava odpadků? Nejen o tom jsou náborová videa českých VŠ

Uzávěrka podávání přihlášek se kvapem blíží, a tak se vysoké školy všemi možnými i nemožnými prostředky snaží získat co nejvíce studentů. Dnešní mladí vyrůstají v online světě, proto je vysoké školy chtějí polapit právě tam, v jejich domácím prostředí. Již několikátý rok sázejí na virální videa, která jsou často spíše nadsázkou a někdy dokonce se studiem ani nesouvisejí. Pojďte s námi kouknout na ty nejznámější.

Na online marketing v podobě reklamních videoklipů sází celá řada českých vysokých škol, ne vždy jsou ale tím pravým, co přitáhne potencionální studenty a zvýší prestiž škol.

Asi nejkontroverznější videa pustila do světa Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity. Vznikla celkem čtyři. A o čem že vyprávějí?

Nebojíš se?

Toto video povzbuzuje nebojsy, kteří se nebojí ani hororových scénářů, které se jim na vejšce můžou stát. Hlavní hrdinka se v noci vydává do tajemných zákoutí univerzity, aby do půlnoci odevzdala seminárku a potkávají ji tam přímo nepřežitelné zážitky – zpívající uklízečka, zpocený hlídač a spící učitel – ve tmě však všechno vypadá mnohem strašidelněji. Horor však začíná (a video jím končí) teprve, když poctivka doma zjistí, že odevzdala úplně něco jiného než požadovanou seminárku.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Máš na to?

Pokud jsi neoblomný drsňák jako kovboj v klipu, nerozhodí tě ani krutopřísný učitel ani nemalý zájem sličných slečen, pak jsi rozhodně stvořen pro PEFku!

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Překonáš se?

Milovníci Star Wars si přijdou na své. Hlavní hrdina, který i přesto, že zřejmě není nejzářnějším studentem, ve starwarské řeči učedníkem, když přijde na věc a má zachránit svého mistra Jediho, vzpomene všech důležitých věcí, které ho mistr naučil, vytasí svůj hvězdný meč a s vypětím všech sil přemáhá nepřítele.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Chceš to prožít?

Asi nejkontroverznější a zároveň také nejdiskutovanější a nejsledovanější náborové video letoška. Naivka potkává ve škole proutníka, do kterého se hnedle zamiluje a on do ní, ačkoli je, jaký je, takže si dál flirtuje s jinými fešandami. Nakonec mu je ale samozřejmě odpuštěno, protože kdo by odolal žádosti o ruku? Nechybí ani náznak milostné scénky inspirované Fifty Shades of Gray.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Přečtěte si krátký rozhovor s hlavní aktérkou videa Cheš to prožit Terezou Slámovou:

Terko, tobě je 23, viď? Co studuješ? Čemu se teď nejvíc věnuješ? A co děláš ráda ve volném čase?

Studuju Činoherní herectví na JAMU, takže mi už moc volného času nezbývá, ale naštěstí jsem si splnila malý sen, můžu si každý den hrát. Díky svojí práci jsem se dostala třeba ke koním a teď začínám chodit na hodiny kytary.

Co sis prvně myslela o projektu náborových videí PEFky pro letošní rok, když ti to bylo nabídnuto? Co si o něm obecně myslíš?

Na práci mě doporučila slečna, která studuje taky herectví a hrála v hororovém videu. Nevěděla jsem, co se bude přesně natáčet. Byla to spolupráce se zlínskými studenty. Neměla jsem zrovna žádný jiný projekt, tak jsem do toho šla. Natáčení mě bavilo. Pak už jsem to viděla na internetu a strhla se šílená bouře. Nemám od videa odstup, ale myslím, že bylo přijato velmi kriticky. Kdybych video dělala sama, některé věci určitě změním, ale myslím, že lidi dokážou být hodně zlí.

Foto: Studenta

Takže natáčení tě bavilo. Máš nějakou veselou historku z natáčení?

Většina štábu mě viděla jako nalíčenou naivní slečinku v růžovém a po jednom natáčecím dnu mě jeden kolega viděl v mém normálním oblečení (měla jsem na sobě klučičí kalhoty, kecky a černé tílko se žirafami), což ho překvapilo, protože si myslel, že video odpovídá skutečnosti. No jo, není to vtipný, ale já ty vtipný momenty moc zachycovat neumím.

Máš v klipu perfektní mimiku, na rozdíl od ostatních jsi vůbec nemluvila. Bavila tě role? Nebo by sis třeba radši střihla poctivku nebo něco jiného?

Bavil mě žánr. Baví mě různé žánry a mám ráda stylizace, ale kvůli mému vzhledu dostávám většinou naivky. Ráda bych si zahrála zápornou postavu.

Dokážeš se oprostit od role, kterou jsi ztvárnila, a představit si, že toto video vidíš poprvé jako středoškolačka. Co by sis myslela? Přimělo by tě to k něčemu? Pobavilo by tě to? Naštvalo by tě to?

Kdyby mi to slíbilo, že si najdu bohatého kluka, kterého budu milovat a on si mě vezme.... Ne. Já moc nechápu, proč by si zrovna univerzity měly dělat reklamní videa. Nejsem cílová skupina většiny reklam, a proto je mi jedno, jakou by škola měla reklamu. Pokud bych školu chtěla studovat, tak bych se nerozhodovala podle videa. Myslím, že se PEFka chtěla zviditelnit, a to se povedlo. Negativní reklama je taky reklama.

Takže myslíš, že to může mít pozitivní vliv na počet přihlášek?

To si netroufám říct, ale hodně lidí zjistilo, že nějaká PEFka v Brně je.

Šla bys do podobného projektu třeba za rok znovu?

To záleží na mnoha faktorech.

Foto: Studenta

Kterých?

Co přesně by to bylo za projekt, jaké by to mělo potenciální umělecké ambice... Reklama se dá natočit dobře i špatně.

Kdybys už věděla, že je to projekt podobného typu a že odezva může být negativní, šla bys do toho?

Naučila jsem se, že se nemám řídit reakcemi ostatních. V umění jsou lidé často velmi kritičtí. Já si za svým výkonem stojím.

Co "milostná" scéna? Myslíš, že tam patřila? A jak se ti točila?

Měla jsem toho na sobě víc než na koupáku a ten chlapec mě na slovo "akce" plácal knížkou po zadku. Na place to rozhodně tak lechtivě nevypadalo. O tom, jestli se scéna do celku hodí, rozhoduje režisér, který má vizi a je na místě se spíš ptát, jak video a záběry přizpůsobit, aby scéna nepobuřovala.

Náborová videa ale připravily i další školy. V klipu Technologické univerzity Vysoké školy Báňské se v hlavní raperské roli blýsknul Ruda z Ostravy jako docent Vlákno.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Videa s vlastní originální písničkou představující školu teď prostě frčí. Další připravila například Pedagogická fakulta Karlovy univerzity. Letošní maturanty láká v klipu, v němž jsou rapperem a youtuberem SkyMaxem prezentovány jednotlivé obory, které si zájemce o studium může na fakultě zvolit.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Svět se utopí v odpadu, jestliže nepůjdete na Hornicko-geologickou fakultu Vysoké školy Báňské. Protože jedině studenti mohou svět zachránit!

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Jaký názor máte na náborová videa vysokých škol vy? Která považujete za zdařilá a která naopak? Podělte se nám o váš názor :)!

Text: Andrea Pecáková

Foto: youtube.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější