Legální doping nejen v pracovní době

Legální doping nejen v pracovní době

Jedna kávička po ránu, druhá dopoledne, třetí po obědě, do toho energeťáček a k večeru třeba i sklenka něčeho říznějšího, když je ještě z domu potřeba dodělat kupu e-mailů. I tak může vypadat pracovní nasazení. Posíleno ještě školou a zkouškami na souběžné linii (a že často je), může být pěkným záhulem nejen na psychiku, ale taky na zdraví. Jak si dát pozor a „nevyoutovat se“  jako ruští olympionici?

Káva

Kofein, teofylin a teobromin, to jsou tři hlavní alkaloidy v kávě, které mají stimulující účinek na naši nervovou soustavu. Udržují nás dočasně vzhůru, podporují dobrou náladu, zrychlují nám reakce, zvyšují pozornost a zlepšují poznávací schopnosti. Kofein zároveň zlepšuje fyzickou výkonnost a mírní bolest u některých druhů migrén. To zní docela dobře, ne? Ale pozor!

Kvalitní káva obsahuje kofeinu jenom málo, zato v ní ale najdete velké množství éterických olejů a nenasycených mastných kyselin. Pití kávy s velkým obsahem kofeinu (které bývají nekvalitní) může způsobit tzv. kofeinový šok, tedy bolesti hlavy, třes rukou anebo celého těla a silné bušení srdce.

Pravidelně dodávané větší množství kávy má na tělo obecně neblahé následky. Může se objevovat pravidelné bušení srdce, žaludeční problémy, dehydratace, nervozita, podrážděnost a nespavost. Kromě toho může také docházet k odvápňování kostí, či dokonce k sluchovým halucinacím. A to už zase tak dobře nezní.

Foto: Studenta

Energeťáky

Red Bull, Semtex, Kamikaze… asi není nikdo, kdo by tyto názvy nikdy neslyšel. Jak je to ale s jejich užíváním?

Energetické drinky nás různou měrou nabudí, zvýší nám krevní tlak a tep, zlepší soustředění a fyzickou i psychickou výkonnost. Hlavním palivem, které nám tyto nápoje dodávají, jsou rychlé cukry, dále pak kofein, neurotransmitery, extrakty ze zeleného čaje, adaptogeny či guarana. Tyto látky mají výrazný stimulující vliv na naši nervovou soustavu. Na druhou stranu u celé řady těchto nápojů sice najdeme vysokou cenu, ale mizivý obsah prospěšných látek a nabití energií je tak často pouze prací dobrého marketingu, a tedy obyčejného placeba.

Nevýhodou těchto produktů je jejich vysoký glykemický index, to znamená, že nám sice na krátkou dobu zvýší celkový výkon organismu, následně ale rychle dojde k poklesu cukru v krvi, a tím na nás padne ještě mnohem větší únava než předtím. Kromě toho existuje také potenciální riziko vzniku závislosti a potažmo nutkavé potřeby neustále tělu podávat více a více dalších drinků. Při dlouhodobé pravidelné konzumaci či předávkování se objevuje kolísání krevního tlaku, obezita, nervozita, podrážděnost, dentální problémy, bolesti hlavy či nepříjemné pocení, v horším případě tachykardie či poškození srdce a ledvin, takže pozor.

Foto: Studenta

Alkohol

Alkohol, respektive etanol, bezprostředně po požití stejně jako například kokain vyvolává pocity silného vzrušení, odstraňuje zábrany a úzkost, dodává odvahu, zároveň ale snižuje reakční schopnost a schopnost koordinace těla. Působí tedy zrádně, dodá vám odvahu, ale sebere schopnost akce. Ale to asi všichni známe, že?

Užívání malého množství alkoholu má kladný vliv na oběhovou soustavu, zpomaluje kornatění tepen a například také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Etanol je do krve vstřebáván už v ústech, dále pak v žaludku a největší část ve střevech. Po vstřebání způsobuje dehydrataci, pokles hladiny cukru v krvi a s tím spojený hlad a chutě. Alkohol zároveň obsahuje prázdné kalorie, což se při jeho zvýšené konzumaci projeví na tukové tkáni. Krátkodobě sice může alkohol zdánlivě ulevit od problémů a zlepšit náladu, či dokonce navodit euforii, dlouhodobě ale přináší chronické potíže a nemoci, jako je cirhóza jater, nádorová onemocnění, deprese, odumírání neuronů v mozku i zbytku nervové soustavy, řídnutí kostí, zploštění emocí a v neposlední řadě také problémy s plodností.

A teď si představte, co s tělem udělá kombinace energetického nápoje a alkoholu. Takže všeho s mírou a příště na party uberte na křídlech, ano?

Text: Lucie Džurdženíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější