Lékař o pohlavních chorobách: buďte věrní a používejte kondom!

Lékař o pohlavních chorobách: buďte věrní a používejte kondom!

Jaká je nejčastější pohlavní choroba a jak se dá chytit? Jak se před pohlavními chorobami chránit? Na to odpovídá doktor Vambera.

Jaké nejčastější pohlavní choroby mají lidé do 25 let?

Je to možné jenom odhadovat, protože mnoho nemocných k lékaři nejde. Převažuje u nich stud nebo si příznaků nevšimnou. Nejčastěji to bývá trichomoniáza, chlamydie, pak kapavka. Stále častější je však i syfilis a HIV.

Jaká nemoc je poslední dobou vůbec nefrekventovanější?

Trichomoniáza. Často se nedostatečně léčí a je jí hodně. Je to jednobuněčný organismus podobný trepce, infekce se projevuje zpěněným výtokem a svěděním. Mužský partner nemusí nic pozorovat.

Co všechno se dá „chytit“ při sexu na jednu noc?

Dá se nakazit kombinací bacilů. Nejzávažnější jsou přenosy virů, zejména papilomavirů. Ty se nepočítají ke klasickým pohlavním chorobám, ale způsobují rakovinu děložního čípku. Naštěstí se proti nim dá očkovat.

Proti jaké pohlavně přenosné chorobě se dá očkovat?

Nejčastější vážnou nemocí, která se také přenáší pohlavním stykem, je infekční žloutenka. Očkování je dostupné. Očkování proti rakovině děložního čípku je u nás nesmyslně drahé. Přitom máme nejhorší výsledky na světě v léčení rakoviny čípku.

MUDr. Jiří Vambera

Lékař gynekologické ambulance v Trutnově s více než dvacetiletou praxí na porodnickém a gynekologickém oddělení. Držitel atestace druhého stupně a nástavbové atestace. Aktivní účastník při rozvoji oboru gynekologie dětí a dospívajících.

Je pravda, že dívky většinou trpí na pohlavní nemoci častěji a kluci jsou spíše jen přenašeči?

Projevy pohlavních chorob jsou u děvčat zjevnější, ale častost ohodnotit nedovedu. Z logiky věci vyplývá, že vždycky je jeden s nemocí a jeden nakažený, ale můžou být počty i jiné… To je klasický případ u nevěr.

Jaké pohlavní choroby mohou mít trvalé následky na zdraví?

Nejvíce devastuje člověka AIDS. Poslední dobou se dobře léčí syfilis. Nebezpečné jsou chlamydie, protože nemají moc příznaků a onemocnění může nadělat srůsty anebo uzávěr vejcovodů. To je častá příčina sterility. Bohužel, plno žen na chlamydie přijde až v okamžiku, když chtějí mít děti a nejde to.

Jaké jsou nejčastěji pozorovatelné příznaky pohlavních chorob?

Většinou jsou to potíže při močení, nepříjemné pocity při pohlavním styku, bolesti v podbřišku atd. Klasická je kapavka. Za pár dní po pohlavním styku s novým partnerem vás začne pálit při močení, chodíte na záchod s každou kapkou a objeví se hnisavý výtok v pochvě nebo z močové trubice. Dále to je vřed na přirození po nákaze syfilis, ten se objeví tak za tři týdny. Onemocnění AIDS se ukáže někdy až za roky infekcí virem HIV.

Platí pravidlo, že čím více partnerů, tím je větší šance nakažení?

Z hlediska nákazy obecně platí, že sex se třemi partnery během života je bezpečnější než s desítkami. Největší nebezpečí je, když je partner neznámý či pochybný. Pohlavní styk by také měl mít dobré hygienické podmínky. Svým pacientkám radím, aby souložily jen s partnerem, kterého znají a vědí, že je zdravý. A když si nejsou jisté, ať trvají na použití kondomu.

Kateřina Adamcová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější