Letní filmová škola je za námi – úspěšně?

Letní filmová škola je za námi – úspěšně?

O víkendu skončil už 42. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Jaký byl a na kterých filmových laskominách si diváci pochutnali nejvíce?

Uherskohradišťská „Filmovka“ je největším nesoutěžním festivalem u nás a tuto pověst pověst potvrdila i letos. Akreditovaných diváků se nakonec sešlo přes 5 700 a mohli vidět 230 různých snímků. Na devítidenní festival solidní porce a ne nadarmo se žertovalo, že všechny je stihne vidět jenom Chuck Norris.

U tohoto festivalu si každý chválí jedinečnou atmosféru, kdy skutečně není prostor na spěch a starosti. Během dne se obvykle návštěvníci vypraví na pár filmů, v přilehlých sadech o nich pak podiskutují a na večer se ti čilejší vydají do víru maloměsta. Nic není problém a každodenní stereotyp necháte rychle za sebou. Zřejmě i proto se sem většina lidí pravidelně vrací.

Neobvyklé filmy i zajímaví hosté

Programově jde Filmovka vždy tak trochu mimo hlavní proud, což se potvrdilo i ve výběru filmů. Do Hradiště opravdu nejezdí diváci kvůli novému dílu Kapitána Ameriky, ale naopak objevovat zapadlé či neobvyklé klenoty. Populárním se stal blok o žánru „mumblecore“, který stojí na nehercích, nízkých nákladech a autorských snímcích.

Foto: Studenta

Především v USA se v posledních patnácti letech docela rozmohl a komorní, leč myšlenkově hluboké snímky zaujaly i diváky u nás. Ve středu zájmu bylo i promítání němých filmů s živou hudbou či tematická sekce filipínských filmů. Stálici v programu představovaly snímky z distribuce Asociace českých filmových klubů včetně premiér Starců na chmelu a Barona Prášila.

Pořadatelé rozdali celkem čtyři Výroční ceny Asociace českých filmových klubů. Obdrželi je režisér Ivan Passer, slovenská herečka Emília Vášáryová, americká režisérka Julie Taymorová a klubista Zdeněk Fiala. První tři zúčastnění měli v průběhu dní docela nabitý program, vedle tiskové konference totiž absolvovali i populární masterclass, na nichž vyprávěli o svých filmových zážitcích, a úvody některých vybraných filmů.

Škola hrou

Velmi populární byly přednášky, které bezezbytku naplňují podstatu letní školy. V rámci Lekcí filmu promluvil například polský režisér Janusz Majewski, ve dvou přednáškách se mohli posluchači potěšit s energickým projevem předního shakespearologa Martina Hilského a program Letní filmové akademie přiblížil návštěvníkům hned několik filmových profesí – o kameře včetně praktických ukázek své tvorby promluvil Jan Baset Střítežský, nominovaný už třikrát na Českého lva, hudbu si vzal na paškál Jan P. Muchow, produkci Jiří Konečný. O svém velmi neortodoxním pojetí režie hovořil Robert Sedláček a v poslední přednášce rozebral práci scenáristy odborník z nejpovolanějších – Petr Jarchovský.

Foto: Studenta

A jelikož člověk není živ jen filmem, nechyběl ani doprovodný program. Milovníky hudby potěšily koncerty Anety Langerové, Mňágy & Žďorp, Vladimíra Merty či slavných Plastic People of the Universe. O divadelní vložky se postaraly třeba soubory Vosto5 či Buchty a loutky. Za zmínku stojí i program pro děti, jenž byl letos nebývale bohatý.

Co dodat závěrem? I letošní Filmovka proběhal podle očekávání – v duchu dobré nálady a filmů pro fajnšmekry. Nezbývá, než se těšit na příští rok!

Text: Mojmír Sedláček

Foto: official LFŠ

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější