Lipo: Svým songem chci inspirovat mladé, aby svět kolem sebe měnili k lepšímu

Lipo: Svým songem chci inspirovat mladé, aby svět kolem sebe měnili k lepšímu

Věří, že je stále spousta mladých, kteří se zajímají o veřejné dění. „Song je určen všem, kteří se chtějí realizovat a mají chuť vykročit z každodenní rutiny, posunout se od pasivního lajkování a narcistního zevlení na sociálních sítích, až k dosažení vytyčených cílů,“ říká rapper Lipo o svém novém singlu Vidíš, co jiní nevidí. Právě touto novinkou, která vznikla ve spolupráci s programem O2 SmartUp, chce probudit kreativitu u mladých lidech. Jak vznikal singl i videoklip a jaké byly jeho umělecké začátky? 

Ve spolupráci s programem SmartUp jste vytvořil singl Vidíš, co jiní nevidí. Co vy vidíte a jiní ne?

Ve všech směrech, co dělám, jsem spíš analfabetem a v mnoha ohledech si pořád nevěřím. Ale myslím, že od mládí jsem nadán určitou formou vidění: vidět hlouběji, do procesů myšlení a mezilidských vztahů, prostě do vnímání věcí celkově. Nechci, aby to vyznělo nabubřele - tohle není nějaký speciální dar, nejsem rytíř řádu Jedi :). Spíš jde o jistou formu citlivosti, kterou má řada lidí, a když se třeba náhodou potkají, tak si uvědomí, že je jim spolu fajn a že si lidsky rozumí. Jen mně (na rozdíl od vícero lidí, co jsem potkal) se tu citlivost podařilo přetavit v umělecký celek. Existuje ale spousta různých druhů „talentů“. Pokud můj song někoho inspiruje k rozvinutí talentu, pak jedině dobře.

Pro koho je tedy singl určen?

Když jsem ho psal, myslel jsem především na mladé lidi. Mladší než jsem já, protože já už mám dávno po studiích a musím řešit složenky apod. Možnost studovat a věnovat se tomu, co člověka baví a naplňuje, je jedno z nejlepších privilegií vůbec. A mně třeba doba studia hrozně dala.

Song je určen všem, kteří se chtějí realizovat a mají chuť vykročit z každodenní rutiny, posunout se od pasivního lajkování a narcistního zevlení na sociálních sítích, až k dosažení vytyčených cílů. A nejde o to jak ohromující ty cíle mají být, jde spíš o jejich smysl. Pro danou osobu i pro lidi kolem. Je fajn, že je tu projekt jako SmartUp, který mladým lidem pomůže s realizací jejich plánů. Jak finančně, tak lidsky.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Hodně studentů bude zajímat, jak vůbec vypadá tvůrčí proces od myšlenky k hotovému singlu. Jak to probíhá?

Vždycky je to trochu dobrodružství :). Člověk někde začne a nakonec se ocitne úplně jinde, než sám čekal. U tohoto singlu jsme já a hudební producent písně ODD (z hiphopové dvojice ATMO music) dlouho makali na hudební stránce písně. Hledali jsme balanc mezi pozitivním vyzněním songu a jistou formou vážnosti, které tomu tématu přiznávám. Všeobecně ten tvůrčí proces je asi to, co mě na tom všem baví nejvíc. Chci být přítomen u celého kreativního procesu – a to taky většinou jsem.

Jaká byla tedy vaše motivace ke složení singlu? Čím jste se inspiroval?

Inspirace byly dvě. Jedna inspirační cesta byla vzpomínková: jak jsem to cítil já, když jsem začínal, psal první texty a připadal si s tím vším tak trochu osamocený. Druhá cesta byla snaha motivovat dnešní generaci. Uvědomil jsem si, že mám trochu tendence moralizovat, ale dával jsem si pozor, aby toho nebylo moc. Jsem kritický, ale pozitivně naladěný, protože současná generace mi v mnohém přijde skvělá. To mi i potvrdili lidé, kteří v klipu vystupovali a se kterými jsem na klipu pracoval - to byla přímo radost.

Foto: Studenta

Ve videoklipu můžeme vidět mladé talentované lidi, jak si jdou za svými uměleckými sny. Jaké byly vaše začátky a umělecké sny?

Vím jistě, že nějaké představy o slávě, úspěchu či penězích mě tehdy nezajímaly. Jednalo se spíš skutečně o vnitřní přetlak, o potřebu podělit se s lidmi o vlastní vidění světa a asi i podvědomou potřebu být vyslyšen.

Videoklip jste si sám i režíroval - jak je vaším zvykem. Kde hledáte inspiraci? Co je nejtěžší u režírování vlastního klipu?

Částečně vycházím právě z oné citlivosti, kterou jsem zmiňoval... Všechno je v nás nějak uložené - každá kniha, obraz, zážitek z výstavy, filmové dílo, vzpomínky. Nejtěžší je udržet vše pohromadě, neustoupit od prvotní ideje a také se obklopit talentovanými a dobře naladěnými lidmi. Vkus a zkušenost v tom všem hrají také svojí roli.

Program SmartUp

Vidíš i ty, co jiní nevidí? Tak se přihlas do dalšího ročníku programu SmartUp, který je pro všechny mladé aktivní lidi z celé republiky.

Zjisti víc a inspiruj se projekty ostatních.

Několikrát jste se angažoval v oblasti sociálních či politických témat (např. v roce 2010 songem Pozdravy z Liberce jste upozorňoval na nekalé praktiky na liberecké radnici, v singlu Město, co spí jste se zabýval situací ve vybydlených částech svého rodného města). Co vás vede k zapojování se do veřejného dění?

Dělám to, když mě něco štve, trápí nebo cítím nutkání se k tomu kriticky vyjádřit. Mohl bych používat hudební platformu asi mnohem víc k různým angažovaným věcem, ale nechci být tím rozumbradou, co se vyjadřuje ke všemu. Takových jsou plné sociální sítě a je mi to samotnému dost protivné.

Myslíte si, že u mladé generace roste zájem o veřejné dění?

Myslím, že ano a jsem v tomto směru optimistou. Když jsem psal Pozdravy z Liberce, bylo to tenkrát novum a měl jsem pocit, že moji generaci jsou ty věci úplně jedno. Dnes je ale spousta mladých lidí, co se realizují - od neziskovek, drobné pomoci potřebným až po práci v rámci politických stran. Mnohému se od nich můžu učit.

Foto: Studenta

Vystudoval jste filozofickou fakultu, což není úplně typický obor pro rappera. Dává vám to inspiraci a poselství k něčemu, co chcete svou hudbou předat?

Dává mi to pořád hodně. A kdybych mohl, studoval bych na té fakultě znova.

Poslední otázka –  aktuálně připravujete svoji třetí sólovou desku. O čem bude?

Jak už je u mě zvykem, bude hodně introspektivní, o něco dospělejší, umělecky propracovaná a sevřená. Měl bych asi vydávat songy častěji, doba je v tomhle ohledu nemilosrdně rychlá. Ale tyhle závody přenechám jiným. Lidé ode mě očekávají určitou kvalitu a já ji po sobě také vyžaduji. Ale těším se, až si ji budou moct lidi poslechnout.

Už víte, do jakého projektu se pustíte? Podívejte se, jestli vám s ním může pomoct program SmartUp.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější