Absolvujte jazykové zkoušky City & Guilds a nechte si je uznat na Vaší vysoké škole nebo v zaměstnání!

Absolvujte jazykové zkoušky City & Guilds a nechte si je uznat na Vaší vysoké škole nebo v zaměstnání!

Studujete na vysoké škole, umíte dobře anglicky a chcete ušetřit čas na studium jiných předmětů? Ucházíte se o studium na vysokou školu a chcete získat větší šanci na přijetí? Chcete vyrazit za studiem nebo prací v rámci studijního programu Erasmus?Potřebujete se nechat rychle otestovat a za rozumné peníze?Chcete se vyhnout hodinám stráveným nad trénováním testovacích technik a přejete si, aby byly testovány pouze vaše znalosti?  Hledáte práci a chcete být o krok napřed před ostatními uchazeči? Pokud jste si odpověděli alespoň jednou „ano”, Vaším řešením jsou mezinárodně uznávané jazykové zkoušky City & Guilds.

Uznávání na VŠPokud složíte jazykové zkoušky City & Guilds na přijatelné úrovni, pak můžete těžit z poměrně velkého rozsahu uznávání na českých vysokých školách. Důležitá okolnost univerzitního uznávání jazykových zkoušek City & Guilds v rámci České republiky je skutečnost, že jsou zařazené do seznamu Standardizovaných jazykových zkoušek MŠMT.  V současné době zkoušky uznává 30 fakult ze 13 českých univerzit. Tento seznam neustále narůstá. Jeho aktuální stav můžete zkontrolovat zde.Když se rozhodujete, kterou zkoušku složit, je důležité si uvědomit, že nejčastější minimální úrovní, kterou české univerzity uznávají je B2 + (tedy B2, C1, C2). Dále si také zkontrolujte, pro jaké účely jednotlivé univerzity zkoušky uznávají. Někde jsou uznávány v rámci přijímacích zkoušek nebo místo některých předmětů či zkoušek během studia. Také je lze využít pro účely stipendijního pobytu na zahraničních univerzitách (např. Erasmus). Nejčastěji nabízenou výhodou je právě možnost prominutí povinného předmětu, či zkoušky během nebo na konci studia.  Jazykové zkoušky City & Guilds jsou dále uznávány celou řadou zahraničních univerzit (nejčastěji úroveň C1+), ostatních institucí (např. vlády zemí, vládní regulační úřady, profesní asociace) a firem. Bližší informace naleznete zde.

Komunikativní metodaJazykové zkoušky City & Guilds jsou známé tím, že vychází z principů komunikativní metody. Cílem zkoušek je zjistit, zda a jak efektivně jste schopni komunikovat. To ovšem neznamená, že gramatika a slovní zásoba by byly z obsahu zkoušek zcela vypuštěny. Obě dvě oblasti jsou plnohodnotnou součástí písemných a ústních zkoušek, stejně tak jako jazykové funkce (například omluva, lítost, přijetí, odmítnutí, pozvání, nabídka pomoci, atd.). Vzhledem k tomu, že znalosti gramatiky a slovní zásoby jsou testovány v kontextu ostatních dovedností, ve zkoušce se nesetkáte s jedinou testovou úlohou zaměřenou pouze na tyto dva jevy. Jejich testování bude vždy propojeno s testováním nějaké konkrétní dovednosti, například písemného projevu.Dvě nezávislé zkouškyVelkou výhodou zkoušek City & Guilds je, že písemná a ústní zkouška jsou dvě, na sobě nezávislé zkoušky. Díky tomu zde vzniká několik variant, jak zkoušky skládat:a) můžete si složit pouze jednu zkoušku. Záleží pouze na Vás, zda zvolíte zkoušku písemnou nebo ústní, b) můžete si vybrat jak písemnou tak ústní zkoušku, ale na různých úrovních (například písemnou  zkoušku na úrovni B1 a ústní zkoušku na úrovni B2),c) můžete se přihlásit na písemnou a ústní zkoušku na stejné úrovni během jednoho zkouškového termínu nebo dvou různých termínů.

Foto: Studenta

Zkoušky testují pouze Vaši úroveň jazyka Jak již bylo řečeno, cílem zkoušek je vyhodnotit, zda jste na úrovni, kterou jste si pro testování vybrali. Z tohoto důvodu tvůrci zkoušek připravili takový formát zkoušek, který je ke kandidátům “přátelský”. To v praxi znamená, že se nemusíte věnovat přípravě zaměřené na zvládnutí testovacích technik, jež jsou požadovány u jiných zkoušek.Evropský referenční rámecJazykové zkoušky City & Guilds jsou vytvořeny v souladu s Evropským referenčním rámcem pro jazyky a můžete je skládat od nejnižší úrovně A1 až po úroveň C2. Typy zkoušek si můžete prohlédnout zde. Strukturu zkoušek zde. Flexibilní materiály na přípravu Pokud se připravujete na jazykové zkoušky City & Guilds, nemusíte utrácet peníze za speciální učebnice zaměřené pouze na tyto zkoušky. Stačí používat  učebnice nebo materiály, které již máte a s jejichž pomocí se dostanete na úroveň jazyka, kterou si chcete nechat otestovat.Flexibilní zkouškové termínyTermíny zkoušek jsou flexibilní a nejsou fixně dané. Každé testovací centrum si určuje své vlastní zkouškové termíny a některá centra nabízí testování každý měsíc. Maximálně objektivní hodnoceníHodnocení písemných a ústních zkoušek neprobíhá, na rozdíl od jiných zkoušek, na území České republiky, ale na centrále City & Guilds v Londýně. Asi se ptáte, jak se tedy hodnotí a vůbec realizuje ústní zkouška, když hodnocení probíhá mimo testovací centrum. Je to jednoduché. Každé testovací centrum disponuje několika proškolenými interlokutory, kteří Vás zkouškou pouze "provedou" (to znamená, že Váš výkon nehodnotí). Celá zkouška se nahrává (pouze audionahrávka) a centrum ji pak pošle do Londýna na vyhodnocení. (Více informací o ústní zkoušce naleznete zde.) Tím, že hodnocení písemných a ústních zkoušek probíhá nezávislými hodnotiteli, získáte maximálně objektivní hodnocení svých jazykových znalostí. Výsledky zkoušek pak  obdržíte v rozmezí 4 - 6 týdnů.Služby akreditovaných testovacích center Někdy vzniká mylný dojem, že v akreditovaných testovacích centrech City & Guilds probíhá také hodnocení reálných zkoušek. Testovací centrum má na starosti pouze organizační část zkoušek City & Guilds, tj. zajištění testovacích místností, které jsou v souladu s požadavky City & Guilds, registraci kandidátů, vyhlášení zkouškových termínů, oznamování a předávaní výsledků kandidátům, atd.. Hodnocení, jak již bylo řečeno, probíhá mimo testovací centrum, na centrále City & Guilds v Londýně. Pokud se však přihlásíte na zkoušku, akreditované testovací centrum City & Guilds Vám nabídne test nanečisto. Tento test pak vyhodnotí zkušený lektor podle kritérií City & Guilds. Díky flexibilitě zkoušek, mohou testovací centra realizovat zkoušky na základě časových možností klienta (platí zejména pro firmy nebo školy).

Britské zkoušky City & Guilds jsou určeny všem, kteří chtějí získat objektivní hodnocení svých znalostí na pozadí evropských standardů a využít výhod, které vlastnictví certifikátu přináší. Vyzkoušejte si, jak si vedete hned teď!www.cityandguilds.czwww.cityandguildsenglish.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější