Majáles se vrací ke kořenům

Majáles se vrací ke kořenům

Blíží se jaro, slunce, a s ním i nejoblíbenější studentský festival Majáles. Letošní oslavy studentského života v Praze, Brně a Hradci Králové se neponesou v duchu inovací, ale naopak upevnění zavedených zvyků. Loňský rok byl plný technologických pokusů, rok 2015 bude v tomto ohledu skromnější, ale o to příjemnější a osobnější. Jednou z „novinek“ je opuštění čipových náramků a návrat ke staré dobré papírové vstupence.

Loni jsme mohli vidět monstrózní pódia a vyzkoušet si nespočet technických vychytávek včetně čipového náramku místo vstupenky, letos náramky nebudou a Majáles se bude řídit heslem „Ďábel je v detailu“. „Chceme se věnovat hezkým nápaditým drobnostem, protože všechno ostatní už funguje,“ vysvětluje hlavní pořadatel největších Majálesů Michal Šamánek. Takže místo toho, aby zvětšovali nebo vylepšovali pódia, zaměří se na drobnosti, které nám zpříjemní chvíle strávené při poslechu nejlepších českých a slovenských kapel.

Levnější vstupenka a žádné fronty

Systém nabíjecích čipových náramků se zkrátka neosvědčil. Nebyl stoprocentně spolehlivý. Zrušení takové vychytávky má ale hned dva pozitivní dopady. Sníží se díky tomu celkové náklady a s tím i cena vstupenky. Na pražský a brněnský Majáles ji tak až do půlky dubna budete moci koupit za čtyři stovky, na hradecký za 350 Kč. Potom budou o stovku dražší.

Pokud jste členem majálesového klubu, máte vstupenku o dvacku levnější, a k tomu dostanete pivko zdarma. Kvůli limitované kapacitě ale na místě už vstupenku nekoupíte. Skočte si pro ni do knihkupectví Neoluxor nebo do desítek předprodejních míst, která najdete na www.majales.cz.

Foto: Studenta

Druhá pozitivní věc je, že se na Majáles vrátí široká nabídka dobrého jídla, která loni zčásti i kvůli náramkům chyběla.

Program se šidit nebude

Jak asi víte, Majáles není jen hudební akce, ale předchází mu široký program oslav s mnoha doprovodnými akcemi. Stavění májek, sportovní turnaje, souboje kapel nebo party. To všechno tradičně naplní každou volnou dubnovou chvilku. V hlavní den oslav ponese slavnostní majálesový průvod pokácenou májku na místo konání open-air festivalu.

Kdy a kde se největší Majáles koná?

Hradec Králové: 24. dubna (centrum města)

Praha: 1. května (Výstaviště Letňany)

Brno: 7. května (brněnské Výstaviště)

Právě teď vrcholí přípravy studentských zón, kterým se v tomto roce dostane opět více prostoru. V jejich rámci budou hýčkat návštěvníky týmy jednotlivých univerzit a škol, které připravují takový program, aby vhodně doplnil a rozšířil dění na hlavních pódiích. A samozřejmě se bude volit Král a Miss Majálesu. Všechny novinky pro vás pečlivě zpracováváme a představíme je v dubnovém čísle, kde bude majálesový měsíc oslav naším velkým tématem.

Pražský Majáles letos opět rozehraje Výstaviště a letiště Letňany, tentokrát ale z větší části na zelené ploše místo prašnatého asfaltu. V Brně se bude slavit opět na Výstavišti a v Hradci bude Majáles opět v srdci města.

Kdo rozjede open-air?

Majálesová pódia ovládnou Chinaski, Tomáš Klus a Michal Hrůza, který se tak vrátí na festivaly u nás, nebudou chybět Mandrage, Inekafe, Wohnout, Pipes & Pints, Xindl X, Vypsaná Fixa, Skyline, Marpo, Sto Zvířat, Rybičky 48, ATMO nebo Midi Lidi a Monikino Kino. To jsou dosud potvrzené kapely, další ještě přibudou. V Praze a Brně navíc zahrají Kontrafakt a Queens of Everything, v Praze navíc Portless.

Všechno potřebné info hledejte na novém www.majales.cz.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější