Malý španělský pěvecký zázrak - Raquel Andueza

Malý španělský pěvecký zázrak - Raquel Andueza

Jste příznivcem temperamentního jihu a kvalitní hudby? Pak si nenechte ujít španělský projekt, který představí barokní skladby španělských a italských autorů objevené v Jižní a Střední Americe v podání cenami ověnčeného Al Ayre Español a sopranistky Raquel Anduezy.  Čeká vás strhující putování staletími až k samotným kořenům tradičního flamenca.

Soubor Al Ayre Español (název je odvozen ze skladby aragonského skladatele Gaspara Sanze) si pro své debutové vystoupení na festivalu Pražské jaro vybral repertoár, za jehož interpretaci bývá tradičně nejvíce vyzdvihován, a to hudbu baroka. Té se soubor věnuje od svého založení v roce 1988, přičemž snahou všech hráčů ansámblu, stejně jako jejich zakladatele a uměleckého ředitele Eduarda Lópeze Banzy, je nabídnout posluchačům tuto hudbu v podobě, v jaké ji měli možnost slyšet její vlastní tvůrci. Ve spolupráci s vynikající španělskou sopranistkou Raquel Anduezou v Praze představí díla předních španělských barokních skladatelů, jakými jsou José de Torres (1670–1738) či Joan Cabanilles (1644–1712).

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Malý španělský pěvecký zázrak – sopranistka Raquel Andueza – se hudbě věnuje od šesti let. V roce 2012 debutovala v newyorské Carnegie Hall a na BBC Proms. Absolventka Guildhall School of Music and Drama v Londýně, rodačka z Pamplony, disponuje nejen barevně unikátním hlasem, ale též mimořádně vášnivým, hudebně originálním a přitom technicky dokonalým projevem, který jí dovoluje cestovat ze světa staré hudby až po populární latinskoamerické písně. Od roku 2000 se ve zpěvu dále vzdělává soukromě pod vedením kontratenoristy Richarda Levitta. Spolupracovala s Williamem Christiem, Fabiem Biondim, Sirem Colinem Davisem ad. Vedle pravidelné spolupráce s řadou španělských souborů (El Concierto Español, Private Musicke ad.) je členkou vokálního kvarteta La Colombina a ansámblu La Galanía. Uplatňuje se také jako herečka (2014 Ridley Scott: Exodus, 2012 Javier Olivares: Isabel, 2011 Philippe Claudel: Tous les soleils ad.). Její nezaměnitelný hlas si pro svůj reklamní spot vybrala luxusní módní značka Loewe.

Foto: Studenta

Cembalista Eduardo López Banzo studoval v Amsterdamu pod vedením Gustava Leonhardta. Ten jej od samého počátku podporoval v zájmu o španělskou barokní hudbu, za jejíž intenzivní provozování získal Banzo spolu se svým ansámblem Al Ayre Español v roce 2004 ocenění španělského ministerstva kultury. Na svém kontě má spolupráci s barokními orchestry celého světa (New York Collegium, Arte dei Suonatori), v roce 2012 debutoval jako dirigent s Berlínskou filharmonií. V oblasti opery je považován za experta na tvorbu Georga Friedricha Händela.

Soubor Al Ayre Español se od počátku svého založení v roce 1988 zaměřuje na tzv. historicky poučenou interpretaci. Do této kategorie potom zahrnuje nejen období baroka, ale také řadu děl klasicistně-romantického repertoáru, mezi nimiž nechybí ani tvorba operní. Kromě vystoupení v řadě prestižních evropských koncertních síní (vídeňský Musikverein, amsterdamský Concertgebouw) se pravidelně účastní významných hudebních festivalů (Baden-Baden, Bachfest Leipzig ad.). Za své nahrávky, reprezentující úžasnou kolekci španělské barokní hudby, získal mimo jiné ocenění ECHO Klassik a Editor’s Choice časopisu Gramophone.

Nalákalo vás to? Nenechte si ujít celý soubor Al Ayre Español, který se představí už 16. května v rámci festivalu Pražské jaro.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější