Management trainee programy v obchodním řetězci Tesco!

Management trainee programy v obchodním řetězci Tesco!

Práce v maloobchodním řetězci je absolventy poněkud neprávem podceňována. Mnohdy proto, že si nedokážou představit veškeré příležitosti, které jim tento obor nabízí. Nejedná se totiž jen, jak se na první pohled může zdát, o práci pokladní nebo doplňovače regálů, ale o velmi různorodé pozice od obchodních manažerů, přes kontrolory kvality, technické, marketingové či personální pracovníky.

Po dokončení studia absolventi často přemýšlejí kam dál. Často jim chybí přímé zkušenosti a většina znalostí je jen teoretická. Společnosti zase hledají spolehlivé pracovníky, kteří chtějí své teoretické znalosti zúročit v praxi, mají ambice růst a kteří do kolektivu vnesou dynamiku a vysokoškoláckou čerstvost.

Absolventské programy

Management trainee programy jsou specializované programy, které připravují čerstvé absolventy na pozice vedoucích pracovníků. Především díky rozsáhlým tréninkovým aktivitám, spolupráci a podpoře manažerů a brzké zodpovědnosti, získají absolventi v relativně krátké době praktické zkušenosti, technické znalosti a manažerské dovednosti, aby byli připraveni převzít cílové pozice.

V Tescu absolventský program funguje tak, že úspěšní absolventi nastupují  do programu najednou, vždy v září. Díky tomu mohou společně absolvovat všechna školení, tréninky a další aktivity a lépe se tak navzájem poznat. Absolventi začínají na juniorních pozicích a v průběhu programu jim jsou svěřovány větší a větší zodpovědnosti. Každý absolvent, má po celou dobu programu svého sponzora, zpravidla člena vyššího managementu, který ho podporuje v kariérním rozvoji. Před ukončením  programu dochází k jakési evaluaci, zhodnocení spolupráce, a pokud je oboustranně vyhovující, nastupuje absolvent již na konkrétní pozici specialisty nebo manažera.

Důkladné výběrové řízení

Abychom měli jistotu, že nalezneme ty správné a kvalitní absolventy, je potřeba mít kvalitní výběrové řízení. Využíváme screening CV, telefonický pre-screening, osobní pohovor a assessment centrum. První kola ukáží, zdali absolvent splňuje základní požadavky a zdali se kandidát hodí do firemní kultury, jestli ustojí styl a tempo práce, jestli ho daná práce zajímá a bude bavit..

Posledním kolem je tzv. assessment centrum, kde jsou kandidáti vystaveni různým situacím. Pokud mají být v budoucnu manažery, je potřeba ověřit, zdali jsou týmoví hráči, jestli mají přirozenou autoritu a jak jednají ve stresových situacích atd.. Během assessment centra je uchazeč posuzován několika hodnotiteli, což je důležitým parametrem z hlediska objektivity.

Po práci koláče. Hodně koláčů

Těm, kteří úspěšně projdou, je nabídnuta trainee pozice. Program trvá standardně jeden rok. První část je zaměřena na poznání všech částí společnosti a především „svého“ oddělení a získání potřebných dovedností. Absolvent zastává juniorní pozici a spolupracuje na projektech napříč celou společností.

Druhá část programu již je zaměřena na konkrétní pozici, na jakou by měl absolvent po dokončení programu nastoupit. Musí poznat a naučit se všechny rutiny, které s touto pozicí souvisejí, být zodpovědný za konkrétní oblasti.

V průběhu celého programu se setkává pravidelně se svým nadřízeným za účelem stanovení cílů a hodnocení předchozího období. Další osobou, která absolventa podporuje v jeho rozvoji, je jeho mentor, který je rádcem v oblasti kariéry.

Právě kvalitní práce s absolventy je základem rozvoje společnosti. Oni přinášejí do zažitého kolektivu „novou krev“, která je zejména v dynamicky se rozvíjejícím maloobchodě potřeba. Společnost zase absolventovi nabízí zkušenosti, praxi, fungující know-how a hlavně možnost kariérního rozvoje.

Účastník absolventského programu: Jan Štádler, nákupčí - nastoupil do absolventského programu 2009

Jan StadlerO absolventském programu Tesco jsem se dozvěděl na kariérním dni na fakultě. K přihlášení mě přivedla stabilita a zkušenost velké společnosti. Prvních pár měsíců bylo opravdu zajímavých, čtyři týdny jsem strávil na hypermarketu Novodvorská v Praze, kde jsem prošel snad všemi pracovními pozicemi kromě uklízeče. Přiznávám, že to bylo velmi náročné. S odstupem času to pokládám za velký přínos. Především mi to dalo představu o finální exekuci obchodních strategií a klíčové úloze každého zaměstnance Tesco. V dalších týdnech následovalo množství školení a kolečko po centrální kanceláři. Zhruba měsíc jsem se připravoval na převzetí pozice nákupčího piva pro Slovenskou republiku v rámci komerčního oddělení. Tuto pozici jsem zastával až do konce programu, kdy se mi naskytla příležitost přejít na pozici nákupčího z alternativních zdrojů. Dnes mám na starosti nákup v oddělení nepotravinového zboží pro Českou i Slovenskou republiku.

Hlavním přínosem programu je přičichnout k chodu tak velké společnosti z různých úhlů a uvědomění si komplexnosti procesů a úskalí, které náš business utvářejí.

Pro více info o našich absolventských programech navštivte http://corporate.itesco.cz/predstaveni-absolventskych-programu.html.

Zaměření: Maloobchod (po celé ČR), Finance, Marketing, Personální, Komerční a Stavební oddělení.

Výběrové řízení probíhá právě nyní!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější