Mýtus kavárenského povaleče aneb na koho narazíme v kavárně?

Mýtus kavárenského povaleče aneb na koho narazíme v kavárně?

Kavárna už dávno není jen místem, kde se občas staví vdané ženy v domácnosti a vypijí si s kámoškou kafe, přičemž proberou své rutinní životy. Nebo prostor na celodenní bezcílné vysedávání. Dnes už tu můžeme pozorovat několik kategorií mladých lidí od pilně studujících studentů, přes chichotající se puberťácké skupinky až po seriózní workoholické manažery. Jaký typ návštěvníka kaváren jste vy?

Barista

Tento typ si našel flexibilní přivýdělek, kde může zároveň potkávat mladé lidi. Probírá s nimi jejich studijní starosti a nemusí se chvíli zabývat těmi vlastními. Zároveň má neustálý přísun tolik vyhledávaného kofeinu - cool, ne?

Digitální nomád

Pohodář, který se (většinou) vykašlal na školu a rozjel si svou vlastní kariéru. Pracuje na dálku, téměř odkudkoli. Potřebuje v podstatě jen wifi a noťas. Kavárna je tedy ideálním prostorem, kde na moment zakotvit. Kafe, svoboda a teplo kavárenské místnosti – pak už rozumíme tomu, proč se tento fenomén těší velké oblibě.

Puberta na krku

Chichotající se hloučky kamarádek, smíšené skupinky, co chodí za školu (ovšem ne kouřit marjánku, ale na kafčo a dortík) nebo randící mladé páry, které tak sejdou z očí rodičům věčně hlídajícím doma. Kavárny se stávají čím dál tím více útočištěm pro Romea a jejich Julie.

Foto: Studenta

Čtenářský klub – pššššt!

Kavárna je také oblíbeným místem čtenářů. Na knize nezáleží – děj podle Agathy Christie stejně jako Padesát odstínů šedi se během několika hodin soustředěného hltání realizuje v zadumaných hlavách. Na tento typ návštěvníků kaváren se nemluví – potřebují jediné: šálu a dobré víno.

Borci a šviháci

Lovci. Mají sebevědomí, rozhlíží se po prostoru a poznáte je, jakmile vejdou. Elegantní oblečení, drahý telefon vystavený na odiv, často oblek tmavé barvy. Pozvání na kávu přeci žádná neodmítne, ne?

Foto: Studenta

Pilný student

Je jich málo, ale i tací se najdou. Vyznačují se vysokou mírou sebekázně. Na podporu motivace si dají místo panáka kafe, které je také nakopne v případě potřeby. K tomu se hodí třeba paniny s mozzarellou a šunkou. Nemusí si tak vařit a mohou psát své diplomové práce či pracovat na skupinovém projektu. Kde je potkáte? Mrkněte na seznam.

Workoholici

Nezastaví se. Kávu si dají jen proto, aby měli alibi pro svou další práci. Vídáme je zásadně v doprovodu iPhonu. Pokud náhodou přijde druhá lidská bytost, jedná se, jak jinak, o nutnou pracovní schůzku.

Kavárenský povaleč

Má čas – nebo si ho aspoň umí vytvořit. Prostě si chodí do kavárny odpočinout od práce, školy, vztahů, čehokoli. Nikdy dopředu neví, zda si dá vínko, kávu či horkou čokoládu. Je spontánní a do kavárny chodí pravidelně, nejčastěji každý den v tu samou dobu.

Foto: Studenta

Klient

Tento typ bere kavárnu jako svou psychoterapeutickou místnost. Povídá a povídá o svém životě, práci, o tom, co ho štve. Káva je pro něj symbolem pravidelné dávky antidepresiv, běžně u ní také hojně kouří. Tento rituál kofeinu a nikotinu mu jde jaksi dohromady. Úleva se dostaví záhy, a to z něj dělá věrného zákazníka. Navíc kafe stojí míň než pravidelné návštěvy u kouče, že.

Kavárna je tedy kombinací kadeřnického salonu, hospody, krizového centra, chill out zóny a studovny. Každý v tomto prostoru najde své pole působnosti. Co od kaváren nejčastěji očekáváte vy?

Text: Pavlína Doležalová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější