Na zemědělce v Praze soutěžili polní roboti z celé Evropy

Na zemědělce v Praze soutěžili polní roboti z celé Evropy

Poprvé v jedenáctileté historii mezinárodní soutěže Field Robot Event změřily své síly studentské týmy na experimentálním poli České zemědělské univerzity v Praze.

Od 27. do 29. června soutěžili roboti z dvaceti evropských univerzit, především z Německa, Holandska, Dánska, Finska, Velké Británie, Slovinska, Španělska, Turecka či Česka v náročných úlohách, které museli zvládnout sami bez dálkového řízení člověka. Celkové vítězství nakonec získal finský tým DoubleTrouble z Aalto University a University of Helsinki před studenty z Nizozemí a Německa. Studenti ČZU si odnesli druhé místo v úloze Basic navigation a třetí místo v soutěži hodnotící spolupráci dvou robotů různých týmů.

Foto: Studenta

Hlavní soutěž proběhla 28. 6. odpoledne na pokusném poli v areálu ĆZU v Praze-Suchdole. Soutěžilo se ve čtyřech disciplínách: První úloha prověřila základní navigační schopnosti robotů v rovných řádcích, hodnotila rychlost stroje a přesnost navigace. Druhá úloha byla zaměřena na zvládání průjezdu řádků se záměrnými chybami, překážkami včetně složitějšího algoritmu výběru řádku. Nejnáročnější třetí úloha navíc zahrnovala detekci plevelných a poškozených rostlin. (Roboti letos v porostu slunečnice vyhledávali náhodně rozmístěná ohniska kukuřice.

Letošní ročník se konal poprvé mimo tradiční země západní části Evropy. „Těší mne, že právě naše univerzita organizuje letošní jedenáctý ročník této prestižní soutěže, která významně přispívá k mezinárodnímu propojení univerzit a také k posílení vazeb s praxí v tak významném oboru, jako je robotizace zemědělství,“ říká pořadatel letošního ročníku rektor ČZU prof. Ing. Jiří Balík, CSc.

Foto: Studenta

Roboti většinou vycházejí z modelů sestrojeného v předchozích letech, ovšem pro nové soutěžní úkoly jsou každoročně vybavené novými čidly, mechanickými rameny a hlavně software. Právě testování čidel má největší využití v praxi a sériové výrobě.

Záštitu nad letošním ročníkem Field Robot Event převzal ministr zemědělství Petr Bendl. Soutěž významně podpořily Claas Stiftung a EurAgEng a další sponzoři.

V roce 2010 tým ČZU získal celkové 2. místo a v roce 2012 4. místo, v obou letech vyhrál ve třetí nejnáročnější úloze tzv. Profesional task.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější