Policie ČR
poweredbyexperts

Nálož výzev, dobrá fyzička a 15 % žen: Kdo jsou naši bojovníci se zločinem?

Češi páchají nejčastěji majetkovou a násilnou kriminalitu, na žebříčku tuzemského zločinného „top ten“ tak najdeme hlavně krádeže, podvody, loupeže i vydírání. Zločiny, u nichž je málo informací, se řeší nejhůře a mezi policisty je zhruba 15 % žen. O tom, kdo nás chrání mezi českými „boys in blue“ a jak se z člověka může takový ochránce zákona stát, jsme si povídali s vrchní komisařkou Policie ČR Ivanou Nguyenovou.

Ivano, jak se vyvíjí kriminalita v Česku?

Už několik let u nás celková kriminalita klesá, což je dobrá zpráva. Stále ovšem nejčastěji řešíme tzv. majetkovou (krádeže, podvody a škody na majetku) a násilnou kriminalitu (loupeže, vydírání a ublížení na zdraví), a objevují se i nové hrozby, se kterými se musíme potýkat. Mezi ně patří například kyber-kriminalita, migrační krize a co je nejzávažnější - teroristické útoky, které se v poslední době v Evropě udály a zřejmě budou pokračovat.

V rámci problematiky terorismu, předpokládám, funguje nějaká přeshraniční spolupráce, je to tak?

Ano, se zahraničními kolegy běžně spolupracujeme, a to nejen co se terorismu týče. Vysíláme naše policisty do zahraničí například kvůli migrační krizi nebo v rámci různých cvičení a výměny praxe. Spolupráce na mezinárodní úrovni funguje třeba také při pátrání po hledaných či pohřešovaných osobách.

Kdybych se chtěla stát policistkou a pomoct vám v boji s kriminalitou, co pro to musím udělat?

Musíte být občanem ČR starším osmnácti let, být svéprávná a bezúhonná, fyzicky zdatná a musíte mít alespoň střední školu. Naopak nesmíte být členem politické strany nebo hnutí, nesmíte podnikat ani pracovat někde jinde.

Ivana Nguyenová - Policie ČR
Ivana Nguyenová - Policie ČR Foto: archiv

Říkáte fyzicky zdatná, co si pod tím mám představit?

Testujeme fyzickou, zdravotní a osobnostní způsobilost. Ta fyzická se prokazuje testy tělesné zdatnosti, zdravotní je posouzena lékařem a ta osobnostní se prověřuje psychologickým vyšetřením. Zajímá-li vás, jak konkrétně vypadá test fyzické zdatnosti, tak tam jde o kombinaci různých disciplín, například běhu, kliků, takzvaných angličáků atd., za což člověk dostává body, které se ze všech úkonů na konci sčítají a uchazeč podle jejich počtu test buď splní, nebo nesplní.

Zvládají tyto testy i ženy?

Samozřejmě, na pohlaví tu vůbec nezáleží. V rámci celé Policie ČR pracuje zhruba 15 % žen a uplatňují se ve všech pozicích. Největší zastoupení momentálně mají ve služebních hodnostech inspektor, vrchní inspektor a komisař.

Mluvila jste minimálně o střední škole. Našel by u vás uplatnění i absolvent univerzity?

Absolvování střední školy je minimálním požadavkem, vysokoškoláci jsou rozhodně také vítáni. Přijímáme do základních služeb policie (což jsou služby pořádkové, dopravní a cizinecké policie), ale třeba i do služby kriminální policie a vyšetřování nebo například do ochranné služby, která se zabývá osobní a epizodickou ochranou ústavních činitelů. Existuje u nás samozřejmě také tzv. boční vstup, který je určen expertům v rámci specializovaných pozic (např. IT odborníci, pozice s mezinárodním přesahem apod.).

Řekla byste, že je kariéra u Policie ČR dynamická? Jak tu například funguje povyšování?

Kariéra u Policie ČR je zejména stabilní, což je dnes také poměrně žádoucím znakem kvalitního zaměstnavatele. Dynamická může být rovněž, jsou tu nicméně určité podmínky, které se musí splnit, než je člověk povýšen, a mezi těmi hraje největší roli délka služebního poměru. To znamená, že se o povýšení může ucházet jen takový zaměstnanec, který už u nás nějakou dobu pracuje. Pro představu: Do hodnosti inspektor musí uchazeč splňovat tři roky služby, do hodnosti vrchní inspektor pět let, do hodnosti komisař šest let, vrchní komisař sedm let, rada devět, vrchní rada deset a vrchní státní rada jedenáct let. Nastupuje-li k nám člověk již zmíněným bočním vstupem, může být jeho postup urychlen.

Policie ČR

Možná by vás to nenapadlo, ale Policie ČR je jedním z našich největších zaměstnavatelů a práce u ní není vůbec k zahození. Svým zaměstnancům totiž nabízí třeba kratší než standardní pracovní dobu a delší než standardní dobu dovolené. A k tomu ještě spoustu dalších výhod! Kromě toho od ledna chystají i zajímavé náborové příspěvky, takže jestli jste od malička snili o boji se zločinem, rok 2018 je tou nejlepší dobou se ke sboru přidat.

Pro víc informací mrkněte na:

--> policie.cz

Jakým je Policie ČR zaměstnavatelem?

Policie ČR je jedním z největších zaměstnavatelů v České republice a kromě perspektivy a jistoty stálého zaměstnání svým zaměstnancům nabízí také celou škálu benefitů. Tím nejzajímavějším může být například možnost prohloubení znalostí a získání odborné kvalifikace či možnost uplatnění ve velmi širokém spektru činností. Pokud bude mít člověk zájem na sobě zapracovat, má u nás velkou šanci stát se specialistou na zvolenou problematiku, a to jak v českém, tak i v mezinárodním kontextu.

Kromě toho naši policisté například pracují jen 37,5 hodiny týdně, což je méně, než umožňuje většina tradičních zaměstnání, a mají nárok na šest týdnů dovolené, což je oproti většině tradičních zaměstnání pro změnu zase více. Od ledna navíc budeme pracovat i s náborovým příspěvkem 30 až 150 tisíc korun, takže i finančně to pro uchazeče může být velmi zajímavé.

Mezi další benefity pak patří například poskytování příspěvku na dovolenou, možnost rekreace ve vlastních rekreačních zařízeních, poskytování bezúročných půjček, provozování vlastního dětského letního tábora a další aktivity. Nelze opomenout ani možnost ozdravných pobytů pro regeneraci fyzických i psychických sil.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější