Nebuď gaučák a začni něco dělat. Přihlas svůj projekt do programu SmartUp

Nebuď gaučák a začni něco dělat. Přihlas svůj projekt do programu SmartUp

Jakub vrátil městu majáles, Soňa pomohla desítkám studentů najít uplatnění, Karel uspořádal benefiční koncert pro handicapované děti a Pavla se snaží, aby byla v noci zase tma. Jak to dokázali? Stačilo, aby se rozhlíželi kolem sebe a zamysleli se nad tím, co by pro radost zrealizovali. Nejlépe totiž dokáže člověka z gauče zvednout právě to, co ho baví. Své nápady potom přihlásili do programu SmartUp na webových stránkách www.o2smartup.cz, kam se můžeš přihlásit i ty.  Přijď se zajímavým projektem a můžeš dostat až 190 tisíc korun na jeho realizaci.

Díky Jakubovi mají v Trutnově opět majáles

Už když byl Jakub na střední škole, ve městě mu něco chybělo. „Trutnov byl, jak se tak říká, trochu zatáhlej. Chtěli jsme to tu nakopnout, a tak jsme se s kamarádem rozhodli uspořádat studentský majáles,“ vypráví Kuba. Na projekt získal finanční podporu z programu SmartUp a studentský svátek, který byl za socialismu ve městě zakázán, úspěšně obnovil. „Bez kontaktů a finančních prostředků jsme první ročník dali dohromady hlavně díky grantu získanému od programu SmartUp. Dneska už festival pořádají mladší a já jsem rozjel další projekt – terénní cyklostezky,“ vypráví akční Jakub.

Foto: Studenta

Soňa pomáhá studentům najít uplatnění na trhu práce

Podnikavá a neustále něco kutící Soňa se během pár let vyšvihla až do správní rady Nadace O2. Přitom to celé začalo docela nevinně. Tehdejší studentka agrobyznysu se inspirovala na stáži v zahraničí a napsala jednoduchý projekt, který pomáhal studentům najít po škole uplatnění. „Ve světě je běžné, že velké firmy podporují vysoké školy a mezi jejich studenty si vybírají talenty. Přirozený, ale v Česku ne úplně funkční systém. Proto jsem s podporou SmartUp založila veletrh a portál www.uplatni.se, na kterém se firmy potkávají se studenty. Když si padnou do oka, začnou spolupracovat,“ vysvětluje princip svého úspěšného projektu Soňa.

Foto: Studenta

Karel podporuje handicapované děti skrze hudbu

Karel do programu Nadace O2 přišel s nápadem, jak podpořit již existující benefiční koncert pro handicapované děti. „Když vidím, že bych někomu mohl pomoci, rád to udělám. Zároveň mě strašně baví hudba, a proto jsem se zapojil do festivalu Hudba pomáhá,“ popisuje Karel. „Jednoho dne jsme si se zakladateli festivalu sedli, napsali přihlášku a získali podporu. Dneska máme za sebou 16 koncertů a stovky tisíc korun vybraných pro děti s různými handicapy,“ uvádí Karel, který dnes navíc moderuje různé události a působí v několika neziskovkách.

Foto: Studenta

Pavla chce zachránit tmu

Když v Evropě zajde slunce, neznamená to, že padne tma. Starý kontinent stále více zaplavuje tzv. světelný smog a z toho jsou zmatení hlavně živočichové a rostliny. „Už delší dobu jsme s kamarády pracovali na projektech, které se zabývaly světelným smogem. Je to obrovské téma, které se moc neřeší, a já chtěla rozpoutat diskusi hlavně mezi mladými lidmi. Tak jsem vyplnila přihlášku, a ono to klaplo,“ povídá Pavla. Nyní jsou to už čtyři roky, kdy dostala první podporu z programu SmartUp a od té doby uspořádala celou sérii vzdělávacích workshopů s odborníky.

Foto: Studenta

SmartUp je program Nadace O2, který podporuje projekty mladých lidí od 15 do 26 let, které nějak pomáhají jejich okolí. Pokud nosíš v hlavě zajímavý nápad, máš něco, co tě opravdu baví a chtěl bys to využít pro svůj projekt, vyzkoušej SmartUp. Nemusíš mít extra velké zkušenosti, se vším ti umíme pomoct.

Kromě finanční podpory ti SmartUp nabízí vzdělání a možnost inspirovat se od dalších zajímavých lidí. Podívej se třeba na příběhy našich „hrdinů“ – Jakuba, Soni, Karla a Pavly. Těm se povedlo jejich projekty úspěšně zrealizovat a rozvinout a díky zkušenostem z programu se nyní sami profilují v oblastech, které je baví a zároveň se stali „ambasadory“ programu.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější